Of: hoe China de handelsoorlog door de VS begonnen kan winnen. Op één been. Met de vingers in de neus. Niet alléén omdat het land heel diepe (en gevulde) zakken heeft. Terwijl Noord-Amerika platzak is. Niet alléén omdat China de dollar een enorme klap kan toedienen. Door te stoppen met het kopen van US Treasuries, Amerikaanse staatsobligaties. Check, is al gebeurd! Of zelfs er te vérkopen, wat het proces nog zou versnellen. Maar ook door het haast oneindige bezit aan zeldzame aardmetalen. Rare Earth Metals. Die zijn namelijk onontbeerlijk voor een moderne economie. Ze voor zich houden, niét meer aan de VS verkopen dus. Mijnheer de President: u weet niet half hoe machtig deze door u gekozen (economische) vijand wel is…
‘Supply security is high on the agenda of most countries:’ Bank of America Merrill Lynch.
Genoemde Zeldzame Aardmetalen zijn absoluut noodzakelijk voor de productie van alles van hightech. Van smartphones en laptops , over oplaadbare batterijen en digitale camera’s, tot gevechtsstraaljagers toe. Ook wel REE genoemd, Rare Earth Elements. Lanthanium, cerium, scandium en nog meer ongewoon klinkende namen. Het is een groep van in totaal 17 metaalelementen met unieke chemische karakteristieken. ‘The U.S. Geological Survey has noted that’s led to a sharp rise in demand, while heightening concerns about a near-monopoly on the mining, processing and supply of REEs from China.’ Inderdaad: wel 84 procent van deze metalen bevindt zich in deze Oosterse natie. Terwijl de VS nog één bron hadden, die in 2015 uitgeput raakte. En of Noord-Amerika, en bij uitbreiding de hele wereld, afhankelijk is van China op dit cruciale gebied…!
Een luide wenk
China gaf geen stille wenk maar een luide, einde mei 2019 nog. Een onomwonden en openlijke dreiging zelfs, geuit als verdediging. (Of dacht Mijnheer de President dat dit reusachtige land gedwee zou buigen voor zijn sancties?) ‘Chinese media quoted an official from the country’s National Development and Reform Commission, who said “if anyone wants to use imported rare earths against China, the Chinese people won’t agree.” Also, the editor in chief of China’s Global Times newspaper tweeted Tuesday that the country was “considering restricting rare exports to the U.S.”‘ Géén REE meer voor de VS dus straks als…?! Zet en tegenzet, uit noodzaak en verdediging dus. En op het einde? Verliest iedereen. Slaap dus vooral niét zacht, Mijnheer de President…
Ik heb ergens op het net gelezen dat die 17 ‘zeldzame metalen’ niet echt zeldzaam zijn. Maar het is goedkoper om deze in China uit de grond te laten halen en het scheelt enorm in de vuile uitstoot die het delven en verwerken met zich meebrengt.
Op Zerohedge: https://www.zerohedge.com/news/2019-06-09/chinas-rare-earth-monopoly-diminishing lees ik dat o.a. Brazilië, Vietnam en Rusland ook over deze metalen beschikken. Het lijkt op dreigen van China tegen beter weten in. De productie zou juist nu in andere landen wel eens weer opgestart kunnen worden.
China heeft de afgelopen goede zaken gedaan met Rusland en dat blok dat nu er is gaat het de VS en Europa een stuk lastiger maken. Rusland kan ook gaan treiteren met de gasleveringen aan Europa. Er spelen dus nog veel meer problemen.
Op https://nos.nl/artikel/2288944-onrust-in-golf-van-oman-is-ook-slecht-nieuws-voor-consumenten.html “Onrust in Golf van Oman is ook slecht nieuws voor consumenten”:
Hoe ver kan de olieprijs dan wel omhoogschieten wanneer t.g.v. een militair conflict de Straat van Hormuz afgesloten raakt en er in één keer 20% minder olie op de markt is? Moet ik dan aan olieprijzen denken van wel rond de 600 Dollar per vat? Dat zal zeker enorme gevolgen hebben voor banken, de financiële markten en de brede economie.
Grappig hoe jij Trump blijft wegzetten in lijn met de mainstream media, Joost. Het wordt echt tijd dat je eens wat verder gaat kijken dan Nu.nl, Nos en NRC.. Dan zul je nog heel veel ontdekkingen doen, want Trump is geen politicus en behoort niet bij de elite. Dat maakt hem zo bijzonder. Gerrit heeft gelijk met zijn opmerkingen over zeldzame metalen. Zie hier Dr. Schmull: De 17 ‘zeldzame metalen’ zijn helemaal niet zeldzaam, maar
net zo gewoon als koper of lood. Maar om die boven de grond
te halen, is er een enorme vervuiling, die het Westen
gaarne heeft uitbesteed aan China. Daardoor zijn 80%
van die metalen in China, die het niet zo nauw neemt
met vervuilingsregels. Bovendien kan niemand concurreren
met de Chinese prijzen.
China heeft al eerder (2010) hiermee gedreigd, met name
tegen Japan, vanwege een dispuut over eilanden, maar
Toyota en Panasonic ondervonden toen nauwelijks
problemen. China kreeg toen voor ’t eerst concurrentie.
China is al in 2014 in het ongelijk gesteld door de WTO
in deze kwestie. Maar overtreding van WTO-regels is
sinds 2001 standaardbeleid geweest.
China kan wel een quota instellen, vanwege milieu-
problemen. Maar Amerika is maar 4% van de export
van de Chinese zeldzame metalen. De Amerikaanse
gebruikers daarvan zijn al in China gevestigd.
Natuurlijk kan China haar pijlen richten op eind-
producten, zoals magneten, maar dan wordt China zelf
ook getroffen.
CHINA heeft de handelsoorlog bij voorbaat al verloren:
joost van bij de buren
de crypto slet
de trump basher
de schriftgeleerde
en de spammer van bepflaasie
u go girl
Spannend, hoor: al die wedstrijden in de eindronde van het wereldkampioenschap.
Halverwege uitgeslapen (en geïnteresseerde) toeschouwers zullen beseffen dat het centrale
‘besturingssysteem’ in handen is van de globale banken. Zíj creëren -waar nodig- de ’tegenstanders’, op weg naar een ongetwijfeld spannende finale, waarvan de winnaar bij voorbaat vaststaat.