De Amerikaan Martin Armstrong (geboren 1949) is een omstreden persoonlijkheid. Dat wil zeggen dat hij heel wat voorstanders en fans heeft. Zij hameren er op dat de man reeds 40 jaar heel accuraat de grote wereldgebeurtenissen op economisch vlak voorspelt. Maar evengoed een boel tegenstanders, zij die aan zijn economische voorspellingen geen enkele waarde hechten. Vertaald uit het Engels heeft Wikipedia dit over Armstrong te melden: ´Martin Arthur Armstrong is een Amerikaanse autodidactische economische voorspeller en veroordeelde misdadiger die elf jaar in de gevangenis heeft gezeten omdat hij investeerders bedroog voor $700 miljoen en $15 miljoen aan activa voor toezichthouders verborgen hield.´ Dat geeft al niet veel vertrouwen, met zo´n verleden, is het wel? Aan de andere kant kun je ook stellen dat iedereen zijn leven kan beteren. Dat eens geboet er wel eens vergeven kan worden. En dat wanneer we het over economische modellen hier hebben, het tenslotte gaat om dat werk zelf. Dat is dan The Economic Confidence Model (ECM), ook wel genoemd de Pi Cycle, waarop voorspellingen omtrent de globale economie gestoeld zijn.
Trendvoorspelling
Dit is wat iemand die neutraal tot positief ingesteld is over hem zou melden: ´Martin A. Armstrong, voormalig voorzitter van Princeton Economics International, werd in 1999 veroordeeld maar kreeg daarna zeven jaar lang geen proces. In een van de meest opzienbarende processen in de Amerikaanse rechtsgeschiedenis, werd hij gevangen gezet totdat hij schikte. In 2007 kwam zijn zaak voor de rechter op beschuldiging van fraude en samenzwering. Hij kreeg nog eens 5 jaar cel. Met dank aan Onno: Martin Armstrong ontwikkelde een financiele voorspellingsmodel genaamd de “pi-cycle model. De op langere termijn prognoses, die nog steeds worden gecontroleerd door de financiele pers. Ook de CIA en de overheid van China waren benieuwd over de sleutel van dit model. Natuurlijk nooit afgegeven door de heer Armstrong en daarom als een “politiek-gevangene” nog steeds vastzittende. Overigens voorspelde het model een belangrijke top in de financiele markten voor 27-februari-2007, met de volgende belangrijke bodem op 18 juni 2011.´ Biflatie columnist Gerrit Welbergen schreef eerder in 2020 al eens over de zelfbenoemde econoom.
De marktcyclus
2011 was ook het jaar dat Armstrong vrij kwam. Hij is gewoon blijven doorwerken, zoals de website armstrongeconomics.com toont. ´Armstrong Economics offers unique perspective intended to educate the general public and organizations on the underlying trends within the global economic and political environment. Our mission is to research historical cyclical patterns and market behavior in timing, price and crisis to better understand and identify potential future trends, using an extensive monetary database and advanced proprietary models.´ Het Model kan of hoeft niet als enige waarheid te gelden, naar verluid. Omdat elke markt zijn eigen cycli doormaakt. Maar wanneer het Model én de fase van een individuele cyclus samenvallen, is dit de sterkste indicator voor wat te gebeuren staat. Aldus Martin Armstrong. Hij geeft ook seminars en houdt conferenties, er bestaan boeken en video´s van zijn hand, en er zijn individuele marktrapporten verkrijgbaar.
Vertrouwen/Wantrouwen
Met behulp van geavanceerde computers berekende Armstrong dat er om de 8,6 jaar een zogenaamd omslagpunt plaatsvindt. Zoals zijn Model genaamd is in vertaling het Economisch Vertrouwen Model, is dat waar het om draait. Zelf zeggen we nog al eens: vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. Op tijdgeest.eu wordt de berekeningsmethode van het Model uitgelegd, kijkt u hier zo u wilt. ´De economie is voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen en volgens Armstrong verandert het vertrouwen met de precisie van een klok. De economie kent perioden van groei en recessie en elke 8,6 jaar is er een vereffening. In het model vormen zes periodes van 8,6 jaar een langere periode van 51,6 jaar en in deze tijdvakken wisselt het vertrouwen tussen de private en publieke sector. Tussen 1934 en 1987 was er vertrouwen in de overheid – welke in Amerika begon met de New Deal – en sinds 1987 geloven de liberalen en socialisten dat de markt beter in staat is om problemen op te lossen. Armstrong voorspelt dat na 2037 het vertrouwen weer zal omslaan richting de overheid.´ Nog aan het begin van oktober 2020 voorspelde hij de ergste economische depressie ooit. En die begint NU. Dixit deze Amerikaanse trendvoorspeller. In dit opzicht is dat gelijklopend met wat Gerald Celente voorziet. Ook een succesvolle trend forecaster sinds 40 jaar!