Dat de spanningen in de wereld oplopen zal wel niemand ontgaan zijn. Economische spanningen met sancties van de VS naar Rusland, China, Iran toe. Ze leiden tot geopolitieke onrust en wie weet komt het nog tot militaire acties, een ‘kleine’ of grotere oorlog. Duitsland waarschuwt de Verenigde Staten dat haar agressieve politiek tot “vergissingen” kan leiden. “Een campagne die de druk op Iran maximaliseert verhoogt het risico van een vergissing. De recente ontwikkelingen in de regio, zoals de sabotage van olietankers en pijpleidingen, laten zien dat het risico concreet en zichtbaar is. We moeten alles doen om een militaire escalatie te voorkomen.” President Trump ‘waarschuwt’ de EU op zijn beurt zij het om een andere reden. Jawel, ‘straks’ komen wij als EU ook in zijn vizier met weer andere sancties. 

Trump tegen de wereld

Specifiek over dit laatste: de ontwikkelingen i.v.m. Nord Stream 2 zinnen Donald Trump absoluut niet. Biflatie schreef al eerder over de Russische pijpleiding die Europa van goedkoper gas kan voorzien. Het project kan de Russische invloed in deze regio vergroten. Iets wat Noord-Amerika in deze tijd van een Nieuwe Koude Oorlog niet kan smaken. Er staan dus ook de Europese Unie sancties te wachten van Amerikaanse kant. Het lijkt alsof Donald Trump meent het tegen heel de wereld op te kunnen nemen. Economisch met gul ‘straffen’ uit te delen. Politiek door met branie en lef zijn ‘America First’ strategie tot in de verste uithoeken van de wereld te willen doordrukken. En wie weet vervolgens ook militair. Trump wéét (en elk ander land ondertussen ook) dat hij het machtigste leger ooit in de geschiedenis bezit.

Tegenstand

Ondertussen verzamelen de geviseerde landen zich. Nieuwe machtsblokken worden gemaakt. Oude relaties wordt nieuw leven in geblazen. Rusland gaat met Turkije een nieuw raketten afweersysteem ontwikkelen. De zogenaamde S 500. De levering van de S 400, het recentste op de militaire markt, is voorzien voor juli 2019. Ook dit zint de Amerikaanse president niet. Hij ziet daarin een bedreiging voor de efficiëntie van zijn eigen ‘Joint Strike Fighter’ gevechtsvliegtuigen. Het bedreigde Iran krijgt dan weer officieel de steun van China. ‘De Chinese diplomaat Wang Yi ontmoette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in Beijing en vertelde hem dat China de positie van Iran ondersteunt. Ook benadrukte hij het belang van goede contacten tussen beide landen, nu de situatie dreigt te escaleren‘.

In Europa ondertussen…

Waar staat de EU in dit alles? Er middenin, tussenin, Nederland als klein landje natuurlijk ook. Welke kant gaan we kiezen als blok van 28? Begrijpt u nu beter, beste lezer, waarom we zo hameren op een verenigd Europa? Een sterk blok, een eenheid, een màchtsblok ook, jammer en helaas. Maar dat is dan uit noodzaak. We kunnen ons toch met z’n 500+ miljoen niet ook laten chanteren, toch? We gaan vandaag, donderdag 23 mei 2019 naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Laat ons met verstand kiezen, onze stem uitbrengen. Voor unificatie, niet voor confrontatie. Voor eenheid binnen Europa en niet voor nog meer verdeeldheid. En zeker niet als landen en Europese burgers tégen mekaar. Amen.

10 reacties

  1. Er zijn wel degelijk geopolitieke spanningen die de laatste tijd flink oplopen. De ernst daarvan wordt door de mainstreammedia in Europa kennelijk nog niet ingezien. Er valt nauwelijks iets over te lezen in onze luie MSM. Op de alternatieve internetmedia in de VS des te meer. Momenteel worden de financiële markten overspoeld met negatieve economische berichten en is een daling ingezet die overigens door analisten al was verwacht. Als behalve economische tegenslag ook de geopolitieke spanningen op de markten gaan meedoen kan de betrekkelijke rust in de MSM wel eens omslaan. De laatste jaren is de MSM achter de feiten gaan aanlopen. Komt natuurlijk door de opkomst van de alternatieve onlinemedia. Helaas hebben we daar te maken met veel fakenews waardoor het verdomd moeilijk wordt een juiste analyse te maken van wat er zich achter de schermen afspeelt. Hierdoor is de kans op plotseling opdoemende rampscenario’s ongekend groot. Ach, de EU-verkiezingen van vandaag gaan daar geen verandering in brengen.

  2. Maakt u zich geen zorgen, de Titanic ligt prima op koers.
    Dat kan ook bijna niet anders met 28 kapiteins op de brug. Daar hoeft zelfs oom
    Donald nauwelijks iets aan bij te sturen.

  3. Nu niet een dreigende diepe recessie t.g.v. een omvallende bank zoals na de val van Lehman Brothers in 2008, maar t.g.v. een combinatie van meerdere factoren als de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China, en de spanningen tussen de VS en Iran.

      1. Als je even goed googelt naar DB dan kom je verbazende artikelen tegen. Meestal premium. Actuele situatie is dermate verontrustend dat ik wil proberen van de verzamelde nieuwsfeiten een column te schrijven. Momenteel gebrek aan tijd. Misschien wil Joost dat oppakken, kan ik verder op reageren.

        1. Het meest verbazende bij de DB is wel dat er voor 47K miljard aan derivaten op de balansen staan. Hebben we het al over gehad maar toch. Het zal terug blijven komen.

          1. Als derivaten gaan schuiven, gaan verzekeraars meeschuiven. Men houdt dit onder tafel om vooral geen paniek onder beleggers etc. te veroorzaken. Een ramp met DB zal vele malen groter zijn dan de bijna ramp met Lehman Brothers die men op het nippertje heeft weten te voorkomen.

      2. Notering op DAX momenteel al time dieptepunt op 6,39. Net als de lage opkomst voor EP-verkiezingen interesseren zich nog weinig Nederlanders voor het gevaar wat deze bank zou kunnen opleveren. Als beleggers weglopen zouden ook zakelijke- en particuliere klanten kunnen weglopen. Benieuwd of DB dat ook openbaar maakt. Zou juist een bankrun kunnen versnellen. Kwestie van in de gaten houden hoe DB en Duitse overheid hiermee omgaan.

  4. Wij hebben zelf de afhankelijkheid aan de VS hierin afgeroepen?
    Gauw ervan loskomen en zelf de koers bepalen?

  5. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/buitenland/artikel/4723486/trump-regering-heffingen-valutamanipulatie-handelsoorlog het volgende:

    Regering Trump opent nieuw front in handelsoorlog

    De VS dreigen een nieuw wapen in te zetten in de handelsoorlog met China. Het land wil importheffingen instellen op producten uit landen die hun munteenheid devalueren ten opzichte van de dollar. Zo’n maatregel zou ook onder meer Japan, Duitsland, India en Zwitserland kunnen treffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: