Tot het schooljaar 2007/’08 hadden vmbo-leerlingen de keuze uit de sectoren Landbouw, Zorg en welzijn, Economie en Techniek. Sindsdien bestaat ook de mogelijkheid om sectoren te combineren. Hiermee kunnen leerlingen zich breder orienteren en zo hun kansen op de arbeidsmarkt openhouden. Deze mogelijkheid is steeds populairder geworden.

Zorg en welzijn was in het schooljaar 2006/2007 nog de meest gekozen sector. In 2010/2011 was dat echter economie. Ongeveer 27 procent van de leerlingen koos voor deze sector. Techniek en Zorg en en Welzijn volgden op korte afstand. Landbouw heeft al jaren een vrij constant aandeel van zo’n 12 a 13 procent. Toen in 2007/’08 de mogelijkheid werd ingevoerd om te kiezen voor een combinatie van sectoren, maakte 4,3 procent van de leerlingen daarvan gebruik. Op dit moment maakt 1 op de 10 leerlingen een dergelijke keuze.

Jongens kiezen nog steeds het meest voor Techniek. Wel neemt de populariteit wat af. In het schooljaar 2006/’07 koos 49 procent voor Techniek, inmiddels is dat nog 43 procent. Economie is met 28 procent een goede tweede. Het aandeel van Economie is in 2010/’11 licht gestegen. Sinds de mogelijkheid om sectoren te combineren bestaat, kiezen jongens steeds vaker hiervoor. In 2010/’11 maakte 11,5 procent van de jongens deze keuze. Zij combineren daarbij in veel gevallen Techniek met een andere sector. Zorg en welzijn is bij jongens het minst populair met een aandeel van 5 procent.

Meisjes kiezen daarentegen nog steeds het meest voor Zorg en welzijn. Wel is het aandeel dat hiervoor kiest teruggelopen van 56 procent in 2006/’07 naar 48 procent in 2010/’11. Techniek is onder meisjes nog altijd het minst populair. Ongeveer 4 procent van de meisjes koos voor deze sector. Ook meisjes kiezen steeds vaker voor een combinatie van sectoren. Van de meisjes maakt 8 procent die keuze, waarbij zij net als jongens vaak Techniek combineren met een andere sector. De sector Economie lijkt na een aanvankelijke daling populairder te worden onder meisjes. Dit blijkt uit cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eén reactie

  1. Het is zorgwekkend hoeveel studenten vaan laag tot hoog opgeleid kiezen voor economische studies. Het getuigd van gebrek aan visie bij beleidsmakers dat hier geen rem op wordt gezet. Het nieuwe arsenaal aan ICT middelen en ook het gebruik en acceptatie ervan zorgt er voor dat we over niet al te lange tijd naar een samenleving gaan waarin de vraag naar economisch geschoolde mensen steeds kleiner wordt.
    Ik werk zelf ook voor een grote organisatie (>5000 man personeel) die langzaam aan de hele boekhouding digitaliseert. Inkopen en declaraties worden gedaan de de medewerkers zelf. Authorisatie door de leiders. De boekhouder schrijft alleen aan het eind van het jaar nog een rapportje.
    Wanneer gaan we nu eens inzien dat financiele zaken een maatschappelijk overhead is, die je het liefst zo efficient en klein mogelijk houd. 1% is meer dan genoeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: