Die merken we nu nog niet echt, in de herfst van 2019, maar ze is wel al begonnen! Het zijn grote, zware woorden, deze uitspraak, maar we doen er goed aan deze zeer ernstig te nemen. Ze goed tot ons te laten doordringen. De tekens zijn aan de wand. Voor wie ze opmerkt en de vinger aan de pols houdt tenminste. Van het financieel economische, monetaire wereldgebeuren. U verneemt het allemaal tot in detail op BNR Nieuwsradio. In de wekelijkse Cryptocast is Willem Middelkoop te gast. Zowat dé goudkenner van Nederland. Hij kijkt behalve naar goud ook naar het nieuwe ‘digitale goud’; bitcoin dus. 

De crisis is begonnen, luister maar:

Gastheer is Herbert Blankesteijn en gastvrouw de bekende Madelon Vos, a.k.a. Misss Bitcoin:
Crisis al begonnen, bitcoin is ‘Plan B’

De visionairs

Het belangrijkste boek dat Middelkoop tot vandaag schreef is misschien wel ‘Als de dollar valt’. In september 2019, een goeie maand geleden, werd hij onder meer hierover geïnterviewd. Watch and learn! Dit is het soort mensen waar je als geïnteresseerde of betrokkene wat aan hèbt. Nogal wat commentatoren geven hun kijk op wat net gebeurd is op een gegeven dag. En dat is natuurlijk vaak nuttig om e.e.a. beter te plaatsen. Te kaderen en te doen uit te leggen. Maar visionairs zijn dan toch het meest nuttig. Zo kun je je eventueel naar hun visies richten en schikken. Voorbereiden op wat komt dus. Willem Middelkoop is zo iemand. Net als bijvoorbeeld Gerald Celente. Wanneer zij spreken kunnen we daar dan maar beter behoorlijk aandacht aan geven:

16 reacties

  1. In tegenstelling tot 2007/2008 barst het in binnen- en buitenland van de profeten die naderend onheil aankondigen. Ze steken het niet onder stoelen of banken; verreweg de meesten schrijven er boeken over die natuurlijk wel moeten worden verkocht. Zo draagt zelfs de angst voor een volgende dip bij aan de economie.

    1. Dag Willem, de zelfvervullende voorspelling of selffulfilling prophecy, hm, dat verschijnsel bestaat inderdaad. Maar hoewel ze bestaan, de onheilsprofeten (die uiteindelijk wel eens gelijk krijgen, als je maar iets roept en lang genoeg wacht komt ’t ooit wel uit hé? nou ja…) Toch beschouw ik vele anderen (mezelf incluis en ook Gerrit W. en Koen D., eigenaar van Biflatie) als realisten. Zij (wij) kijken, denken na, vergelijken met ’t verleden, trekken lijntjes tussen verschillende gebeurtenissen en toestanden die met mekaar verband houden, plaatsen eea in een groter kader en extrapoleren naar de toekomst toe. Wat bombastisch uitgelegd misschien maar daar komt ’t wel op neer. Middelkoop? Misschien is de titel van genoemd boek niet zo goed gekozen, ik zou een andere genomen hebben, maar dat heb je met titels, ze moeten toen en zeker vandaag de aandacht trekken, u begrijpt dat wel. Maar het gaat veel meer om de boodschap, de inhoud. Maar dus: de realisten. Verwar ze, ons, een Gerald Celente zeker en oneinidg bekender dan wij, niet met onheilsprofeten. Zijn (Willems) boodschap(pen is niét welkom, ‘men’ hoort zulke zaken niet graag. Maar er staan zaken internationaal op monetair vlak te gebeuren waar vele oren van zullen gaan tuiten, en ogen (voorheen dicht of halfopen) wijdopen van zullen vallen. Luister eens naar de podcast op bnr, lees eens iets meer van en over Middelkoop als u wilt. Met de banken, de schulden, het geld, er is véél mis mee. Let op ook mijn woorden Willem: bitcoin en nog minstens één andere digitale munt gaan een hoofdrol spelen, op het wereldtoneel zelfs.En dit eerder vroeger dan later. We ‘praten’ nog wel. Tot daar voor nu als je me toestaat, met respect, J.

    2. Zo werkt dat nu altijd, vlak voor een economische inzinking. De insiders zien dat aankomen en geven hun voorspellingen die er vaak naast zitten wat betreft het tijdstip. De reden dat juist nu veel meer kenners een recessie, of nog erger, zien aankomen is omdat er meerdere signalen duidelijk zijn te herkennen. Zelfs ik zie ze, en dat zegt wat. Kijk alleen maar de schuldenberg, die staat op recordhoogte en de rente op record dieptepunt. En dat is mondiaal. Een leek zou zeggen, lekker hoor die lage rente, terwijl een kenner vreest voor het schuiven van de kredietberg.

      Behalve de geregistreerde bankkredieten bestaat daarnaast het schaduwbankieren en dat gaat buiten de traditionele bankensector om. Daar gelden soepele regels en via een achterdeur is deze sector weer verweven met de bancaire sector. De omvang is moeilijk te schatten maar kenners beweren dat de totale financiële activa in deze sector veel hoger is dan in 2008 vanwege de strengere regelgeving in de bancaire sector sinds de kredietcrisis. Als daar de boel gaat schuiven dan krijgen we stront aan de knikker.

      1. Ja maar gerrit. Ik zie dit compleet anders. Zolang die rente zo extreem laag blijft, gaat die hele kredtietberg niet verschuiven.
        En ten aanzien van al die kenners die een economische inzinking zien aankomen… ik denk van niet… waar waren al die kenners om de kreditcrunche van 2008 te voorspellen? En als ze er al waren… hadden ze voorspeld dat centrale banken wereldwijd zouden ingrijpen? Ongekend wat mij betreft.

        Echter kan er nog wel een staatsschuldencrisis ontstaan. Er zijn toch een hoop landen met een hoop schulden. Maar ja het verschil tussen griekenland met zn staatsschuld ten aanzien van bbp en japan is mij niet helemaal duidelijk. Ofwel wanneer wordt een staatsschuld onhoudbaar? En waarom komt japan weg met een relatief hogere staatsschuld dan griekenland…?

        1. De staatsschuld van Griekenland met Japan vergelijken is appels met peren vergelijken. Beide landen hebben problemen met economische groei door te hoge staatsschuld, echter hebben Japanners zelf veel staatsleningen in bezit, bedoeld voor hun oudedagsvoorziening. De Grieken doen daar niet aan. Griekenland moet tegen 2032 het gros van de staatsschulden hebben afgelost en dat zal een groot probleem worden als hun economie niet eventjes keihard groeit. Niemand koopt straks nog Griekse obligaties en ziedaar een nieuwe Griekse crisis. Ook kunnen andere schuldenstaten binnen de EU in de problemen komen als beleggers afhaken. Alleen pensioenfondsen en sommige banken zijn verplicht om voor een deel staatsleningen aan te houden. Deze blijven kopen wanneer oude leningen aflopen en dan doet de ECB via QE braaf mee met opkopen van oude leningen op de bankbalansen. Er is echter duidelijk sprake van schuldverzadiging en op den duur wil geen belegger nog investeren in verliesgevende obligaties. Een kopersstaking in staatsleningen is goed denkbaar. Beleggers kiezen dan voor cash en zullen de beurs links laten liggen als ook aandelen gaan zakken. Een nieuwe kredietcrisis staat in de startblokken en trekt de rest mee.

      2. In alle bescheidenheid denk ik dat het juist de ‘leek’ is die vreest, terwijl de ‘kenner’ profiteert.

        ‘Hooggeleerde Economische Hoogleraren’ spreken elkaar frontaal tegen, zeker waar het de ontwikkeling van de marktrente betreft. Het ‘wensdenken’ van de ene groep (nulrente 4ever) staat
        haaks op de voorspellingen van een andere groep (bv. rond Eijffinger), die roept dat inflatiebestrijding eerder dan gedacht tot een normalisatie (dus tot een aanmerkelijke verhoging) van het rentepeil zal dwingen.

        Beetje opportunisme kan geen kwaad: geniet er van zo lang het nog kan en de lamp boven de Blackjack tafel nog brandt. De nooduitgang vinden we vanzelf wel, desnoods in het donker.

        1. “een andere groep (bv. rond Eijffinger), die roept dat inflatiebestrijding eerder dan gedacht tot een normalisatie (dus tot een aanmerkelijke verhoging) van het rentepeil zal dwingen.”

          Ben het helemaal met die Eijffinger eens. Met nul-rente houden we onrendabele bedrijven en banken overeind. Plus dat we de boel opblazen. Vastgoed en de beurs. Centrale banken hebben met hun stimuli de weg van de minste weerstand gekozen. Tot aan nul en al ietsie pietsie negatief dus. Nu gaat de massa wakker worden die hun kleine kapitaaltje zien verpieteren. In tegenstelling tot het grootkapitaal die juist profiteren van hun beleggingsrendementen. De sociale onrust is nu vooral zichtbaar in de opkomende economieën die de eerste klappen opvangen. Schulden in dollars in een krimpende economie met een dalende waarde van de eigen munt.

          We zullen echt terug moeten naar een normale rentestandaard, maar dal zal gepaard met enorme tegenslag. Veel faillissementen en werkloosheid en de neergaande lijn van economische krimp. Dat wordt uithuilen en opnieuw beginnen. De insiders in de financiële wereld weten dat donders goed en weten ook dat alles nu gericht is op uitstel van executie. De slimmeriken zien dat en zijn al bezig met het nemen van voorzorgsmaatregelen.

          Maar wat is wijsheid? Gaan we in goud en zilver(munten) of gaan we in de bitcoin? En hoe zal een monetaire reset zich gedragen. Er zal sociale onrust komen en daardoor onvoorspelbaar gedrag van onze overheden. Het is een kwestie van de komende jaren goed bij de les blijven.

          1. De insiders in de financiële wereld weten dat donders goed en weten ook
            dat alles nu gericht is op uitstel van executie. De slimmeriken zien dat
            en zijn al bezig met het nemen van voorzorgsmaatregelen.

            Welke voorzorgsmaatregelen zie jij hen nemen, Gerrit?

          2. Heel simpel, Johan. Ze spreiden hun kapitaal. Deels belegd in aandelen en afnemend in obligaties. Kopen wat goud en zilver, meestal munten. Of sommigen gaan in crypto(weet Joost alles van). Een enkeling koopt vastgoed, woonhuizen met verhuur aan particulier(en). Wat spaargeld op de bank, ondanks de lage rente minus inflatie. En anderen nemen een goeie kluis in huis. Kortom, spreiding van kapitaal, dat is wat vermogende personen doen. Niet op 1 paard wedden dus.

            Maar ja, de onvermogenden, waaronder mijn persoontje, hebben het nakijken. De massa blijft natuurlijk afhankelijk van zijn maandelijkse inkomen. Dan kun je niet zoveel spreiden als je nog wat reserves wil aanhouden voor vervanging van auto, apparatuur enzovoort. Je zou het toch grotendeels op de bank moeten hebben voor het maandelijkse betalingsverkeer.

          3. Dank voor je reactie, Gerrit.
            Die filosofie probeer ik ook na te streven met mijn geringe vermogen…

  2. De dag dat de dollar valt is een boek geschreven door willem middelkoop uit 2007. Vooralsnog is de dollar (nog) niet gevallen dus het zal wel een beetje loslopen met de voorspellingen van willem middelkoop.
    Echter wel nuttig om een geluid te horen dat zo’n wereldmunt ook kan vallen met alle gevolgen die daar bij horen. Een dergelijk geluid hoor je praktisch niet bij een rtlz of dat je t via de msm meekrijgt. Terwijl er toch menig munt inmiddels gevallen is.

    Ondanks dat ik geen crypto-liefhebber ben, denk ik wel dat die bitcoin een nieuw hoogtepunt kan neerzetten. Maar richting 100.000 dollar of 1 miljoen voor een bitcoin…? Zo ver zie ik het niet komen.

    1. Beste Bergje, heel juist, nog géén munt heeft het eeuwige leven gehad, inderdaad. Zo loopt het tijdperk van de USD ook ten einde. Hij zal blijven bestaan hoor, maar de belangrijkheid zal gedeeld moeten worden of zelfs afgestaan. Ik schrijf het net aan Willem J. hier boven: het zal bitcoin en één andere munt, minstens, worden. Binnen tien jaar zul je onze maatschappij niet meer herkennen. De impact van wat Satoshi Nakamoto gecreëerd heeft kan niet overschat worden. Dat was 2009, nu tien jaar later heeft zowat de halve wereld al wel gehoord van ‘bitcoin’. (Niet dat ze het daarom helemaal snappen, maar toch). Een enorme prestatie. En dat is nog niets vergeleken met wat komen gaat. Dit gaat de hoofpagina’s van alle media halen. Mark my words… Dat is dan alleen nog maar het monetaire, wat geld betreft, maar de blockchain is nog veel en veel belangrijker. Wordt enorm ingrijpend ook, met tal van beroepen die niet meer zullen bestaan binnen tien jaar. China heeft deze week het voortouw genomen met een officieel go ahead. (Vroeger zou de VS dat gedaan hebben, maar dat land is niet meer wat het was dus…) De gevolgen zullen enorm zijn .Maar we ‘praten’ nog wel, groetjes, J.

      1. Tering joost een overtuigend verhaal. Maareh ik kan op dit moment nog geen enkel tegenargument bedenken ten aanzien vd bitcoin. Stiekem vind ik het ook wel weer een hartverwarmend intiatief die bitcoin.
        We wachten het af en we communiceren nog wel het een en ander via het biflatieforum.

        1. Doen we! Prettige avond nog, J .PS. Alvast ook een paar kernwoorden/opmerkingen. Het is een sign of the times. Hangt zelfs indirect samen met de talloze opstanden groot en klein vandaag in de wereld. Het gaat om zelfbeschikkingsrecht. ‘Het’ niet meer pikken. Van overheden. Ook monetair niet. In het white paper van Satoshi Nakamoto (online te vinden en ook ergens op Biflatie meermaals aangehaald) staat dat de drive van bitcoin is, was: als tegengewicht voor wat anno 2008/2009 centrale banken deden, en als ik me goed herinner was er ook een vergelijking met goud?

  3. Rutte heeft met zijn beleid ons verder de afgrond in geduwd?
    Een chaos veroorzaakt van ongekende omvang op allerlei gebied!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: