Een beïnvloedingscampagne pro harde afscheiding van het VK heeft niet het gewenste doel bereikt. Een kleine 700.000 betogers gingen op 20 oktober 2018 de straat op in Groot-Brittannië om een nieuw referendum te eisen. Anti-Brexit dus. Een grote massa Britten heeft blijkbaar spijt voor afscheiding te hebben gekozen in 2016. Net nu premier May zegt dat de deal voor 95 procent rond is. Maar waar komt genoemde campagne pro harde Brexit vandaan?

Anoniem pro-Brexit

Een anonieme online campagne op Social Media heeft naar schatting 10 miljoen Britten bereikt. Ze kregen vooropgestelde brieven te zien die ze rechtstreeks naar hun MP (parlementslid) konden versturen. Waarin werd aangedrongen voor een harde Brexit te stemmen. Anoniem in de zin dat niemand precies schijnt te weten wie achter de naam Mainstreamnetwork.co.uk zit. Iemand of een groep of vereniging heeft er blijkbaar 250.000 pond voor over om tot een harde Brexit te komen.

Niet illegaal

Dergelijke campagnes ter beïnvloeding voeren is niet verboden door de wet. Toch kondigt Facebook aan de regels voor politieke campagnes te veranderen met ingang van 7 november 2018. Van dan af zal de identiteit en woonplaats van de geldschieter voorgelegd moeten worden. Maar het geeft ondertussen wel te denken wie er achter voorgenoemde campagne zit. Quis enim prodesse is de vraag die we ons moeten stellen. Wie profiteert hiervan?

14 reacties

  1. De grote verdeeldheid in GB is kenmerkend voor de grijze ongewisse toekomst die de Britten staat te wachten. Men is vertwijfeld geraakt over de hopeloos stroeve onderhandelingen waarbij May ook nog eens wordt gehinderd door obstinate partijgenoten. Die arme Britten weten echt niet wat hun te wachten staat. Maar die onzekerheid geldt ook voor de andere lidstaten. Dit zijn dus de problemen die je kunt verwachten wanneer je een oorspronkelijk handelsverbond(EEG) gaat omvormen en uitbreiden tot een politieke unie. Nu we dus een poosje op weg zijn wordt duidelijk dat een monsterverbond met een eigen muntunie tussen totaal verschillende landen met eigen parlementen niet gaat werken. NL had net als GB er uit moeten stappen. Het is al te laat nu behalve de Brexit de spanningen rondom Italië de financiële markten in beweging zetten. Het vertrouwen van grote beleggers in de EU met z’n euro zakt naar een dieptepunt. De strubbelingen tussen Italië en Brussel kunnen het nog erger maken wanneer straks blijkt dat met wat loze woorden de kou tijdelijk uit de lucht wordt gehaald. Zo gaat het spelletje nu gespeeld worden. Eerst wat sussende woorden om de “politieke eenheid” binnen de EU zogenaamd te bewaren. Italië heeft misschien wat wisselgeld in zijn begroting en zal een kleine aanpassing doorvoeren. Niet te gek doen want dan wordt het volk opstandig en voelt zich genept door al weer een onbetrouwbare regering. Na verloop van tijd zal blijken dat bij een tegenvallende economische groei, en misschien zelfs krimp, de hele Italiaanse begroting zal ontsporen doordat de schuldenberg ineens zwaar gaat drukken. Fin. markten stuwen de rentes op staatsleningen omhoog en ziedaar de neergaande spiraal. De euro krijgt het moeilijk, beurzen gaan verder omlaag en ziedaar de perfecte storm voor een uiteen spattende EU. De lidstaten krijgen te maken met onrust onder hun kiezers die maar al te vaak schokkende koppen in de kranten zien over de chaos binnen de EU. Ach ja, het is maar een doemscenariootje bedacht achter mijn 2e bakkie leut. Maar ik ben wel benieuwd hoe de professionele beleggers op de huidige onzekere situatie gaan vooruit lopen. Op moment van dit schrijven gaan de markten flink de dieperik in. De technische beursanalisten zien nu beren op de weg: https://www.telegraaf.nl/financieel/2714942/column-einde-bullmarkt-in-zicht

    1. https://www.telegraaf.nl/financieel/2716838/brussel-rome-moet-huiswerk-overdoen

      En hier begint het spel pas echt! Benieuwd hoe de fin. markten dit op langere termijn oppakken. Gaan nu al steil naar beneden. Zal waarschijnlijk net zo gaan als bij de Griekse tragedie. Alleen met een “klein” verschil, Italië is too big to fail. De EU-politici bagatelliseren het door het af te doen dat men er op termijn wel uitkomt. Het bekende politieke spelletje dus. Premier Conte zegt dat oplopende rente op Italiaanse staatsleningen deels is veroorzaakt door de verwachting dat Italië de eurozone verlaat. Daar is echter geen sprake van, verzekert hij. Ik vrees alleen dat beleggers net als ik de EU-politici erg wantrouwen op hun uitspraken die later meestal niet blijken te kloppen. Spannend!!!

    2. https://www.iex.nl/Column/286109/TA-Buy-the-Dips.aspx
      Deze link geeft technisch toch weer een heel ander verhaal.
      Nu kun je met technische analyse alle kanten op.
      Ik denk echter wel dat zolang de rente laag blijft de beurskoersen hoog zijn/blijven
      En dat dit dus een tijdelijke dip is op de beursen.

      Wat mij vandaag opviel was dat er op rtlz gezegd werd vandaag dat groot-brittanie er financieel slechter voor staat dan italie…
      Iemand een idee hoe hoog de staatsschuld van engeland is en hoeveel staatsobligaties er door de bank of england zijn gekocht?

