Cryptomunten trekken almaar meer en bredere aandacht, zelfs in de reguliere internationale media. Waar het anno 2009 – de creatie van bitcoin door de illustere onbekende Satoshi Nakamoto – nog om nerds, computerspecialisten en cryptografen ging die een nieuwe, digitale wereld schepten? Dan raakten in 2017 ook de particuliere beleggers en rraders danig geïnteresseerd. Zozeer zelfs om in december van dat jaar bitcoin et al. naar all time highs te tillen. 1 Bitcoin noteerde toen aan wel $20.000 op de cryptobeurzen. Dat was tien jaar geleden nog $0,00 en nog wat na de komma…
Uitgeverij Pelckmans Pro
Back to the present
Terug naar het heden, einde 2020. Op moment van schrijven – maandag 23 november 2020 – zijn digitale munten aan een nieuwe, tweede golf in belangstelling bezig, alvast van een zeker beleggerspubliek. Plus 1000 dollar per dag voor BTC (bitcoin); plus 20 of 30 procent voor deze of gene altcoin, is in deze periode meer regel dan uitzondering. Watsgeburt? De huidige rally is echter fundamenteel heel anders van aard dan die van 2017. Vandaag is ook het grote geld geëngageerd in crypto. De institutionelen als daar zijn: banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen; tot de grootste ter wereld als Fidelity, Citibank en JP Morgan. Voornamelijk als store of value – waardevast vehikel, zoals goud reeds eeuwen is. Plus als een hedge, afdekking tegen verwachte inflatie. Heel veel heeft te maken met de Amerikaanse dollar, waarvan de positie als wereldresevemunt ten einde lijkt te lopen.
Opstapje
200 Pagina´s lang weet de Vlaamse digitaal expert Levi Haegebaert je te boeien. (We beschouwen onszelf als gevorderde in deze, maar verplaatsen ons als lezer voor een paar uur in de persoon voor wie de inhoud van dit boekje grotendeels nieuw en nog behoorlijk onbekend is). Voor wie meer over het onderwerp wil weten. Wie eventueel alsnog op de cryptotrein wil stappen als belegger is ´Bitcoin voor beginners´ ook een nuttig en zelfs noodzakelijk opstapje. Noem het een Bitcoin voor Dummies of Bitcoin 101.
Met digitale snelheid
Je hoort of leest wel eens over hackers en zelfs ontvoerders die bitcoin of andere populaire dgitale munten eisen. Over blockchain die de nieuwste (nou ja) technologie moet voorstellen. Over winkels en websites die ook bitcoin en altcoins (alternatieve munten) accepteren als betaling. De eerste woonhuizen zijn ondertussen al lang verkocht en gekocht met bitcoin. U keek misschien net even weg? Was in gedachten verzonken; met andere, alledaagse zaken bezig? Want daar komen reeds de volgende noviteiten aan. Het gaat dan over Defi, gedecentraliseerde financiën. Over staking – rente vangen op gedeponeerde munten. Uw bank mag u dan misschien straffen met negatieve rente over spaargeld, maar NEXO bijvoobeeld biedt nog altijd een zeer hoge rente. Gedecentraliseerde cryptobeurzen zijn in opkomst waar P2P, peer-to-peer gehandeld wordt. Centrale banken die een CBDC ambiëren, een eigen digitale munt. U merkt zelf vast dat contant geld in snel tempo aan het verdwijnen is, een welbewuste strategie vanwege overheden. En straks, wacht, komen ze aan uw digitale deur kloppen om een wallet, een digitale portefeuille aan te bieden. Cadeautje van de overheid. An offer you cannot refuse. Kunt u nog volgen, houdt u het allemaal een beetje bij?
Gratis Bitcoin
´Alles wat je moet weten voor je investeert´ is de ondertitel van dit boekje, en daarmee richt het zich ook tot de cryptobelegger in spe. De koper van ´Bitcoin voor beleggers´ ontvangt zelfs een ´startkapitaaltje´ (nou ja) aan bitcoin ter waarde van 3 euro! Een ludieke actie die toe te juichen is. Je leert nog het meest over zo´n digitale munt door ze effectief gebruiken, al kun je nauwelijks zonder enige deugdelijke voorbereiding aan kennis en wetenschap. Dat biedt dit werkje inderdaad aan. (De gift roept reminiscenties op aan een boek dat lang geleden verscheen – ´Diamant´ van ondertussen wijlen Jef Geeraerts. De eveneens Vlaamse topauteur verlootte een echt diamantje onder alle kopers).
Too much information
Zeker omdat het om geld draait – digitaal geld, fiatgeld – is het belangrijk je als beginner of starter goed in te lezen. Slorp informatie op als water (of champagne). Er is ontzettend veel info en informatiefs te vinden op het internet. Een bibliotheek vol over digital currencies en blockchain technologie. Maar tegelijk moet je net omwille van die veelheid aan bronnen kieskeurig zijn. Je wilt geen drie jaar lang lezen over en kijken naar die digitale wereld, die nog immer in ontwikkeling is. Zeker niet indien je handen ondertussen jeuken om je eerste winst te pakken met cryptobeleggen. Pas op: dat was zeker niet de bedoeling van Satoshi Nakamoto, toen hij/zij/het collectief de ondertussen beroemd white paper publiceerde. In 2009 onder ogen van een handvol baanbrekers. Maar het zij zo: digitale munten worden anno 2020 nog meest gekocht als speculatieve investering. Om er géld aan te verdienen.
Eénoog in het land der blinden
Weet je met ´Bitcoin voor beginners´ nu alles wat er te weten valt? Over bitcoin en blockchain en de digitale wereld die daarrond draait? Natuurlijk niet, maar het is wel een nuttig en zelfs noodzakelijk opstapje om al zeker – in een conversatie bijvoorbeeld – geen domheden te debiteren. Komt tijdens een sociale gelegenheid (in Coronatijden nu even niet maar toch…) of in een online chat of telefoongesprek of op televisie het onderwerp ter sprake, dan zult u kunnen volgen. Sterker nog: er doen ook heel wat nonsens en misverstanden de ronde over bitcoin et al., over die digitale wereld. De kans is dus reëel dat u net meer dan een ander gaat weten. Dat u die ander, die aan het woord is of die iets schrijft, net kunt verbeteren! Andermans foute aannames en verkeerde veronderstelligen weet te corrigeren, jawel, en dan zult u net Eénoog in het Land der Blinden zijn. ´Bitcoin voor beginners´ maakt u wel geen expert, maar u zult na het lezen meer kennis en wetenschap bezitten dan 95 procent van de wereldbevolking. En dat, beste vrienden, is al heel wat…
Zijn om te blijven
U zult kunnen meespreken, of gaan nadenken over, of jawel: zelf het woord nemen! Over hoe bitcoin en altcoins zich verhouden tot fiatgeld. Over wat mijnen, ontginnen betekent, wat een wallet is en of je belastingen moet betalen over digitaal geld. FUD en digitale sleutels, FOMO en whales en wat proof-of-work is? U bent op de hoogte. Au courant, zoals de Fransen dat uitdrukken. En dat kunt u eigenlijk, éigenlijk maar beter zijn of worden hoor. Want zelfs als u zegt ´´laat deze kelk maar aan mij voorbij gaan´´; zelfs als u niets wilt te maken hebben ermee of zich niet interesseert? Wees ervan verzekerd dat de digitale wereld zich wel met u zal ´bemoeien´. Zich voor u gaat ´interesseren´. Eerder vroeg dan laat misschien zelfs. Want weet één ding maar vast en zeker: Bitcoin en Blockchain are here to stay. Hoor, er wordt al aan de deur geklopt…
Uitgeverij Pelckmans Pro, www.pelckmansuitgevers.be, België
Warren Buffett en ik hebben gemeen dat we niet van cryptomunten houden. https://www.fool.com/investing/2020/10/13/4-reasons-warren-buffett-cant-stomach-bitcoin/ In mijn geval zou je nog kunnen zeggen dat ik er te dom voor ben maar dat kan je bezwaarlijk zeggen over Warren Buffett. Vermits cryptomunten geen valuta zijn worden ze ingedeeld bij de grondstoffen. In dit geval zeldzame gebakken lucht. Niemand is in staat om op basis van een fundamentele analyse de faire waarde van cryptomunten te berekenen. Wel kan men met een technische analyse proberen in te schatten hoe de waarde zal evolueren. Zelfs cryptospecialisten geven toe dat de waarde naar 0 kan gaan. Ik begrijp dan echt niet dat mensen bescherming en veiligheid gaan zoeken door de aanschaf van cryptomunten. Kan iemand mij wat wijzer maken of is dat onbegonnen werk?
Warren Buffet heeft ook aangegeven technologie niet te snappen. Warren Buffet is ook geen fan van goud en heeft recentelijk toch een investering in een goudmijnbedrijf gedaan. Tevens dumpt Warren nu een groot deel van zijn bankaandelen, waar die minder vertrouwen meer in heeft. Wat is je grootste vraag met betrekking bitcoin (of andere cryptomunten)? Wellicht kunnen we je wat op weg helpen met antwoorden.
Warren Buffett is natuurlijk het meest geïnteresseerd in cash flows. Goud op zich laat hem koud maar Barrick Gold boekte gezien de huidige goudprijzen goede cash flows. Barrick Gold maakte maar 0,28% van zijn portefeuille uit en daarvan heeft hij nu al een flink stuk verkocht. https://www.kitco.com/news/2020-11-16/Buffett-reduces-Barrick-Gold-holding.html Maar mijn vraag is, hoe je de faire waarde van een cryptomunt bepaalt. Vraag en aanbod zal je zeggen maar wat dan als die vraag totaal wegvalt omdat mensen een andere cryptomunt of belegging interessanter vinden?