Beleggers zijn wel een heel bijzonder soort mensen. ‘Normale’ consumenten zijn dolblij met koopjes omwille van het voordeel voor hun portemonnee. Zo niet beleggers, die ook consumenten zijn. Zij het dan van aandelen, obligaties en verder alles op ‘gewone’ beurzen. Of cryptomunten, die ons hier nu aanbelangen. Lage koeren jagen hen op de vlucht. Ze dringen met z’n allen tezamen naar de smalle uitgang. Hoge koersen? Daar zijn ze weer, ook weer met z’n allen. FOMO, Fear Of Missing Out, speelt in de beleggerswereld meer dan waar ook.
70 Procent in 5 maanden verdienen
Bitcoin, de oudste en grootste digitale munt, is weer helemaal terug. De depressie fase, waarbij alleen de die hards nog aan cryptomunten vasthielden, lijkt eindelijk achter de rug. Het dieptepunt van de BTC koers van rond 3000 dollar tegenwaarde in november 2018, is alweer vergeten. (Op moment van schrijven, 19 april 2019, doet BTC iets meer dan 5000 dollar tegenwaarde.) Geduldige beleggers, een zeer kleine minderheid, hielden rustig vast. De hodlers dus. Op 5 maanden konden zij 70 procent verdienen. En dat deden zij dan ook ! Zij kochten en hielden, houden, eender wat de koers doet. De slimsten onder hen verzamelden nog méér bitcoin en altcoins. Hun ervaring leert dat de depressiefase vroeg of laat zou overgaan naar het volgende stadium. Dat van de hoop. We hebben het in dit artikel over de psychologie van de belegger. Elke belegger, want het specimen van de cryptobelegger is helemaal niet uniek.
Printen en boven uw bed hangen
Of boven uw werktafel, bureau, daar waar the magic happens. (En dan bedoelen we wel degelijk beleggen, investeren, speculeren et al.) We hebben het over de 14 stadia van emoties en handelspsychologie. Die het gros van de beleggers doorlopen. Willens nillens. Het is een wereld die meer dan elke andere, gedreven wordt door emoties. Fear and greed. Schrik om te verliezen. Gretigheid om te winnen. Daartussen balanceren zij eeuwig. Met veel te weinig ervaring en zelfkennis, de meerderheid der beleggers dus. Want anders was het toch zo eenvoudig, en waren ze/we allemaal schatrijk. Neen, we zijn onze eigen grootste vijand! Het gevecht met ‘de beurs’, de cryptobeurs in deze, is een gevecht met onszelf.
Algoritmes
U ziet meteen waar de cryptomarkt zich nu bevindt, in de ‘hoop’ fase dus. Lees dit als: het gros der cryptobeleggers. Zij die de markt maken…en breken. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Want een groot deel der koop- en verkoopsignalen wordt ingegeven door algoritmes. Gebeurt automatisch. Grotere partijen zoals institutionelen, banken bijvoorbeeld, beleggingsfondsen, professionele handelaars dus, laten het aan computerkennis over. Met vooraf ingegeven signalen voor kopen en verkopen. Wanneer een koers een bepaald niveau haalt, wordt er in een fractie van een seconde een order ingegeven. Kopen, of verkopen. De cryptomarkt is nog heel jong, pas sinds een paar jaar wordt er in ernst op gehandeld. Niet toevallig sinds 2017, toen deze markt écht tot leven kwam. De ingegeven signalen zijn dus (mensenwerk, altijd) nog niet adequaat genoeg. Vandaar dat een aantal grote shorters voor een verrassing kwam te staan op 1 april jl. Toen BTC met een eerste 17 procent omhoog schoot. Verkoopposities moesten meteen afgesloten worden. Een mysterieuze koper of kopers kocht voor $100 miljoen tegenwaarde BTC.
Rijk worden met Bitcoin
Niet alléén met bitcoin hoor. De grootste kansen liggen bij de alternatieve digitale munten, de altcoins. Er bestaan twee manieren om welvarend, ja zeg maar gerust RIJK te worden. No kidding. Met cryptomunten dus. Wel elk met hun eigen specifieke kansen en risico’s. De hoeveelheid inspanningen die u ervoor over heeft. De tijd en moeite die u erin wilt of kunt steken. Uw beginkapitaal zeker ook. En tenslotte, last but not least: wat voor belegger u bent. Uw persoonlijkheid en de mate waarin u uw emoties (!) onder controle heeft. Niet iedereen is geschikt om te beleggen, met succes dan wel! De bedoeling moet altijd zijn: zo min mogelijk kans op verlies lopen. Zoveel mogelijk kans op winst bereiken. Vandaag en morgen, 20 april 2019, doen we dit allemaal haarfijn voor u uit de doeken. De twee manieren om rijk te worden met cryptomunten. Doet u ondertussen aan introspectie. Ken uzelf. Denkt u capabel te zijn om, inderdaad, rijk te worden met crypto’s? Deze tijd aan uzelf besteden is nuttige tijd. Het voorkomt verrassingen en teleurstellingen. Doén! Voor nu alvast een tip van de sluier. Er is eigenlijk…nog een derde manier…
De makkelijkste weg naar rijkdom (maar niet voor iedereen)
Deze derde manier is inderdaad het eenvoudigst. Er is namelijk een uniek handelssysteem voor cryptomunten publiek. Zopas nog maar, een dag of wat. Dat is te zeggen: een select aantal beleggers kan inschrijven op deze service. De kennis van twee cryptohandelaars, hun jarenlange marktervaringen ook zijn namelijk gebundeld tot een strategie. Dé strategie om, jawel, rijk te worden. Met wel deze reservering en precisering: de kàns om rijk te worden. In korte tijd ook, zeg enkele jaren. Wel afhankelijk van hoeveel fiatmunten u wilt en kunt investeren. Jaar na jaar een stuk rijker zelfs. We hebben het dan niet over met 70 procent in 5 maanden stijgen. Zoals de bitcoin koers zonet haalde. Maar over honderden, mogelijk duizenden procenten winst maken. Met cryptomunten. Het vergt maar een of enkele orders ingeven per maand. Voor de abonnees. Stay tuned! Tot morgen, 20 april 2019 dus.