Waar wij een recent cryptoartikel de titel gaven ‘Crypto doodverklaard, hoera!’, lijkt het alsof minstens één Amerikaan dit gelezen heeft. Want wat te denken over volgende kop van Hodler’s Digest: ‘Bitcoin is dead, long live bitcoin’. Nou ja, zal wel toeval zijn zeker? Maar wat een ongewone naam eigenlijk voor een crypto nieuwsmagazine. Hodler’s. Je komt de term en afgeleiden trouwens vaker tegen op het net. Meestal in drukletters zelfs. HODL, HODLER, HODLING. Wat mag dàt wel betekenen?
To HODL or not to HODL, that is the question
Het is eigenlijk een term gebruikt door insiders, wie behoort tot de zogenaamde bitcoin- of cryptogemeenschap. (U toch ook?!) In december 2013 reeds verscheen deze voor het eerst op het populaire forum Bitcointalk.org. Een teleurgestelde belegger in crypto had met kopen-en-verkopen in feite weinig of niets bereikt. Op een dag besloot hij tot de tegengestelde strategie. Kopen en houden dus, holding in het Engels. Maar omdat hij een glaasje teveel op had, postte hij verkeerdelijk: ‘I AM HODLING’.
Internet is eeuwig
Wat je post op een forum, ergens neerschrijft op ‘het net’ staat daar voor altijd. Inderdaad is het in de praktijk zeer moeilijk tot onmogelijk om iets dat op het internet geplaatst is te (doen) verwijderen. Tenzij het om iets heel ernstig gaat zoals uitingen van racisme bijvoorbeeld. I AM HODLING blijft dus voor eeuwig staan, daar waar de auteur natuurlijk I AM HOLDING bedoelde. Sindsdien is de term een eigen leven gaan leiden en wordt veelvuldig overgenomen in allerlei versies. ‘Als de coin die je hebt aan het crashen is, moet je vertrouwen blijven houden dat deze in de toekomst weer stijgt in waarde.’ Je HODL’d hem. You are holding him or it.
Bitcoin overlijdensbericht
Afgeleiden van de uitdrukking zijn dan onder veel meer de bovengenoemde Hodler’s Digest. Het is een online videoboodschap van een tiental minuten over bitcoin en altcoins. Over het reilen en reilen binnen de cryptowereld. U vindt elke aflevering terug op YouTube. Het is allemaal ludiek en slang, als grappig, ons-kent-ons bedoeld. Ook in die trant worden zelfs alle ‘Bitcoin Obituaries’ bijgehouden. Oftewel Overlijdensberichten. Jawel, en zo vernemen we precies hoeveel keer bitcoin al doodverklaard is. Wel driehonderdzesendertig maal! Wat de meest recente keer is:
‘December 18, 2018 – The Decline Is Fundamental, Unsolvable, And The End Of BTC’
Wanneer het eerste ‘overlijden’ van de munt plaatsvond komen we zo ook te weten. Dat was op 15 december 2010 met als titel ‘Why Bitcoin can’t be a currency’. Toen, in december 2010, noteerde BTC rond de $0,26. Tjongejonge, hadden we toen maar gekocht, of bijgekocht denken we nu allemaal, niet?! Want op moment van schrijven is dat $3807 geworden. Maal veertienduizend in 8 jaar!!
Bitcoin in 2119
Elk soortgelijk pessimistisch bericht dat sindsdien (in de Engelse taal) de wereld werd ingestuurd, vinden we zo terug. Achteraf gezien en gelezen en bekeken in feite roekeloos en zwartgallig. En eigenlijk compleet fout, onnodig, overbodig. Dat is natuurlijk ‘achteraf’, een kwestie van ‘hadden we maar’ of ‘als ik…’ Als en indien, tja. Kent u de uitdrukking ‘Als mijn kat een koe was…’? Maar om terug te keren tot het onderwerp: wat leren we hier nu van? Zoals we zelf eerder al schreven, wanneer we het hadden over in iets van waarde en kwaliteit belegd hebben. Wanneer zoiets daalt in waarde en dat onterecht is? Wanneer die daling veroorzaakt wordt door gebeurtenissen van buitenaf, die in feite niets fundamenteel veranderen? Dan is dit louter een kwestie van sentiment. Emoties: het eerste dat we aan de voordeur moeten zetten, buiten, met het vuilnis, wanneer we gaan beleggen. Dan zijn dit, inderdaad, eerder (bij)koopkansen dan verkoopmomenten. We verheugen ons nu al op alle vast nog komende aankondigingen van de dood van bitcoin. Hoewel we die van 2119 waarschijnlijk niet meer zullen meemaken… Hoe dan ook, we HODL’n hem, de BTC. Tezamen met nog wat klein grut aan altcoins. Wat u?