Bitcoin (BTC) wint almaar aan populariteit. Net als tal van altcoins. Helaas trekt succes en snel geld verdienen ook lieden aan met slechte bedoelingen. Hackernoon.com waarschuwt hier voor en terecht. Als iets er té mooi uitziet om waar te zijn…is het meestal ook niet waar, schrijft de site. Het is daarom van het grootste belang om alleen met betrouwbare leveranciers en tussenpersonen te werken. Zoals deze bijvoorbeeld. Wat zijn nu de nieuwste manieren van oplichting waarvoor u moet uitkijken?
Kunt u er nog bij?
De koers van bitcoin is in juni 2019 meer dan verdubbeld tegenover het dieptepunt van december 2018. Van ruwweg 3000 dollar tegenwaarde werd ondertussen zelfs de 9000 aangetikt. Om vandaag iets onder de 8000 dollar tegenwaarde opnieuw wat stabliteit te zoeken. Wie ervoor koos zes maanden geleden te hodlen, ziet zijn bezit gaandeweg stijgen. Dat is: wanneer u alle gekochte BTC nog bezit. En er toegang toe heeft, dat is: de private key niet verloren heeft, vergeten, of wat dan ook. Want ondertussen zijn in de 10 jaar bestaan wel miljoenen bitcoins verdwenen. Verloren, vergeten, gestolen. Foutief verzonden, niemand kan er nog bij. Zoals voor 190 miljoen dollar tegenwaarde aan bitcoin die ontoegankelijk zijn door het failliet van QuadrigaCX. Eens de grootste cryptobeurs van Canada.
Lost frequencies
Gedegen analyse van Chainalysis werd door Forbes overgenomen in een mooi overzicht. Het blijft ruw giswerk maar door dieper te graven, komt men op een schatting van tussen 2,78 en 3,79 miljoen BTC die verdwenen zijn. Dat is een reusachtig aantal op een totaal van 21 miljoen munten die maar ooit in roulatie komen. Als je weet dat er op moment van schrijven, juni 2019, afgerond reeds 17,75 miljoen BTC gemijnd zijn. Dus nog slechts 3,25 miljoen gecreëerd kunnen worden. Hoe minder bitcoins effectief in omloop zijn, hoe meer waardevol ze in principe worden natuurlijk. Daarmee blijkt weer eens dat de een zijn dood wel degelijk de ander zijn brood is.
Collecteren…maar voor wie?
Niet alleen door failliete cryptobeurzen en falende ICO’s (crypto beursgangen) worden munten verloren. Er waren en zijn ook de beruchte hackers, en afpersingen online, door cybercriminelen. Soms ligt de bewuste poging tot oplichting er echt wel dik bovenop. Toch kunnen nog steeds veel mensen er niet aan weerstaan. Het volstaat hen nog niet om een cryptomunt te kunnen kopen en bezitten, die met de jaren in waarde toeneemt. Neen, ze willen liefst gratis of zonder veel moeite, zoveel en zo vlug mogelijk méér BTC verzamelen. Door middel van de app van Bitcoin Collector bijvoorbeeld. ‘The sketchy offer is marketed as a way to earn $15–30 in Bitcoin by simply running the software and with no strings attached.’ Het is natuurlijk ransomware die uw computer infecteert. U zult moeten betalen om uw data terug te krijgen. Of het programma steelt uw financiële gegevens of paswoorden.
Trojaanse paarden
Ook op YouTube doen malware, spyware en ransomware de ronde. Wordt voorgesteld makkelijk en snel bitcoins te verdienen. Wat u zoal kunt tegenkomen daar is een verborgen Qulab Trojan. ‘The Qulab Trojan pilfers login credentials for websites and gaming related services such as Steam and Discord. It also scours FileZilla FTP app for saved authentication data, steals browser cookies and cryptocurrency wallet information.’ Probeer dus best niet nog vlugger te verdienen dan op de ‘natuurlijke’ weg: bitcoin gewoon zijn gang laten gaan. Verwerf de munt ook alleen, zoals gezegd, via betrouwbare bronnen. Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard…!