      Ik ben best wel pro-europa. Maar misschien is de europese unie wel op verkeerde fundamenten gebouwd. Ik kan die engelsen toch ook weer niet ongelijk geven dat ze eruitstappen. Zij hoeven straks niet mee te betalen voor het falende financiele beleid van andere europese landen.
      https://www.telegraaf.nl/financieel/2660384/column-duitse-rente-gaat-italie-achterna

      1. Ik ben ook pro Europa maar anti EU. Een verenigd Europa is onmogelijk met oude landen met hun eigen culturen en eigen regeringen met eigen parlementen. Sommige eurofielen, zoals Juncker en Timmermans en cs willen toe naar een superunie vergelijkbaar met de USA. Dat kan alleen werken als alles op elkaar wordt afgestemd, zoals een bankenunie wat momenteel in oprichting is, en een fiscale unie. Maar voor een fiscale unie zijn de lidstaten nog (lang) niet klaar. In de korte geschiedenis van de EU zijn regelmatig vastgelegde afspraken overschreden en loopt vooral de staatsschuld bij een flink aantal lidstaten gigantisch uit de hand. Hierdoor worden de onderlinge verschillen in economische groei te groot en moet men elkaar overeind helpen om de euro te redden. Er ging veel geld van noord naar zuid met de Griekse crisis en hoe zou dat gaan als Italië ontspoort? Europeanen zoals ik krijgen daar genoeg van want er wordt afstand gekweekt tussen de volkeren, terwijl ik best graag van de open grenzen wil profiteren met bezoekjes bij de buren. We moeten terug naar een handelsunie en niet toe naar een politieke unie. Een vorm zoals de vroegere EEG en dan met de huidige open grenzen en liefst ook de euro maar dat zal wensdenken zijn vrees ik. Ook als straks de discussie ontstaat om verder te gaan met minder lidstaten om bv toch de euro nog te redden. Er zou een scenario kunnen ontstaan om de arme landen er (tijdelijk) uit te wippen zodat deze met hun eigen oude munt verder kunnen en ook kunnen devalueren om op die manier de eigen economie weer op poten te zetten. Dat zal veel financiële inspanning kosten bij die landen maar ook bij de lidstaten die verder gaan in de euro. Er zou dan al zoveel schade zijn ontstaan in de vorm van achterlopende economische groei dat er politieke onrust ontstaat en populistische partijen daarvan profiteren. Er komt een totaal ander politiek speelveld waarbij ik mij afvraag welke kant dat opgaat. Kortom, spannende tijden!

        1. Tsja gerrit. Het zou beter zijn dat landen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden dat die inderdaad uit de euro stappen. Maar vooralsnog zijn er krachten bezig om eurobonds in te voeren en/of europese belasting te gaan heffen.
          Deze link wil ik je niet onthouden. Deze link gaat over een waarschuwing van de BIS t.a.v. engeland om iets aan haar staatsschuld te doen. Deze waarschuwing is van 2010…
          Het kan niet missen dat binnen nu en 10 jaar die staatsschulden echt een factor van belang gaan worden en dan is het afwachten of landen inderdaad uit de euro gaan stappen of dat er een vlucht naar voren plaatsvindt en er euro-obligaties ingevoerd gaan worden. De ecb en de fed gaan de rente verhogen en het zijn stevige bedragen die betaald moeten worden over de staatsschulden. Het is een financiele catastrofe die je ziet aankomen en waartegen niets gedaan kan worden.
          Nogmaals deze link is een waarschuwing van de bis uit 2010. En anno 2018 verschrikkelijk actueel:
          https://www.analist.nl/hottopics/11183-bis-interesten-op-staatsschuld-groot-brittannie-zullen-oplopen-tot-27-van-bbp

  2. We hadden eruit moeten stappen. 100% waar!
    Maar wie dat vind is een roepende in de woestijn. Zolang het merendeel van de Nederlanders blijft geloven wat de MSM over hen uitstrooit, lopen we samen de afgrond in.
    Als het puntje bij paaltje komt, durven maar heel weinig mensen politiek incorrect te zijn.
    En roepen we in koor dat Polen, Hongarije, Oostenrijk en Italië zo slecht zijn.
    Eigenlijk zou iedereen die zich verzet tegen de dictatuur van Brussel moeten worden uitgeroepen tot een held. Net zoals de Friezen zijn uitgeroepen tot helden omdat ze de zwarte pietenhaters hebben afgedroogd.

    Logisch nadenken heeft men niet meer geleerd en het geheugen is bijzonder kort geworden. Wanneer zal de wal het schip keren?
    Wanneer zullen mensen ontdekken dat ze bedrogen zijn en worden door de elite? Wanneer zullen de media zich keren tegen de graaiende arrogante betweters in Brussel? Wanneer zullen de ogen van de mensen opengaan voor die halfdronken Juncker die alles en iedereen zoent of klappen geeft, al naargelang hun politieke correctheid?
    Ik hoop van harte dat ook komend weekend Merkel en de SPD weer forse klappen zullen oplopen in de deelstaat Hessen. En dat Duitsland wordt klaargemaakt voor nieuwe verkiezingen.
    Alle voordelen van de EEG zijn we kwijtgeraakt en alle nadelen van een politieke unie komen nu op onze kop terecht.

  3. De Brexit wordt één grote chaos. Ik denk echt dat veel mensen nog niet inzien hoeveel problemen de economieën zullen gaan ondervinden van de Brexit. Het lijkt wel alsof de beurzen erop vooruit lopen, Europese beurzen kelderen vandaag!! Maar dat komt natuurlijk ook mede door Italie.

    Mijn gok: May wordt toch voordat het zover de laan uit gestuurd en het wordt een onduidelijk chaos. Denk ik echt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: