China wil van zijn digitale yuan – een work in progress – een internationaal betaalmiddel maken. De People´s Bank of China en SWIFT, een van de grootste betaalsystemen ter wereld, hebben de handen in elkaar geslagen. Wanneer de DC/EP – digital currency electronic payment – internationaal aanslaat, betekent dit het einde van de dollar als wereldreservemunt. Misschien nog niet officieel, met een daadwerkelijke herziening van het mandje met belangrijkste munten zoals samengesteld door het IMF, maar vast wel in de praktijk. Dit, deze samenwerking, betekent niets minder dan het begin van het einde van de dollar, en daarmee ook de Amerikaanse hegemonie. Dit markeert een historische gebeurtenis waarnaar economen en financiële specialisten in de toekomst nog zullen terug verwijzen…
Pof wordt plof
De Verenigde Staten kunnen alleen op de pof leven omdat de rest van de wereld afhankelik is van de Amerikaanse munt. En dit sinds het einde van Wereldoorlog Twee. Decennia lang oplopende deficieten opbouwen in het jaarlijkse budget en de handelsbalans, en de grootste schuld in de geschiedenis van de mensheid aanhouden. ´Digital yuan could bust the United States´, kopt Asiatimes en dat klopt als een bus. Niets en niemand leeft voor eeuwig in schulden zonder dat er vroeg of laat repercussies volgen. Biflatie schreef het lang geleden al: de dag dat grondstoffen als olie, en tot op zekere hoogte ook goud, niet meer in dollar noteren, markeert het einde van de VS. Al kon niemand toen vermoeden dat de bedreiging en aanzet uit een digitale hoek zou komen.
Als en wanneer
Zelfs Willem Middelkoop niet, toen hij ´Als de dollar valt´ schreef in 2010. Want digitale munten en blockchain technologie waren nog slechts bij een handvol nerds bekend. En zelfs zij waren zich niet bewust van de reikwijdte die bitcoin et al. anno 2021 zouden krijgen. Dat boek was, met alle respect voor de bijzonder intelligente en ervaren auteur, trouwens beter ´Wanneer de dollar valt´ getiteld. ´Wanneer´ betekent een grote zekerheid, terwijl ´als´ een voorwaarde vooropstelt.
Schulden blijven
We kunnen ons voorstellen dat verschillende landen blij zullen zijn vanonder Amerikaans juk te raken. Dat de dollar niet meer als wapen gebruikt zal kunnen worden, zoals in extreme mate wel het geval was onder oud-president Trump (2017-2021). Opvolger Joe Biden zal dan waarschijnlijk milder optreden in deze, maar de schuld, de diverse soorten schulden blijven. Neen, wat schrijf ik – die nemen natuurlijk nog toe. Elke dag, elk uur, elke seconde.
De financiële poort
De alliantie tussen genoemd SWIFT en de toekomstige digitale yuan heeft als naam gekregen ´Financial Gateway Information Service´. Anno 2021 zijn nog maar 2 procent van alle SWIFT (Society for Worldwide International Financial Telecommunication) transacties in yuan. Maar wanneer digitaal betalen internationaal aanslaat – en dat staat absoluut te gebeuren – dan kan dit snel de hoogte in gaan. ´A digital yuan, though, well might rewrite the rules of international banking. Because payments can be directly and reliably associated with the movements of goods, the total volume of transactions balances (collateral against bank credit issued to purchase goods) is likely to drop drastically. In other words, digital currencies may be far more efficient than ordinary currencies.´
Tweede taal: Chinees
Toch verbaast het ons dat China voor SWIFT heeft gekozen, waarover wel gezegd wordt dat de bedrijfnaam eerder SLOW moest zijn. Want SWIFT is traag en kent een foutenmarge van wel 6 procent. De Verenigde Staten kunnen alsnog in theorie een konijn uit de digitale hoed toveren, wanneer zij bijvoorbeeld met een blockchain als Ripple of Stellar Lumens in zee zouden gaan. De opzet van China is ook niet voor vandaag op morgen. Het maakt allemaal wel deel uit van een nauwkeurig opgesteld en secuur opgevolgd Vijfjaren-plan. De Chinese economie zal de Amerikaanse onttronen als nummer één van de wereld, ook dat schreven we eerder. Wanneer daar tegen pakweg 2024 of 2028 nog de macht over het geld bijkomt, is de cirkel rond. Misschien kunnen onze kinderen best alvast Chinees als tweede taal op school erbij nemen?