Betalen we straks allemaal in (digitale) yuan?

The rush is on. De race, waarover we al meermaals hier op Biflatie hebben bericht: meer dan 80 procent van ´s werelds centrale banken (een 200tal) is bezig een CBDC te ontwikkelen. Dat weten we vanwege het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In verschillende stadia, waarbij China wel het verst staat. Niet alleen wil het land alle 1,4 miljard burgers (met alle bedrijven en neringen groot en klein) hiermee aan de digitale yuan krijgen. Werknaam DC/EP, digital currency/electronic payment. China heeft nog grotere ambities. Ter volledigheid melden we het bestaan sinds oktober 2020 van de zogenaamde Sand Dollar, eigenlijk ´s werelds eerste central bank digital currency. Die eer komt de Bahama´s toe, maar vanwege de zeer beperkte reikwijdte wordt hier weinig of geen aandacht aan besteed. Het gaat ´m vooral om wie de race wint wat de grote, wereldmunten betreft: de euro, de dollar, de yen, de Britse pond en de yuan. Niet toevallig net die 5 die in het mandje zitten waarop de SDR´s, special drawing rights, vanwege het IMF gebaseerd zijn. En van die vijf staat de yuan dus het verst voor een digitale versie.

De bomen en het bos

Om terug te komen op China´s internationale ambities, want dat zijn het. Wie een beetje de Chinese, Aziatische pers volgt (ik steek mijn vinger alvast op) komt het bewijs daarvoor tegen. Het is ook geen geheim; trouwens: de echt zeer belangrijke zaken, ontwikkelingen, ook ambities, worden gewoon publiek gemaakt hoor. Het stáát er zowat allemaal, voor wie het vindt, zoekt, wilt lezen, tot zich nemen. Alleen conclusies trekken is aan de lezer zelf. De best bewaarde geheimen zijn publiek gekend, staan open bloot te kijk. Alleen dan wel begraven tussen zo´n overvloed aan feiten, kennis, commentaren etc, dat het heel moeilijk wordt tussen de bomen nog het spreekwoordelijke bos te zien.  Want dat is het euvel sinds jaren van internet-groei en in 2021 des te meer: er is niet te weinig informatie – er is een overvloed van, een tevéél aan info.

Voorsprong nemen

De stipjes verbinden, imaginaire lijntjes trekken van dit feit naar die gebeurtenis, leidend tot een bepaalde gevolgtrekking? Wie begint eraan? Wie heeft er de tijd en zin in? Tja, ondergetekende dus. Zo voorzie je, bijvoorbeeld, al einde 2020 dat China de bitcoinmijnen gaat sluiten, vroeg of laat. Je schrijft het ook neer en onderneemt actie door twee keer het gros van je cryptobezit te verkopen met winst. En in mei 2021 was het dan zo ver. Het land maakt mijners zozeer het werken onmogelijk, dat de ene na de andere zijn heil elders zoekt. Er staan tonnen aan mijnapparatuur te koop reeds. Vooruitzien gaf ons (mijn collega´s en abonnees) de mogelijkheid om op tijd het grootste deel van onze cryptomunten te verkopen, voor Black Wednesday, woensdag 19 mei 2021. 

Conclusies 

Dus: conclusies moet je zelf proberen te trekken. Je gaat bijvoorbeeld nergens letterlijk een persbericht als het volgende tegenkomen:

´De Chinese regering verklaart vandaag dat zij van de nationale munt, de yuan, ook wel renminbi genoemd, een wereldmunt wilt maken. Zij doet dit omdat de administratie voorziet en anticipeert dat tegen 2028, het land de grootste economie ter wereld zal bezitten. Daarmee dan de Verenigde Staten onttronend. Bij zo´n ´grootste economie´ hoort natuurlijk ook een gelijkwaardige, prominente munt. Dat wordt dan de digitale yuan, waarmee anno juni 2020 de tests nationaal al in een vergevorderd stadium zitten. Burgers hebben de DC/EP, werknaam van de digitale yuan, reeds gebruikt. Bedrijven eveneens, waaronder zij die online verkopen. Het is niet zozeer het doel van China om de (digitale) yuan ´belangrijker´ te maken dan de Amerikaanse dollar, die al de wereldreservemunt is sinds na Wereldoorlog II. Het is slechts het gevolg.´

Read all about it…NOT!

Neen, dat bericht vind je alleen nog maar hier, op Biflatie. Misschien denkt u als onze dierbare lezers hier nog wel eens aan terug, in de toekomst… Waaruit distilleren we degelijke (strikt persoonlijke) conclusies dan wel? Wat bevestigt wat we al vermoedden in 2020?  ´TAIPEI – China’s central bank has partnered with SWIFT, the European-based global system for financial messaging and cross-border payments, to set up a joint venture — a move that observers say shows China’s ambitions to take the digital version of its currency, the yuan, global.´ Een bericht d.d. 12 februari 2021.

Achterstand

Maar we zijn natuurlijk lang niet de enigen die dit en andere, soortgelijke berichten heeft gelezen. Kijk wat miljardair Ray Dalio verklaart in een interview: ´Bridgewater Associates founder Ray Dalio pointed out that China’s digital yuan could serve as a threat to the continued dominance of the US dollar in the global marketplace.´ Hij heeft absoluut gelijk ook, en we moeten ons geen illusies maken – de Noord-Amerikaanse administratie beseft dit maar al te goed! Alleen zien we geen resultaten, geen actie is te merken, nergens horen we over een verondersteld digitale dollar die in stadium van ontwikkeling is. Best dan nog een ´vergevorderd´ stadium, want hier is meermaals ook door anderen op gewezen: de VS dreigen anders achter te lopen in de vaart naar de digital age, de digital space, de digitale wereld. Het doel is gesteld, de richting aangegeven, en er loopt nog maar één van de vijf grote munten aan kop. Die ambieert de andere vier en daarmee alle andere (fiat)munten ter wereld te overheersen. Dus: Joe, om maar iemand aan te spreken, president Biden van de VS – what are you going to do about it?

Wie vraagt die krijgt 

Ik zou het wel weten hoor (maar niemand die mij ooit wat vraagt…) Roep een halt toe aan dat onzinnige proces dat de SEC tegen Ripple en haar beide topexecutives voert sinds december 2020. Het heeft geen nut, het leidt tot niks, geef dat blockchain bedrijf een token boete of wo, om je gezicht te redden als Securities and Exchange Commission. Want je hebt al genoeg dollar verkwanselt van de Amerikaanse belastingbetaler. Ripple Labs, Inc. is dan nog een Californisch bedrijf met een unieke technologie. Gebruik die dan ook. Omarm Ripple en al haar werknemers, sinds 2012 noest aan het werk om een state of the art digitaal betaalmiddel te ontwikkelen. Niet in het VK, niet in de Arabische wereld, niet in Singapore en zeker niet in Japan wordt XRP als a security, een effekt benoemd of aanzien. Nergens. Dus in plaats van bedrijf, werknemers en munt het leven zuur te maken met een futiliteit? Plus alle honderduizenden of miljoenen beleggers die XRP tevoren kochten en in december 2020 alvast groot verlies leden? Think about it…

Instant CBDC

Ten eerste is 95 procent van Ripple´s business overzee, dus of je plaatselijk wel de nodige jurisdictie bezit is al twijfelachtig. Ten tweede is Ripple Amerikááns en uniek in de wereld. Met XRP over de digitale snelweg betalen is veel sneller dan SWIFT (seconden tegenover uren en zelfs dagen)… Is veel veiliger (foutenmarge van 0 procent tegenover 6 procent voor SWIFT, de wereldleider)… En is ook nog eens immens goedkoper (een fractie van een dollar zoals 0,008 USD in plaats van 5, 8, 12 en meer dollars aangerekend door de concurrentie). Ten derde en tenslotte: Ripple heeft zelfs de technologie die elke centrale bank toelaat meteen een CBDC te maken! Dus wanneer China met het stokoude SWIFT moet in zee gaan (het land kan moeilijk Ripple engageren als Amerikaans bedrijf…) Het archaïsche SWIFT dat al meermaals spottend SLOW genoemd werd… Neem dan toch de uitgelezen gelegenheid te baat om zelf met deze blockchain firma in te schepen, en stante pede een DUSD, Digital United States Dollar te creëren? Wat let je? Als dit niet hét doorslaggevende argument is, dan heet ik geen Joost… Dus, Joe, om weer maar eens jou aan te spreken als Amerikaanse topdog: get those wheels in motion and go for it…?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: