U bent rijker geworden, beste Nederlander, medelander! Proficiat! Ondergetekende dus ook. Nou nou, zijn wij even in onze nopjes? Ik moet het nog even checken in mijn portefeuille, maar blijkbaar zijn we er met z´n allen dik op vooruit gegaan financieel. Geweldig, toch? We zijn als Nederland zelfs het vierde rijkste land ter wereld?! Althans: zo meldt de Duitse verzekereaar Allianz in het Global Wealth Report. De Telegraaf: ´”De schuldaangroei daarentegen viel terug tot 1,4%.” Daarmee was 2019 volgens Allianz een onwaarschijnlijk goed jaar voor de vermogens van huishoudens.´ Minder schulden ook nog, tjonge jonge, deze dag kan niet meer stuk. 

Topjaar voor Nederland

Het is de elfde editie van het Rapport, dat het vermogen en de schuld in bijna 60 landen meet. De bevindingen anno 2020 over 2019 zijn naar dan inderdaad fenomenaal:

En Corona?

Nou nou, als dat allemaal klopt? Hoe dan ook: dan moet er in de afgelopen negen maanden van 2020 toch veel veranderd zijn. En niet ten goede! Wat denkt u, beste lezer: bent u er inderdaad persoonlijk zoveel op vooruit gegaan in 2019? En is er op dat vlak dit jaar dan een trendbreuk geweest? Die dan vast nog niet ten einde is. De Coronacrisis lijkt alleen maar en opnieuw uit te deinen. Durft u nog grote uitgaven aan, in zo´n onzekere constellatie? Kunt u nog sparen of beleggen? 

Verbijsterend

Het bruto financieel vermogen van heel de wereld is zelfs met een nooit eerder geziene 9,7 procent gestegen. Als je wat verder grasduint in de informatie komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw: ´Deze prestatie is ronduit verbijsterend gezien het feit dat 2019 werd ontsierd door sociale onrust, escalerende handelsconflicten en een industriële recessie. Maar toen de centrale banken het roer omgooiden en resoluut opteerden voor een brede monetaire versoepeling, ontkoppelden de aandelenmarkten zich van de fundamentals en stegen ze met 25%, waardoor ook het financieel vermogen in een stroomversnelling kwam.´ Zo zo, het komt door (een teveel aan) funny money, dat zijn weg vond naar de aandelenbeurzen. (En wie bezit de meeste aandelen – de rijken of de armen?) Die zijn dan nog eens compleet losgeslagen van de fundamenten. Het belangrijkste fundament is dan wel dat je geen reële economische groei kunt creëren met fiatgeld bij te drukken. Geen blijvende, slechts kunstmatige, laat ons dat in het achterhoofd houden. Gevolgtrekking: eens de aandelenmarkten terug naar hun historische fundamenten keren – en dat gebeurt áltijd, zij het soms rijkelijk laat? Dan stort heel dat kaartenhuis van artificiële groei in elkaar. Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard. 

Don´t worry, be happy

Dus de schulden kunnen zoals de spreekwoordelijke bomen tot in de hemel groeien? NOT. Dat kunstmatig geld bij creëren zijn meest dollars. De meeste schulden van de ontwikkelende landen noteren in Amerikaanse dollars. De rijkdom, zelfs deze kunstmatige, is dan nog eens helemaal ongelijk verdeeld. Ondertussen laten degenen die aan de drukpersen staan de nationale schulden nog verder oplopen. Kijken we even naar de prognose voor de jaren na 2020, en een aantal andere grafieken. Oei, dat ziet er allemaal niet zo goed uit? Ach, misschien heeft Fed Voorzitter Powell wel gelijk. Dit is niet het moment om ons druk te maken over deficieten, over schulden. Oef, en gelukkig dan maar…

Statista.com

´Ongelijkheid in welvaart nooit eerder zo groot´

Dat is dan de andere kant van deze dubieuze medaille. We zijn rijker geworden als wereld, maar sommigen dan net een ietsje rijker dan anderen. (Zo is dat ook met gelijkheid. Iedereen gelijk voor de wet. Al zijn sommigen net ietsje gelijker dan anderen….) Oxfamnovib.nl: ´De kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit. Ruim 2000 miljardairs zijn samen rijker dan 60 % van de wereldbevolking. Dat is te ongelijk. Daarom voeren wij actie tegen deze extreme ongelijkheid. Samen maken we het eerlijker. Grote bedrijven en de superrijken wakkeren de mondiale ongelijkheid aan. Zij ontwijken belasting, verlagen lonen en beïnvloeden de politiek. Door belastingontwijking lopen veel ontwikkelingslanden inkomsten mis. Juist in een tijd dat er wereldwijd wordt gesneden in budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg. Met het Davos-rapport van 2020 vragen wij aandacht voor deze extreme ongelijkheid.´

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: