Joost van Buuren heeft in zijn artikel een reeks filmpjes gepost waarop beelden te zien waren van hevige onlusten in de VS. In een commentaar onder zijn column wees ik op de gevolgen die de rellen kunnen hebben verderop in dit verkiezingsjaar. Een land dat wordt opgescheept met binnenlandse onrust en tegelijk militair verwikkeld is in onrustige regio’s ver over de grens. Een gevaarlijke mix. Een land met een president die graag herkozen wil worden. Zelf zou ik al lang bedankt hebben voor de eer.
Onderweg naar verkiezingen
Maar ja, eenmaal in de ban van de macht laat je die niet zo maar los. Kijk ik even naar zijn rivaal in Rusland dan zie ik dat Poetin het voor elkaar heeft gebokst om tot 2036 aan te blijven. Het Russische Lagerhuis had op dinsdag 10 maart met grote meerderheid grondwetswijzigingen goedgekeurd die het pad effenen voor een aanmerkelijke verlenging van zijn presidentschap. Poetin(67) mag zich nog twee keer verkiesbaar stellen en zou daarmee tot 2036 in het zadel kunnen blijven. Hoe de komende verkiezingen in de VS gaan verlopen wordt een groot vraagteken.
Het is niet alleen racisme
Het zijn griezelige ontwikkelingen in een ‘democratisch’ land waar het door meerdere oorzaken knap onrustig is geworden. De kans op verdere escalatie is groot. Zoals zo vaak met binnenlandse conflicten is er altijd een onverwachte trigger die de boel in de hens zet. De spanningen woekerden al langer als een soort ondergrondse veenbrand. De huidige rellen vinden hun aanleiding in de plotseling opgestoken woede vanwege een gedode zwarte man door een politieagent. Racistische incidenten waren we gewend in de VS, maar deze keer is het anders. De onlusten zijn heviger dan ooit tevoren. Dat komt niet alleen door de rassenhaat, er spelen andere factoren mee. Wat te denken van maar liefst 40 miljoen werklozen in een paar maanden tijd! En juist een groot deel van de zwarte bevolking is door de coronacrisis werkloos geworden. De ernstige rellen vinden ook zeker daarin hun grondslag. Het is een algehele malaise onder een groot deel van de Amerikaanse bevolking. Het is de massa die nu in opstand komt. Niet alleen de zwarte bevolking maar ook de ontevreden massa met hun hongerloontjes. En daar zijn er veel van. De inkomensongelijkheid in de VS is groter dan in Nederland.
Leger inzetten
De onrust wordt ook nog eens aangewakkerd door infiltranten. O.a. de Antifa-beweging en andere gemaskerde onruststokers die vooral branden stichten buiten de plunderende bevolking om. Het geweld is inmiddels zo extreem dat de Nationale Garde is opgeroepen om in meerdere steden in te grijpen. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de rellen in Los Angeles in 1992. Op zaterdag 30 mei werden onlusten verwacht in zeker 50 steden. Verslaggevers hebben de indruk dat het geweld niet meer om de vermoorde George Floyd gaat maar dat het de kant op gaat van sociale onlusten, puur met de bedoeling de Amerikaanse samenleving te destabiliseren. Het is de enorme scheefgroei in een verdeelde samenleving die mogelijk de inleiding zou kunnen zijn tot een heuse volksopstand. Ook de gepolariseerde verhouding tussen Democraten en Republikeinen gooien olie op het vuur. Amerikaanse burgers zijn nog altijd tot de tanden toe bewapend. In sommige plaatsen nemen zwaar bewapende burgerwachten de taken van het labiele politieapparaat over. De anarchie lijkt compleet. Donald Trump dreigt in een tweet om het leger in te zetten als de rellen niet ophouden. Dat is olie op het vuur en klinkt verre van verzoenend.
Wie of wat is de echte trigger
Een ander verontrustend vooruitzicht zijn de 40 miljoen werklozen. Bij de meesten loopt de uitkering ingevolge de tijdelijke steunwet per 1 juli af. Als de tijdelijke ondersteuning niet wordt verlengd, dan breekt de hel los. Zelfs de voedseluitgifte via de voedselbonnen kan de aanzwellende vraag niet meer aan. Hoe kan een technologisch ontwikkelde wereldmacht zo diep zinken. Waren de multinationale techbedrijven dan belangrijker dan de samenleving? Hoe kan het bestaan dat een pandemie zoveel roet in het eten gooit dat daarmee een machtig land ten onder gaat door een griepvirus. Begin dit jaar had ik ooit al een keer geschreven dat het coronavirus de trigger zou kunnen zijn voor een wereldwijde depressie. De vraag was waar die zou worden ingezet. In China, in Europa, of in de VS. Zou de gewelddadige dood van één zwarte persoon in de VS dan de tweede trigger zijn die de massa in beweging zet?
Tweet van Trump
Nu nog de derde trigger. Dat is de tweet van Trump die de beurzen in de lang gevreesde neerwaartse spiraal zet. Veel tweets van hem hebben de financiële markten omhoog gejaagd. Met hulp weliswaar van de FED. Ik denk dat één verkeerde TrumpTweet genoeg is om de chaos compleet te maken. We gaan het zien. Zie hieronder de beelden die ZeroHedge afgelopen nacht heeft verzameld…
GW
Komen er binnenkort hier in ons eigen land en in de rest van Europa ook zulke enorme rellen, volksopstanden en zelfs burgeroorlogen? Ik moet er niet aan denken.
Ik denk dat de race naar de bodem, robotisering en steeds meer mensen aan het financieel infuus hangen (uitkeringen e.d) en daardoor sociaal buiten de (meedoen) maatschappij plaatsen veel kwaad bloed zet. Iedereen wil tot op een bepaalde hoogte serieus genomen worden. Mensen willen “gezien” worden. Steeds meer mensen kunnen gewoon niet meer mee in deze maatschappij. Missen het intellect of komen door problemen niet mee. Er worden ook onnoemelijk hoge eisen gesteld. Worden massa’s mensen “die aan de kant gezet worden” te groot, kun je problemen verwachten. Als het fundament gaat rotten, wordt het hele gebouw instabiel (en dat is wat men vergeet). Ja, ik denk dat het hier ook wel eens uit de hand kan gaan lopen. Niet direct in Nederland maar wel Frankrijk, Duitsland of Italië bijvoorbeeld. We gaan spannende en onzekere maanden tegemoet.
Weleens koein gezien die in het voorjaar voor het eerst weer de wei in mogen? Hartstokke jolig en blij. Zo ook de mensen vandaag in onze omgeving, in zon en zomertenue. Even weer een klein beetje optimisme, mag dat?
Sorry begrijp niet goed wat dit met mijn reactie te maken heeft.
Uw reactie was prima! Maar de doorsneeburger graaft niet zo diep. Omdat er ook nog leuke dingen zijn.
Social onrust. Je zag het al een jaar aankomen. Net zoals de afgelopen crash. Nu een bulltrap. En of we go. Down heel haard naar beneden.