De ‘global trade’ of wereldhandel is reeds sinds 2018 fors in volume aan het afnemen. Dat is des te verontrustender omdat in die neerwaartse trend de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China nog niet is vervat. Aan de oppervlakte van het economische en handelsleven is nog weinig te merken van deze achteruitgang. Dat is heel anders voor wie zich in de keiharde cijfers verdiept. De wereldhandel zit ei zo na op het niveau van 2008/2009. Toen ook moesten de gevolgen van de recessie/depressie nog gevoeld worden. Later gingen we die de Kredietcrisis noemen. Benieuwd welke naam de waarschijnlijk komende crisis zal krijgen?

The proof is in the chart

Zoals Zerohedge schrijft: ‘In short, even before the latest round of trade escalation, global trade had tumbled to levels last seen during the financial crisis depression. One can only wonder what happens to global trade after the latest escalation in US-China trade war…’ En James Bevan, chief investment officer (CIO) van CCLA Investment Management: “The world economy has been in a significant slowdown for a period. People just have to wake up and look at the trade data.” Die data treffen we aan op onderstaande grafiek. Hij komt vanwege ‘IMF’s Direction of Trade Statistics, courtesy of BMO’s Ian Lyngern.’ De drie lijnen stellen het volgende voor: ‘

  1. Exports to the world (weakest since 2009),
  2. Exports to advances economies (also lowest since 2009), and
  3. Exports to the European Union (challenging 2009 lows).’

Omina

De trend wordt bevestigd door de recentste cijfers, van mei 2019, die uit en over China komen. Industriële productie, kleinhandelsverkopen en investeringen kwamen lager uit dan analisten in april verwachtten. Ook in de Verenigde Staten daalden de verkopen in de kleinhandel (‘retail sales’) onverwacht in april 2019. Net als de fabrieksproductie die reeds drie maanden op vier sinds het begin van het nieuwe jaar lager uitvalt dan de verwachtingen. Zal een full blown handelsoorlog tussen de twee grootmachten (de ene militair en de andere economisch dan) zich materialiseren? En dan waarschijnlijk ook uitzaaien naar de rest van de wereld? Zal de spreekwoordelijke druppel de emmer doen overlopen? Of wordt het eerder een ballon die leegloopt? Wat denkt u beste lezer, over dit alles? We vernemen het als altijd graag…

3 reacties

  1. Dat de wereldhandel inzakt is een logisch gevolg van de kwantitatieve geldverruimingspolitiek van centrale banken. Ook de aanhoudende renteverlagingen dragen hier aan bij. Hierdoor is het goedkope geld naar de superrijken gevloeid. De magneetwerking. Met goedkoop krediet konden de superrijken massaal aandelen inkopen net als de beursgenoteerde multinationals die met geleend geld massaal eigen aandelen inkochten om de koerswaarde omhoog te liften. Het goedkope geld kwam niet terecht bij de massa die het nakijken had. De lonen in de middenklasse en lager betaalden bleven achter bij de inflatie. En precies door de lage rente stegen de waardes van vastgoed en aandelen waardoor het steeds moeilijker werd om een eigen huis te kopen. Dat de handelsvolumes afnemen komt doordat de grote massa minder te besteden kreeg. Alleen de superrijke elite profiteerde en die vormen qua aantallen mensen maar 10 procent van de wereldbevolking. Het is nu wachten op een beurscrash. Het kantelpunt is bijna bereikt. Je kunt dat zien aan de langzame vlucht in staatsleningen waarvan de waarde stijgt en de rente daalt. De rente op de 10-jarige NL-obligatie staat momenteel op 0,11 procent, in Duitsland zelfs op min 0,10 en is al een poosje dalende. Bankaandelen dalen dienovereenkomstig mee vanwege de angst voor negatieve rente waardoor hun verdienmodel naar de gallemiezen gaat. Als binnenkort het vertrouwen van beleggers omslaat naar wantrouwen dan gaat het hard want het wantrouwen onder de “gewone” bevolking is groter dan men denkt. Opgeteld komt daarmee een recessie op gang die mogelijk ernstiger wordt dan de vorige. Puur alleen doordat de paniek toeslaat bij beleidsmakers van centrale banken en overheden. Rente naar negatief in een samenleving is ongekend in de monetaire geschiedenis en zal een breekpunt worden. Helikoptergeld is het enige alternatief wat centrale banken resteert. De gevolgen daarvan kennen we. Hyperinflatie!

  2. Een nieuwe recessie is zeker mogelijk wanneer de VS en Iran militair met elkaar op de vuist gaan en daarmee het gehele Midden-Oosten in brand zet. Al is het alleen almaar door de exploderende olieprijs t.g.v.dit militair conflict en ook de effectenbeurzen in elkaar zullen storten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: