We schreven op Biflatie reeds over de greep die de Chinese regering onder president Xi Jinping op de financiën van 1,4 miljard burgers dra gaat krijgen. Hun financiële handel en wandel; dat is van alle burgers en bedrijven in het land die gaandeweg de digitale renminbi, e-yuan, CBDC, central bank digital currency, DC/EP, digital currency electronic payment, zullen moeten gebruiken. Al verwachten we daar zeer weinig weerstand tegen, want Chinezen gebruiken al jaren nog maar heel zelden contant geld. Met opnieuw 13 commerciële banken die de e-yuan aanbieden in een app, breiden de experimenten ermee ook almaar uit. Heel misschien krijgt het land dit nog verwezenlijkt tegen de 2022 Olympische Winterspelen, al zal dit internationaal evenement er vast mistens een grote impuls aan geven. Het Sociaal Kredietsysteem belichtten we hier ook al, waarbij burgers goede punten krijgen voor ´goed gedrag´, en slechte punten voor ´slecht gedrag´. Ons als westerlingen komt het over als een systeem dat het midden houdt tussen een gevangenis en een kleuterschool, maar alla. Je geldbeheer en je sociaal-maatschappelijke gedrag gemonitord door de Overheid, hoe ver kan Big Brother nog gaan zou je dan denken?
Bibberen
Wel, nog een stukje verder. Almaar verder, stukje per stukje tot de puzzel (welke dan?) compleet is. De utopie van een ´gelijke´ maatschappij – wat dat dan ook mag voorstellen? Ik denk dat dit eerder een dystopie betreft, want mensen zijn gewoon niet ´gelijk´. En communistische ´experimenten´ in die aard hebben onder wijlen Mao en Stalin tientallen miljoenen slachtoffers gemaakt. Maar er waren alvast de artikels die verschenen in officiële media over het verschijnsel game-verslaving, en dat online spelletjes als opium voor het volk zijn geworden. De sector van het privé onderwijs werd ook met de vinger gewezen. Officieel: om de druk op kinderen om te presteren te verlichten. Meest recent komt dan de wens van de Chinese overheid naar voren om de welvaart van het land eerlijker te verdelen. ´Gemeenschappelijke welvaart gaat voor persoonlijk profijt´, heet dat dan. De rijken in China kregen het plots heel koud, zo begonnen ze te bibberen, en nog. En zoals dat gaat in China, is alleen al de officiële suggestie dat delen, zoals liefdadigheid, positief is, voldoende om de maatschappij in deze richting te zetten.
´Pinduoduo, the Chinese e-commerce platform, was the latest to put that wisdom into practice when it pledged this week to donate $1.5 billion for the revitalization of rural areas.Tencent set aside more than $7 billion for social-responsibility programs back in April, which the tech giant then doubled last week to $15 billion. Meituan’s Wang Xing, ByteDance’s Zhang Yiming and Xiaomi’s Lei Jun are among other prominent Chinese tycoons who have recently made generous philanthropic donations.´Alleen al een wenk, een suggestie volstaat, want al zeker bedrijfsleiders weten wat hen anders te wachten staat. Zo werd de rijkste man van China, Jack Ma van Alibaba, ook al verboden zijn Ant Group naar de beurs te brengen; het zou hem een te machtig man, nog rijkere maken.
´Vrijgevigheid is goed´
De beroemde slogan die de jaren ´80 en ´90 typeerde in het Westen – Greed is Good, uit de film Wall Street, de glorieperiode voor de yuppies, behoort in China wel defintief tot het verleden. Dat was dan onder het bewind van Deng Xiaoping, met ´To get rich is glorious´ (een uitspraak verkeerdelijk aan de staatsman toegewezen, maar ze typeerde wel zijn regeerperiode van 1978 tot 1989). Generosity is Good, zo luidt het anno 2021. De rijken in hun hebzucht afremmen en de armen financieel en maatschappelijk optillen; minder psychische en morele druk leggen op studenten; ageren tegen game-verslaving… Je kunt niet stellen dat dit slechte of domme initiatieven en doelen zijn, absoluut niet. Maar in de context van én het algemene gedrag van burgers reguleren, én hun financiën controleren, is het alles bijzonder dubieus en beangstigend. Toch voor iedereen die streeft naar en houdt aan persoonlijke vrijheid, nietwaar? Daarbij mogen aandelenbeleggers ook niet uit het oog verliezen wat de invloed van een dergelijk beleid is op de beurskoersen. Wie weet zet dit verschijnsel, tezamen met renteverhogingen in Korea en IJsland, wel aan tot de lang voorspelde, maar nog niet gerealiseerde internationale beurscrash…?
An unrelenting series of Chinese regulatory crackdowns crushed investors’ confidence, leading to more than $560 billion in market value being wiped off Hong Kong and mainland China exchanges in a week https://t.co/lyiI4Uj4Vg pic.twitter.com/qmkDdytITd
— Reuters Business (@ReutersBiz) August 20, 2021