De Staat heeft tot nu toe te weinig gedaan om een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Hij doet ook te weinig om deze achterstand in te halen. Aldus sprak een Nederlandse rechter zich in beroep in oktober 2018 definitief uit. Het betreft de zaak die duurzaamheidsorganisatie Urgenda reeds in 2015 tegen de Nederlandse Staat had aangespannen. Deze moet zijn belofte nakomen. Namelijk tegen einde 2020 de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 25 procent t.o.v. 1990.
Morele veroordeling
Er is geen straf voorzien indien de overheid haar engagement niet nakomt. Het is meer een stevige por in de rug om niet langer te dralen met praktische maatregelen. ‘Einde 2020’ betekent dat er niet veel tijd meer rest. Urgenda: ‘Geachte heer Rutte, in een rechtsstaat komt de regering een uitspraak van de rechter na.’ En: ‘Aangezien nu slechts 13% reductie is gerealiseerd, moet de Staat vaart maken met de beperking van CO2-uitstoot.’ Die (nu ook gerechtelijke) aandrang tot actie is waarschijnlijk ook nodig, wanneer je bepaalde politici hoort. “(…) niet blind staren op die 25 procent” en “de deadline rekken” klinkt niet alsof er haast gemaakt wordt.
Vrijdagnamiddag 25 januari 2019
Dat is het tijdstip dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met belangrijke cijfers over het klimaat naar buiten komt. Het staat echter zo goed als vast dat deze ongunstig zullen zijn. Dat er dus extra maatregelen zullen moeten komen. ‘Voorstel Klimaatakkoord: genoeg potentieel voor doel 2030, maar succes hangt af van keuzes.’ Dat zegt het PBL nu reeds. Keuzes, tja, daar vraag je wat aan ‘de politiek.’ Keuzes maken betekent verantwoordelijkheid nemen, beslissen, knopen doorhakken. En zowiezo op lange tenen trappen en in de portefeuille zitten. Hetzij van burgers, hetzij van de industrie, hetzij van de landbouw. Liever zouden ze de hete aardappel voor zich uitschuiven. What would you do?
Vluchten kan niet meer
Er bestaat nu al een overzicht van de mogelijkheden voor ons land om de deadline voor 2020 misschien nog te halen. En er wordt reeds aan 2030 gedacht. Ook in buurland België is het klimaat ondertussen een brandende kwestie geworden. Daar komt het aandringen op maatregelen sinds kort van een onverwachte hoek: de schoolgaande jeugd!Deze spijbelt massaal en de beweging wordt almaar groter. Maar liefst 35.000 jongeren lieten de lessen voor wat ze zijn en trokken op donderdag 24 januari 2019 naar de hoofdstad Brussel. Het betrof hier de derde klimaatmars van Youth for Climate, een actiegroep van jongeren die elke donderdag spijbelt voor het klimaat!Neen, dames en heren politici aller landen. Vluchten kan niet meer. Uitstellen ook niet.
de nieuwe wereld religie : c02ologie
save the planet, kill yourself (and all disbelievers)
https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c
Het is het grote dilemma van deze 21ste eeuw. De keuze tussen het behoud van een leefbare planeet of de keuze voor behoud van ons huidige inkomen. Zo simpel is het. Het gaat heel veel geld kosten om aan alle doelstellingen te voldoen. Het geruzie is al begonnen bij welke groepen je de rekening neerlegt. Bedrijven, overheid en burgers. Zowel de overheid als bedrijven zullen uiteindelijk hun deel van de klimaatrekening doorberekenen aan de burgers, c.q. de consument. Vooral het MKB zal hun deel nooit zelf kunnen opbrengen, in tegenstelling tot multinationale bedrijven die het weer voor elkaar krijgen om hun deel verhoudingsgewijs te verkleinen t.o.v. de bijdrage van het MKB en de burgers. Hun verklaring is heel simpel. De concurrentie met buitenlandse bedrijven van die landen die kennelijk minder snel voor de muziek uitlopen. Hierdoor ontstaat er al voldoende reden om op de rem te trappen als klein landje zijnde. Het maakt het klimaatvraagstuk er niet eenvoudiger op.
Je ziet nu dat de jeugd door de linkse politiek voor het karretje wordt gespannen en in België massaal de straat op wordt gestuurd. Heerlijk toch, een dagje zogenaamd spijbelen met een knipoogje van het schoolbestuur. Mooi makkelijk. De ouders draaien voor de kosten op en gaan echt niet massaal de straat op, tenzij het klimaatgekkies zijn, zoals deze door de rechtse politiek op slinkse wijze worden aangeduid. Ik krijg het gevoel dat we ook door de klimaatproblematiek een verdere polarisatie tussen links en rechts gaan beleven. De rechtse politiek is sterk vertegenwoordigd door de populistische partijen die de opwarming van onze aardkloot ter discussie stellen. Hierdoor is het al makkelijk om met rechts mee te gaan, puur om de aanval op ons inkomen af te slaan. Voor mij is het nog geen uitgemaakte zaak, ik heb twijfel. Is de klimaatlobby op hol geslagen en worden tegenstanders in de populistische hoek geduwd, of hebben de wetenschappers gelijk die beweren dat veel andere factoren een rol spelen bij de opwarming en dat de mens juist de kleinste bijdrage levert. Ligt er wel een echt bewijs op tafel of worden we met ons allen gedwongen om mee te doen in de klimaathysterie. Toevallig heb ik net de CV een graadje hogerop gezet want de gedachte om met de jas aan de kamer te zitten is in mijn bol nog niet ingeslagen. Ik bedoel maar.
‘hoe zijn die 35000 jongeren in brussel gekomen? met de fiets?’ Héél goeie opmerking!!
volgende week de climate truckroll
truckers rijden in colonne nederland rond om aandacht te vragen voor het klimaat probleem. doe ook mee en red de planeet!
do as i say, not as i do
https://www.zerohedge.com/news/2019-01-21/do-i-say-not-i-do-vegetarian-environmental-activist-criticized-traveling-private
Zon gaat slapen komende jaren , een minimum aan zonnevlekken is wat er de komende jaren staat te gebeuren volgens diverse geleerden.
Ook een toename aan wolken heeft al een gigantisch effect op de temperatuur op aarde..
Koolzuur kan verwijzen naar:
Koolstofdioxide (CO2): gasvormig, ook kooldioxide of koolzuurgas genoemd..
Allemaal weer plantjes en bomen in de grond zetten en probleem opgelost.., krijg je nog een berg zuurstof voor terug ook.. Enig idee hoeveel bomen en planten er verdwenen zijn de laatste 50 jaar ? dat in verhouding met toename verbrandingsmotoren..