Als het druppelt in de VS regent het in de rest van de wereld, is een oud beursgezegde. Met die aandelenbeurzen aldaar gaat het sinds de maand mei 2019 bergaf. Het is dus geen wonder dat alle andere beurzen in de wereld in het rood staan. Nog in de VS is de intrest op de 10 jarige staatsobligaties gedaald beneden die op de 3 jarige. Wat meestal duidt op een recessie in aantocht. Het lijdt weinig twijfel dat de oorzaak moet gezocht worden in de handelsoorlogen die woeden. Meervoud. Onderzoeken naar Alphabet (moederbedrijf boven Google) en Facebook doen ook geen goed aan de Amerikaanse aandelenkoersen. Het ziet er niet goed uit voor de wereldeconomie.

America Last

Want niet alleen China wordt met hogere importarttarieven ‘gestraft’. Europa bedreigd indien het aandurft Russisch aardgas af te nemen. Of Iraanse olie te kopen. Mexico krijgt er ook van langs economisch. India is het recentste doelwit in de groeiende rij van landen waarmee president Trump blijkbaar quitte wil raken. Want hij in de eerste plaats voelt het aan alsof Noord-Amerika tekort wordt gedaan. Tekort gedaan door…alles en iedereen. Wat niet past wanneer je de verkiezingsbelofte ‘America First’ gestaag wil doen. ‘American officials more and more often resort to delivering ultimatums, both to adversaries and allies alike. Nations that do not follow orders stand to lose access to the U.S. financial system and could face trade sanctions of their own. That is a serious threat.’ 

Fahrenheit 11/9

Voor wie niet gekeken heeft naar Michael Moore’s nieuwste docufilm ‘Fahrenheit 11/9’: hier kunt u die schade tot 6 juni 2019 alsnog inhalen. Een absolute aanrader voor wie een beeld wilt krijgen van het échte Amerika. Eens hét land van innovatie, vooruitstrevendheid en economische voorspoed voor een meerderheid, is de tweedeling tussen arm en rijk groter dan ooit geworden. De titel van de docufilm is een zinspeling op een vorige Moore creatie: Fahrenheit 9/11. Hij slaat op de dag dat Donald Trump ingezworen werd. Het is een donkere, zwaarmoedige documentaire geworden waarbij, in tegenstelling tot de meeste van Moore’s film, niets te lachen valt. Slechts hier en daar valt een sprankje hoop voor de toekomst te ontwaren. Na het kijken blijf je in ieder geval nog urenlang depressief en verweesd achter. In de zin van: ‘is het zo erg?’. Blijkbaar wel dus…

De rest van de wereld ondertussen…

Een iconisch multimiljarden hefboomfonds in het VK stopt de uitkeringen aan zijn investeerders. ‘The Financial Times reported that Neil Woodford, the UK’s equivalent of David Tepper, has blocked redemptions from his £3.7bn equity income fund after serial underperformance led to an investor exodus, “inflicting a serious blow to the reputation of the UK’s highest-profile fund manager.”‘ De vrees is dat deze bijzonder ongewone zet tot besmetting zal leiden bij andere beleggingsfondsen. Almaar meer sombere geluiden over wereldeconomie, titelt de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Inderdaad, en daar valt weinig aan toe te voegen. We zetten ons best schrap voor wat mogelijk nog komen gaat dus…

3 reacties

  1. Vandaag weer even euforie op de beurzen. Beleggers weer aan de koopzijde vanwege uitspraken van centrale banken de FED en de ECB. Fed-president Jerome Powell staat open voor eventuele renteverlagingen en de ECB hinkt ook op nieuwe geldverruimingsmaatregelen. Misschien weer een korte opleving van de beurzen door de hoop van beleggers op stimulerende middelen. In de sportwereld verboden, maar beleggers snakken er naar. In de VS kan de rente wat naar beneden, maar in Europa staat de centrale rente op nul. Misschien dan maar wat slechte leningen opkopen van de banken die daarmee dreigen om te vallen? Hoe dan ook, een nieuwe periode lijkt aan te breken van kwantitatieve geldverruiming(QE). Een vorm van directe geldschepping door centrale banken. We kennen de effecten daarvan in de nasleep van de kredietcrisis en de eurocrisis. Het stimuleert onrendabele bedrijven om met goedkoop geld risicovol te investeren. Maar hoe zouden beleggers nu reageren als weldra blijkt dat de handelsoorlog zijn zure vruchten afwerpt en de motivatie om te investeren drastisch afneemt? Want exporteren naar besmette landen lukt niet waardoor de productie terug valt. Een nieuwe periode van kunstmatig opverende beurzen door middel van stimulantia zou wel eens van korte duur kunnen zijn als de geldschepping niet in de reële economie terecht komt. Het inmiddels bekende spelletje van de centrale banken zou door de ontevreden middenklasse en de slapende massa al snel worden doorzien. Vooral als in Europa de rentetarieven nog eens door het ijs gaan en onze banktegoeden gaan bevriezen. Een negatieve rente binnen de EU zal niet lang worden gedoogd als daarmee de deur wordt geopend naar pensioenkortingen en rekeninghouders met spaartegoeden nerveus worden. Ook het verdienmodel van de banken in Europa gaat er aan. Alle ellende die daar op termijn achter weg komt kunnen centrale banken niet meer compenseren met een nieuwe ronde QE. De vraag is hoe lang de opleving van de beurzen zal doorzetten met de verwachte nieuwe stimulantia. Het gezegde, “hoogmoed komt voor de val,” is hier dubbel van toepassing. Allereerst op de VS, die heeft afgedaan als wereldmacht en daarna op de arrogante beleggers die vergeten zijn om tijdig af te kicken.

  2. Draai die illegale bijdruktrukkendoos van draghi terug !
    Onterecht heeft de beleggingswereld zich rijk gerekend!
    Terug naar geldstandaard, er moet wat tegenover staan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: