Cryptomunten worden steeds meer geaccepteerd en verhandeld in Azië. Dat is momenteel the place to be. Terwijl activiteiten als R&D zowat gelijk verdeeld zijn over Azië, Europa en de VS. Het zou momenteel een heel geschikt moment zijn om in deze markt te stappen. Omdat de veiligheid is verhoogd, de acceptatie ook door bedrijven. Vanwege het pessimisme dat heerst en de koersen van crypto relatief laag staan. We vernemen dit en meer van Eric Wade van Crypto Capital, een Amerikaanse beleggers-adviesservice. Hier volgt een interview met hem.
Houd de dief!
Tijdens de eerste negen maanden van 2018 werden cryptomunten gestolen voor bijna een miljard dollar aan tegenwaarde. Een toename van bijna 250 procent vergeleken met 2017. Aldus een rapport van cyber security firma CipherTrace, VS. In plaats dat de veiligheid van de cryptomarkt verhoogt mettertijd, blijkt het tegengestelde.
Paypal voor crypto’s
Wordt UTRUST de Paypal voor cryptomunten? Deze Zwitserse start-up heeft ‘strategische partnerschappen’ gesloten met een aantal Europese partners. Onder meer met Gambio.de, een Duitse e-commerce solution provider waarbij meer dan 25.000 online winkels zijn aangesloten. UTRUST zou daarmee toegang krijgen tot ongeveer 30 procent van de e-commerce in Duitsland. De start-up wil online betalen met cryptomunten mogelijk maken en ziet de Duitse markt als een ‘beachhead’, bruggehoofd voor haar strategie.
Problemen bij Bitfinex
Een van de grootste handelsplatformen, Bitfinex uit Hong Kong, neemt alvast voor een week geen fiat currency (dollars, ponden, euro,…) meer aan. Het bedrijf moest op 8 oktober officieel antwoorden op geruchten dat het insolvent was ‘and/or facing banking issues’ had. Het bedrijf zegt dat er inderdaad problemen zijn met haar voormalige bankier, Noble Bank, maar dat er verder met de exchange zelf niets aan de hand is.
Binance en Bitvavo daarintegen zijn sterk gezonde bedrijven, waar tot nu toe geen problemen zijn geweest.
Zuid-Korea maakt een U-bocht
In september 2017 stelde de regering van Zuid Korea een ban in op Iniitial Coin Offerings (ICO’s) met als reden dat ze veel weg hadden van ‘a gamble’, een gok. Maar sinds augustus 2018 lijkt zij een heel andere houding aan te nemen. Er volgde het initiatief om de jeugd een zes maanden durende training te geven over blockchain. De regering heeft ook een peiling laten doen omtrent ICO’s en hun al dan niet acceptatie door gebruikers. Dan kwam er nog het nieuws dat de overheid een investering zal doen van 4,4 miljard dollar in ‘a number of areas of the domestic economy, including blockchain.’ Tenslotte werd ook nog bekend gemaakt dat zij plant ’to create its own “blockchain island” based in Jeju Island Resort.’ Alles doet dus vermoeden dat het standpunt dat Zuid Korea officieel bekend zal maken in november zal veranderen van negatief naar positief.
Bitcoin voor onafhankelijkheid
De Democratic Federation of Northern Syria is een afgescheiden deel van Syrië, in het noorden. Na zes jaar tegen de Staat gevochten te hebben, en een fragiele vrede in de streek heerst. Het wil nu zijn eigen munt, een die beter past bij haar zelfbestuur dat ‘democratic confederalism’ als naam kreeg. Ook al omdat de streek geboycot wordt door zowat alle landen rondom: Turkije, Iran, Irak en de rest van Syrië. Het plaatselijke bestuur overweegt een ambitieus plan om iedereen wallets te geven en bitcoin als nieuwe munt te introduceren.
Aandelenbeurzen verliezen net als cryptomarkt
Midden oktober 2018 staan de wereldbeurzen, met als eerste de Dow Jones index, op zwaar verlies. Het wordt geweten aan de gestage stijging van de Amerikaanse rente. Alle cryptomunten dalen eveneens in waarde. De AltDex 100 Index (ALT100), een index voor large-cap cryptocurrencies en tokens, verliest 6,5 procent in enkele uren. De meeste individuele munten verliezen vaak veel meer. Algemeen wordt of werd geloofd dat Bitcoin en andere cryptomunten een zogenaamde store of value zijn. Deze zouden tenminste hun Bitcoin waarde moeten behouden dan, wat nog bewezen zal moeten worden in de weken die komen. Maar goed ziet het er halfweg oktober 2018 niet uit…