Het is als lange-termijn-belegger zelden lonend om ´de meerderheid´ te volgen in beleggen. Als contrair belegger in hart en nieren doe je dat inderdaad bijna nooit. Maar zoals bij alle regels wel het geval is: ook hierop bestaat een uitzondering. Contrair beleggen betekent tegen de massa van andere beleggers (´de meerderheid´) ingaan. Moeilijk! Het vergt op je tanden bijten. Soms hard en lang. Je riskeert meer dan eens uitgelachen te worden. In deze durven fanatieke bitcoin maximalisten je zelfs beledigen, wanneer je dan ´hun´ grote lijn niet volgt. En toch, soms, die ´uitzondering´dan, moet je zelfs als contrairian in het beleggersspel (nou ja…) durven opportunist zijn. Dan koop je gewoon bitcoin, BTC, en de spreekwoordelijke kous is af. Niet?
The number of #Bitcoin “wholecoiner” addresses (holding ≥ 1 BTC) on this day every year 📈
— Rafael Schultze-Kraft (@n3ocortex) November 26, 2020
Data: https://t.co/VJm4nRFKp8 pic.twitter.com/6VJff2vB3r
Een bitcoin of een auto(tje)
Bitcoin, één bitcoin, of misschien net iets minder, of meer? En wat blijkt nu, op vrijdag 27 november 2020? Dat je nog steeds in de minderheid bent! Met slechts één bitcoin of minder in je wallet, digitale portefeuille. Mind you, we spreken hier niet over wat zakgeld hoor. Eén bitcoin doet vandaag nog steeds 17.150 dollar, oftewel bijna 14.400 euro. Voor heel wat burgers en buitenlui nog altijd een flinke hap uit hun budget. Om dit nu even met de automobielsector te vergelijken: voor die prijs koop je al snel een personenwagen. Wagentje. Van Aziatische oorsprong dan wel, want van een Duitse bolide moet je niet beginnen dromen. Ook een electrische auto, die toch de toekomst heeft met anno 2020 zoveel meer aandacht voor ecologie en het milieu, valt compleet buiten je mogelijkheden. Maar soit. Een ´instapper´ zeg, voor 14.000 euro, of nog iets minder.
Overproductie/Crisis
Want ondanks de mega-voetbalpleinen vol onverkochte personenvoertuigen – door de overproductie van het recente verleden enerzijds, en de economische crisis anderzijds, blijven auto´s relatief duur. Buiten de eigen woning, meestal via een forse hypotheek verworven, is een voertuig de grootste uitgave voor een gezin. Of dit nu uit een alleenstaande bestaat of uit twee personen plus een of meer kinderen. We lezen dit op auto-en-vervoer.infonu.nl:
´Autorijden wordt steeds duurder vanwege belastingen, de hoge boetes bij te hard en roekeloos rijden, en verschillende milieuzones. Toch zijn er talloze nieuwe auto’s die onder de 13.000 euro te koop zijn. Wilt u echt per se onder de 10.000 euro een auto kopen, koop dan een goede tweedehands. Ook elektrische auto’s worden steeds populairder. Deze zijn nog wel een stukje duurder dan de gewone auto’s. Er zijn al wel een aantal goedkope elektrische auto’s beschikbaar of komen binnenkort op de markt tussen de 20.000 en 30.000 euro.´
Autoweek.nl: ´Des te opmerkelijker is het dat de gemiddelde nieuwwaarde van een personenauto in 2020 opnieuw gestegen is. De doorsnee auto kostte dit jaar €37.053. Dat is weliswaar slechts €172 meer dan in 2019, maar in het licht van die ietwat weggezakte Model 3 mag het evengoed opmerkelijk worden genoemd. Het lijkt er dus op dat de populariteit van SUV’s, EV’s en relatief prijzige plug-in hybrides een grotere stempel op het geheel drukken dan de top 10 doet vermoeden.´
Sparen. In crypto.
Maar stel: u bent vandaag, naar de winter van 2020 toe, in het gelukkige bezit van één bitcoin. Nog in de minderheid vergeleken met de slordige 100 miljoen cryptofans, traders, handelaars en hodlers. Maar toch. Wat gaat u daarmee doen? Sparen zou wel het allergekste zijn van alles. Op een zogenaamd ´spaarboekje´ dan, in euro. Van digitaal geld opnieuw een stap achteruit zetten naar fiatgeld…not done. Sparen in bitcoin dan? Da´s al interessanter. Bitcoin, of een van de duizenden altcoins? In ieder geval kun je behoorlijk wat rente vangen wanneer je je digitale munt parkeert bij, bijvoorbeeld, Blockfi of NEXO. Tot wel 12 procent rente! Ja u leest het goed. Oké, dus: sparen in bitcoin, in crypto. Waarin vele honderdduizenden jou al voorgegaan zijn.
Kia of Lamborghini
Nog iets. Met heel mogelijk nog een flinke bonus bovenop. In plaats van einde 2020 een Kia Picanto te kopen voor minder dan een bitcoin… Als u niet dringend-heel-direct-meteen-en-wel-nu een nieuwe wagen hoeft? Kunt u nog, pakweg, een aantal jaartjes met uw oude voertuig voort? Dan groeit uw bitcoin spaargeld of digitale spaargeld wel aan, in de toekomst. Niet alleen door die rente, maar door de verwachte waardevermeerdering van bitcoin et al. Als we PlanB mogen geloven, de Nederlandse econometrist en institutioneel kan zo´n Kia (12.275 euro) wel eens tot een Lamborghini uitgroeien. Van welgeteld 285.277 euro. Meer dan maal 20 gaan?!
Wanneer?
We besluiten dit artikel met de vraagstelling – wat cryptobeleggers wel eens tegen elkaar zeggen of vragen. Het is slang, zogenaamd dieventaaltje; woorden en uitdrukkingen slechts gebezigd onder intimi. Voor buitenstaanders als Chinees (de enkele sinologen dan uitgezonderd). Maar crypto adepten, cryptofans weten precies wat bedoeld wordt met ´´When moon?´´ of ´´When Lambo´´?
“Bitcoin actually is the scarcest asset in the world, based on stock-to-flow measure” @MarkYusko pic.twitter.com/eiGG8bmygY
— PlanB (@100trillionUSD) November 21, 2020
Mooi betoog Joost. Dit jaar gaat mijn kerst bonus zeker naar crypto als het nog een beetje daalt zover.