De titel van het Top Story van GQ Magazine gaat verder met ´Before it burns the world down´. Straffe taal in een artikel dat op één pagina het fenomeen ´bitcoin´ probeert te vatten en dan nog vanuit een licht gepreoccupeerde invalshoek. Een beetje zoals anno 2021 nog 99 procent van de mensheid erover denkt. Of geneigd is te gaan denken, indien deze zich laat sturen door dit soort met lichtvoetige ernst geschreven stukken. GQ is een Amerikaans lifestyle magazine voor de ´hippe man´, dat van Australië tot de VS en van Groot-Brittannië tot Japan gelezen wordt. Hoewel bitcoin wel reeds 412 keer ´dood verklaard´ is (en toch telkens weer opstaat, toch springlevend blijkt) is het de eerste keer dat ikzelf dit soort hoofdtitel in de media ziet verschijnen. ´We moeten Bitcoin nu verbieden´… Hmm, wanneer opgeroepen wordt iets te verbieden, betekent dit altijd dat het gevaarlijk is. Een gevaar vormt.
De 1 procent en de 99 procent
Het gros van de media (99 %) zegt dat bitcoin een gevaar is voor het milieu. Uw Cryptonieuwsbrief (bij de 1 %) zegt dat bitcoin vooral een gevaar is voor…de heersende machten. The powers that be. Overheden en hun centrale banken. De Instituties. De bankenwereld. Voor heel het monetair stelsel.
Mens en milieu
Een gevaar dan voor de CBDC´s die er zullen aankomen. Meer dan 80 procent van alle centrale banken ter wereld werkt aan een eigen digitale munt. China loopt daarbij mijlen ver voorop, en laat net daar voor zo´n 63 procent bitcoin gemijnd worden. Hmm, geen beste toekomstperspectieven, vrees ik… De teneur waarmee – vooral in de niet-gespecialiseerde pers – wordt geschreven over de grootste en oudste digitale munt, is sterk veranderd sinds de wereld meer oog voor het milieu ging hebben. Dat kan uiteraard alleen maar toegejuichd worden, dit laatste, maar de slinger is zoals zo vaak ondertussen aan het doorslaan naar de andere kant. ´Bitcoin mining and online shopping are both having a negative impact on the environment.´ Excuseer?! Ook lees ik een artikel waarin diverse soorten ontbijt ontleed worden op hun milieu-impact. ´Hoeveel invloed heeft brood op het milieu?´ ´Minder vlees eten heeft een enorm positief effect op jouw milieu-impact.´ Het klopt allemaal wel maar is enorm eenzijdig. Je wordt een schuldgevoel aangepraat en het heeft iets van een mode, iets wat in is, en dus tijdelijk. Maar geloof ons: deze mode is voor altijd, is dus wel blijvend…
Heiliger dan de Paus
Elon Musk wil in een volte face van 180 graden plots niks meer met bitcoin te maken hebben omwille van de verondersteld negatieve effekten voor het milieu. De productie van diesel- en benzinewagens wordt in het VK vanaf 2030 verboden. Moeten we allemaal veganisten worden die in elektrische wagens rijden (of met de fiets?). Die alleen nog duurzame, ecologisch verantwoorde kledij dragen en voeding nuttigen die recht van de boerderij komt? Heiliger gaan leven dan de Paus? Dat is pas een utopische wereld? Maar in zo´n wereld is, wanneer je dan consequent redeneert, bitcoin mijnen inderdaad niet verantwoord. We laten het onderwerp voor nu rusten, maar hou het als (crypto)belegger toch maar heel goed in de gaten. Wees dus niet verbaasd wanneer op een goede…neen: slechte dag – en hoogstwaarschijnlijk vanuit China – het bericht komt dat bitcoinmijnen verboden wordt.
