Dat is toch wat een gelekt Brits rapport suggereert en impliceert. The Sunday Times kon op 17 augustus 2019 de hand leggen op geheime regeringsdocumenten. Het rapport heet ‘Yellowhammer’ en voorspelt de gevolgen van een no deal Brexit. ‘Britain faces shortages of fuel, food and medicine, a three-month meltdown at its ports, a hard border with Ireland and rising costs in social care in the event of a no-deal Brexit.’ De documenten zetten het land ondertussen in rep en roer. Want dit gaat op moment van schrijven all over de Britse pers!

Het kan nog erger worden…

…want het rapport geeft dan nog de ‘waarschijnlijkste’ gevolgen weer. En niet het worst-case scenario. Als dit geen wake-up call is voor de Britse politieke machten, dan weten we het ook niet meer. Misschien niet voor premier Johnson maar alvast wel voor ‘meer dan 100 parlementsleden.’ Ze dringen er bij hem op aan het voltalige parlement bij mekaar te roepen. In een noodzitting om alsnog over die Brexit te praten. In vakantieverlof officieel tot 3 september maar dat kan geen excuus zijn.

Operatie Chaos

Dat zou een betere naam zijn voor de desastreuze toestand waarin het grootste deel van het land in terecht gaat komen. Wat is namelijk het meest dringende probleem? Dat wel 85 procent van de vrachtwagens dat doorheen de Kanaaltunnel moet, niet voorbereid is op de Franse douane. Dat het wel drie maanden kan duren vooraleer de doorstroom van goederen weer op normaal peil ligt. En deze schattingen en verwachtingen komt van de Britse regering zelf dus. 31 Oktober 2019 is niet veraf meer. Vandaar de dringende oproep per brief vanwege het honderdtal parlementsleden.

Wie zijn ze?

Tegenstanders van de Brexit, die er gelukkig toch wel zijn. Ze willen de uitstap uit de EU tegenhouden. Het mag duidelijk zijn, o.i., dat een en ander helemaal niet goed doordacht werd tot op augustus 2019. Nochtans heeft de Britse politieke macht ampel tijd gehad. ‘”Ons land staat op de rand van een economische crisis, terwijl we afstevenen op een brexit zonder akkoord”, schrijven ze. ‘“We staan voor een nationale crisis en het parlement moet onmiddellijk bijeengeroepen worden.”

10 reacties

  1. Er zijn steeds meer mensen tot wie de werkelijkheid doordringt:

   Herinnert u zich demillenniumwisseling nog? De wereld zou tot stilstand komen. Nu komt de Brexit er aan en Europa zal tot stilstand komen. Eerst was het Engeland
   alleen dat tot stilstand zou komen. De Engelse bedrijven zouden over
   elkaar heen buitelen om zich in Nederland en Europa te vestigen.
   Amsterdam zou Londen overnemen als financieel centrum van de wereld.
   Maar zoetjesaan verstommen de juichverhalen. Onze vaderlandse media,
   zoals gebruikelijk luid kakelend achter het Brussels hoen, zijn niet
   meer zo zeker van hun zaak. Nu wordt de Brexit ineens ook nadelig voor
   héél Europa en niet meer alleen voor Engeland. Het duurt nog even en dan
   zullen ze schoorvoetend toe moeten geven dat ze het nóg steeds niet bij
   het rechte eind hebben. Want als het zo doorgaat, is er straks maar één
   grote winnaar: Engeland. De Brexit heeft álles om het grote succes van
   de nieuwe kleinschaligheid te worden.

   De Europese Unie loopt op haar eind …en als Nederland er niet uitstapt gaan we mee ten onder met deze decadente Brusselse elite.

 1. Des te meer bangmakerij is voor mij steeds meer een teken dat de UK goed bezig is. En ja er zullen altijd kreukeltjes zijn die nog recht gestreken moeten worden.

 2. Bij de jaarwisseling zouden alle vliegtuigen uit de lucht vallen. Toen we in 2005 moesten stemmen over een grondwet voor Europa zou volgens toenmalig minister Brinkhorst heel Nederland stilvallen en alle lichten uitgaan als we tegen zouden stemmen. Bla Bla… Bangmakerij.
  Laat Engeland straks maar schuiven, die redden zich prima zonder de Europese elitaire overheersers en lachen ons over een paar jaar vriendelijk uit. Zij zijn bijtijds ontsnapt…

 3. De dreun die de EU zelf te verwerken krijgt bij een no-deal Brexit bestaat niet alleen uit gezichtsverlies en fysiek berekenbare nadelen. De ‘markten’ (aandelen, valuta, kredietwaardigheid enz.) zullen een geregelde Brexit al goeddeels hebben ‘ingeprijsd’, maar gaan duidelijk nog niet uit van een ongeregeld einde.

  ‘Wij bewegen niet’, zegt Brussel bij monde van Tusk. Begrijpelijk in dit stadium, maar in het belang van alle betrokkenen beslist niet lang houdbaar.
  In een propagandaoorlog is meestal geen plaats voor nuance. De Britse pro-EU ‘kwaliteitspers’ (The Guardian e.a.) gaat voorop in een erg selectieve berichtgeving die past bij haar parool: ‘Stop the
  Brexit’ (whatever it takes, letterlijk!). Zelfs met chocoladeletters als
  daarbij gratis gebruik kan worden gemaakt van ‘uitgelekte’ onderzoeksinformatie uit kabinetskringen.

  De soep wordt nooit zo heet
  gegeten als ze wordt opgediend.
  ‘Stop the Brexit’ is een achterhoedegevecht, zei Theresa May al.
  Nu nog een verstandige afspraak over een tijdelijke overgangsregeling vanaf de uittreding van het VK, om praktische oneffenheden te egaliseren.

  Een eventueel falen op dit gebied, ongetwijfeld vergezeld van een gepeperde rekening, mag vooral Brussel zichzelf aanrekenen. Niet in de laatste plaat omdat de EU geen verantwoordelijkheid
  toont voor het welzijn van haar burgers en de eigen democratische
  grondbeginselen.

  1. Juist. Brussel kan zich niet verschuilen achter een niet bestaande ‘deal’. Het zou om de mensen moeten gaan
   en dat wat ze willen. Niet om de egospelletjes van niet-gekozen bobo’s met een dictaat in de hand.

   Geef de Britten (en anderen die dat willen) de zegen en een vrijgeleide naar de zelfstandige toekomst waarvoor ze in meerderheid hebben gekozen.

   Minder contributie-inkomsten voor de EU kunnen makkelijk worden gecompenseerd door het schrappen van een deel van de overbodige bestuursmoloch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: