Dat is wat cryptojournalist Prashant Jha hier voorlegt als een mogelijkheid, een kans. XRP is namelijk de enige cryptomunt uit de top 10 die nog niet haar all time high heeft aangetikt dit jaar, 2021. Hoewel de rechtszaak vanwege de SEC, Securities and Exchange Commission sinds december 2020 nog steeds aansleept, bestaat toch elke dag de hoop dat er gesetteld wordt tussen beide partijen. Beter voor beiden want hoewel het blockchain bedrijf zeer diepe zakken heeft (dat gaat in de vele miljarden dollars), kost dit gerechtelijk geschil bedrijf en beide aangeklaagde executives tot nu toe toch een coole 20 miljoen dollar. Tja, 24 topadvocaten voor je verdediging, dat tikt aardig aan! De SEC dan, die werkt met belastinggelden, en kan zich dus niet permitteren met lege handen te eindigen. Een grote boete ligt dan voor de hand, al is het maar als token (!), voor de vorm. En dan kan eindelijk dit Zwaard van Damocles, deze last op Ripple´s schouders, verwijderd worden. Om verder te kunnen werken aan waar het best in is: veilig, snel en goedkoop geld transfereren over heel de wereld.
De markt die hoger wil
XRP is op twee dagen – 11 en 12 augustus 2021 – met 30 procent in koers gestegen. Is het gewoon achterstand op de andere top 10 coins inhalen, of voelen beleggers dat er ´iets´ zit aan te komen? Zo´n settlement bijvoorbeeld, een onderlinge afspraak, regeling tussen Ripple en de SEC? Zoals bijna alle rechtszaken vanwege de SEC eindigen. Er was gisteren wel een tastbare andere, nieuwe ontwikkeling, nieuws dat uitkwam over het blockchain bedrijf.´Global Money Express (GME Remittance) announced that the company has joined RippleNet, the global financial network of blockchain firm, Ripple.´ Maar misschien wordt de zesde grootste munt naar marktkapitalisatie slechts ´meegenomen´ op het elan dat de laatste twee weken in de cryptowereld heerst. We schreven het eerder nog in de Cryptonieuwsbrief: dit is een markt die hoger wil, en dan gáát die ook hoger. Een voorspelling voor 80 procent gedistilleerd uit feiten, marktontwikkelingen, technische analyse et al. En voor 20 procent uit ´feeling´. Die krijgt je namelijk als het goed zit (!) wanneer je 7/7 de cryptomarkt volgt. Je voelt dan nauw het sentiment aan onder het beleggerspubliek, ook in de gespecialiseerde pers, en wanneer dit gaat keren. Zoals wanneer in se of potentieel negatief nieuws, zoals de Amerikaanse wetgeving rond crypto, en de gestolen coins in de DeFi sector voor een historische 611 miljoen dollar, genegeerd worden. Dat is zo´n positieve aanwijzing om het bovenstaande te durven uit concluderen.
Nog 300 procent te gaan
Om opnieuw het recentste all time high te bereiken, zoals alle top tien munten reeds deden, moet XRP stijgen tot 3,92 dollar. Dat betekent nog eens met 300 procent in waarde toenemen. Wat geen sinecure lijkt, hoewel in de Cryptowereld er haast dagelijks wel ´wonderen´ plaatsvinden. In de afgelopen 24 uur heeft de munt reeds het niveau van 1 dollar gehaald. Niveau dat het eerder aantikte dit jaar in april en juni, en zelfs overschreed tot 1,80 dollar. Zal dit herhaald worden en misschien zelfs nog overstegen? In ieder geval legt Prashant Jha (´An engineering graduate, Prashant focuses on UK and Indian markets. As a crypto-journalist, his interests lie in blockchain technology adoption across emerging economies.´) deze ´case´ voor op Coingape.com. Uiteraard met de obligate vermelding erbij dat dit geen financieel advies is.
Effect of geen effect, that is the question
Om even terug te keren naar de rechtszaak, die draait om of XRP een ´unregistred security´ is, ongeregistreerd effect´ of niet. De SEC vraagt nu alle interne correspondentie binnen Ripple Labs, Inc. op. Die staat op een zakenkanaal genaamd Slack, en omvat (slik) meer dan 1 miljoen berichten! Als die nog eerst allemaal ´bestudeerd´ dienen te worden, dan lijkt dit zo´n spreekwoordelijk never ending story te worden. Ripple en topmannen Brad Garlinghouse en Chris Larsen verweren zich met alle middelen tegen de aantijging dat XRP zo´n security is, dat ze dan had moeten registreren…in 2013! In geen enkel ander land ter wereld dan in eigen land (Ripple heeft zijn hoofdzetel in Californië, VS!) wordt XRP een effect genoemd; zoals in Singapore, Japan en het VK. Er bestond 8 jaar geleden – en in zekere zin zelfs nog anno 2021 – geen duidelijke wetgeving rond cryptomunten, dus hoe kunnen bedrijf en verantwoordelijken dan enige wet overtreden hebben? Ripple verdedigt zich zelfs met te stellen dat 90 procent van zijn business buiten de Verenigde Staten situeert, en dat de plaatselijke rechtbank niet bevoegd zou zijn hiervoor.
Hash Ribbon
De mijners hebben z.n. ´gecapituleerd´ recent, dat was dan vanwege de massale verhuis uit China, waar ze niet meer welkom waren. Naar andere oorden die wel de rode loper voor de mijn-business uitrollen. Binnen de VS, Scandinavische landen, Kazachsthan e.a. De hashrate was dramatisch gevallen, dat is de rekenkracht om bitcoin e.a. te mijnen, en die is recent opnieuw gestegen. Ook weer een positief teken voor de cryptosector en -koersen. Aan die miner capitulation geeft de zogenaamde Hash Ribbon Indicator groot gewicht. Die vergelijkt namelijk het 30-daags SMA, simple moving average van de hashrate, met het 60-daags SMA. ´Once the 30-day crosses over the 60-day again, it will mark the end of the capitulation period, and a buy signal is likely to be near.´ U kunt de Hash Ribbon Indicator, die open source is, trouwens live hier aan het werk zien. Hier onderstaand dan de Hash Ribbon Indicator toegepast op de koers van XRP:
klikt u op Coingape.com voor de grotere weergave zo u wilt
Disclaimer: Joost van Buuren heeft voor 90 procent XRP in portefeuille