Monopolie
In dit opzicht is wat de Gouverneur van de Britse centrale bank aan andere overheden zegt van groot belang: ´Embrace Digital Money or Risk Losing Control´. En daarmee bedoelt hij niét ´haal bitcoin binnen´, maar wel: zorg dat je de technologie snel onder de knie krijgt. Hij doelt op de CBDC – ´of je riskeert de controle te verliezen!´ De controle over ´het geld´, van oudsher monopolie der centrale banken, nationale staten, en één dat zij NOOIT zullen opgeven. Think about it…
Binance
De grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, wordt onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Belastingdienst. Niets om je als rekeninghouder bij Binance zorgen om te maken, want de administratie is weer eens op zoek naar belastingontduikers. Als de dood dat er ook maar één Amerikaan (in andere nationaliteiten, andere landen is zij niet geïnteresseerd) ooit ergens één dollar inkomsten te weinig zou aangeven. De Amerikaanse belastingdienst IRS is dan ook gevreesd als de strengste ter wereld. Daarom steekt het dat zij eigenlijk weinig greep heeft op ´heel dat cryptogedoe. Digitaal, je kunt ´t niet eens vastpakken, en eigenlijk is het ideaal om belastingen te ontduiken. Criminelen weten hier ook vast weg mee!´ En dat laatste klopt nog ook. Ontvoering, oplichting en afpersing zijn erdoor vergemakkelijkt. Waarom? Omdat de daders digitale betaling eisen, zich niet fysiek hoeven te verplaatsen, en via internet ook wereldwijd kunnen gaan. Pas op: alle digitale betalingen laten altijd sporen na, maar het traceren is één zaak, het recupereren een heel andere.
Spreiding van risico/Het spel en de knikkers
Spreiding van risico dan over verschillende assets. Spreiding moet, spreiding doet je goed. Niemand zegt dat u per sé of alléén maar in digitale munten moet of mag beleggen. Investeren in crypto, maar ook willen beleggen in bijvoorbeeld aandelen, ETF’s en edelmetalen? Goud en zilver, die andere safe havens, weet u nog? Dat kan tegenwoordig trouwens via één platform, namelijk Bitpanda. Zij bieden de mogelijkheid om tientallen aandelen te kopen zoals Alphabet, Tesla, Facebook, Netflix en meer, maar ook de grootste ETF’s zoals de iShares S&P 500 en edelmetalen dus, zoals goud, zilver en platinum. Zo kan je alles monitoren via één platform om ook beter het overzicht te houden. Laatst schreven we nog aan onze eigen abonnees ´Wat wilt u zijn:
1. een armere cryptobelegger, of
2. een rijkere belegger?´
Een geachte collega van ons en beleggingsveteraan,Tom Lassing, drukt het nog smeuiiger en plastischer uit: ´Het gaat om de knikkers, en niet om het spel´.
Nerveus
De meeste munten staan heel voorzichtig en povertjes nog terug in het lichtgroen, na drie dagen van donkerrood. Nog steeds trachtend te verteren wat ze aan onfris op de boterham hebben gekregen in luttele dagen. Hoewel de dominantie van bitcoin $1.961.715.424.993 almaar afneemt, stuurt negatief nieuws over BTC duidelijk nog steeds de hele markt. Binance dat officieel doorgelicht wordt, en de IRS die dan nog verklaart dat ze beslag kan leggen op je cryptomunten wanneer je een belastingschuld hebt… Je zou voor minder zenuwachtig worden, wat u? Maar ach, Dogecoin heeft vriendjes gemaakt want er is na Shiba Inu ook een Akita Inu. De zon probeert door te breken, het weekend staat voor de deur… De grootste, loyaalste fan van BTC – Michael Saylor van MicroStrategy – kocht de dip. En bitcoin en altcoins hebben al andere watertjes doorzwommen, nietwaar? Kopje onder, al vaak, maar steeds weer komen bovendrijven. Waarom zou het ditmaal anders zijn? Hmm… (uit Cryptonieuwsbrief.nl)