Bitvavo

Bitvavo is misschien wel de populairste crypto exchange van Nederland. Bitvavo werd in 2018 gelanceerd vanuit Amsterdam, met als doel de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta te overbruggen. Wat maakt Bitvavo zo’n populair platform en wat zijn de voor- en nadelen voor de gebruikers? Bitvavo logo

Lees over onze ervaringen met Bitvavo in onze Bitvavo review!

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange en broker in één. Dat wil zeggen dat je bij Bitvavo als gebruiker zelf je cryptovaluta kan kopen van en verkopen aan andere gebruikers via de exchange (op een vergelijkbare manier als bij een aandelenbeurs), maar daarnaast ook gebruik kan maken van de brokerdiensten van Bitvavo.

Bitvavo werd opgericht met de missie om digitale valuta voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen ze door transparante en lage kosten aan te bieden, en tegelijkertijd een gebruiksvriendelijk platform aan te bieden.

Hiermee wil Bitvavo de drempel dus verlagen en ook minder ervaren gebruikers aanspreken.

Voordelen Bitvavo

Lage kosten

Bij veel exchanges kan je al eens voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer je de kleine lettertjes niet goed leest. Niet zo bij Bitvavo, want zij maken er een erezaak van om lage en transparante kosten aan te bieden. Een account aanmaken is volledig gratis, en je betaalt maximaal 0,25% handelskosten. Dat zijn ook effectief de laagste kosten van alle Nederlandse platformen.

Als je veel of voor hoge bedragen handelt, krijg je van Bitvavo overigens ook nog eens korting op je handelskosten.

Ook uitbetalingen zijn volledig gratis. Wanneer je dus weer geld wil overdragen vanuit Bitvavo naar je eigen bankrekening, betaal je geen extra kosten.

Gebruiksvriendelijkheid

Omdat het doel van Bitvavo is om cryptovaluta toegankelijk te maken, hebben ze veel aandacht geschonken aan de gebruiksvriendelijkheid van hun platform. Dit maakt Bitvavo niet alleen gebruiksvriendelijk voor ervaren gebruikers, maar ook toegankelijk voor beginners.

Geavanceerde orders

Echter blijft de ervaren handelaar niet op zijn honger zitten, want Bitvavo biedt ook enkele geavanceerde manieren om orders te plaatsen. Zo plaats je simpelweg een order via het basisinterface, of kies je voor een marktorder of zelfs verschillende limietorders.

Bitvavo heeft overigens ook een ingebouwde chart om de Bitcoin koers, maar ook van van verscheidene valuta mee te volgen. Deze chart is geïntegreerd vanuit TradingView, één van de meest gebruikte trading charts in de crypto- en aandelenmarkt.

Support

Dit is vooral handig voor beginnende gebruikers. Wanneer je met Bitvavo contact wil opnemen omdat je tegen een probleem aanloopt, kan je gewoon terecht bij hun Nederlandstalige supportdienst. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als je voor een grote, internationale exchange of broker kiest. Deze supportdiensten zijn vaak minder goed bereikbaar en in het Engels.

Vergis je niet, ook als ervaren gebruiker kan je vroeg of laat baat hebben bij een goed bereikbare en Nederlandstalige klantendienst!

Bitvavo wallet

Niet alle crypto exchanges hebben hun eigen wallet, maar als gebruiker ontvang je automatisch een eigen Bitvavo wallet. Deze wallet heb je nodig als je jouw cryptocurrency ook echt wil gebruiken. Zo kan je o.a. aankopen doen met bijvoorbeeld Bitcoin, of simpelweg je cryptomunten op een veilige manier bewaren.

Dankzij de Bitvavo wallet heb je geen crypto wallet nodig van een externe partij. Je slaat dus je eigen cryptomunten op binnen één platform, wat handelen in crypto een pak overzichtelijker en eenvoudiger maakt.

Betrouwbaar en veilig

Veiligheid is een belangrijk item in de cryptowereld. Bitvavo werkt hieraan op heel wat verschillende manieren:

  • Ze maken gebruik van een tweestapsverificatie als je wil inloggen bij Bitvavo
  • Je ontvangt veiligheidsnotificaties bij problemen
  • Bitvavo biedt anti-phishing beveiliging
  • Het grootste deel van de cryptomunten wordt opgeslagen in cold wallets, welke worden bewaard in beveiligde kluizen
  • Bitvavo maakt gebruik van sterk beveiligde servers
  • Er vinden meermaals security audits plaats

Kortom, Bitvavo doet er alles aan om een veilige omgeving aan te bieden aan hun gebruikers. Dit is vooral een groot voordeel voor gebruikers die in grote bedragen willen handelen.

Betaalmethodes

Bitvavo biedt deze betaalmogelijkheden in Nederland:

  • iDeal (max. €10.000)
  • Sofort (max. €1000)
  • SEPA (geen limiet)

Enkel wanneer je met Sofort wil betalen, betaal je bijkomende kosten (2,25%), de andere betaalmethodes zijn volledig gratis.

Ook de betaalmethodes die Bitvavo aanbiedt, zijn een groot voordeel t.o.v. andere (vooral internationale) exchanges. Zo kan je bij internationale exchanges meestal niet met iDeal betalen en ben je bijna al verplicht om met een credit card of via bankoverschrijving te betalen.

Vaak brengt dit dan extra kosten en een lange wachttijd met zich mee, maar daar heb je bij Bitvavo dus geen last van.

Bitvavo app

In het begin was dit één van de nadelen van Bitvavo: ze hadden geen mobiele app. Dat is intussen opgelost, dus vandaag schakel je eenvoudig tussen je account op je pc en je mobiel. Bitvavo exchange

Je kan bij wijze van spreken dus gewoon crypto verhandelen wanneer je even moet wachten op de trein.

Nadelen Bitvavo

Lage volumes

Bitvavo is in verhouding met de grote, internationale exchanges, is het trading volume relatief aan de lage kant. Dit is op zich niet zo erg, maar kan wel een probleem vormen op het moment dat bijvoorbeeld Bitcoin opeens een grote sprong vooruit maakt en de vraag sterk stijgt op korte tijd.

Op dat moment kan het aanbod te laag zijn voor de vraag, waardoor je misschien niet de kans hebt om Bitcoins aan te kopen aan de prijs die je wil. Hier moeten we wel bij vermelden dat de kans dat dit gebeurt, quasi onbestaande is.

Beperkt aanbod

Ook het aanbod op Bitvavo is relatief beperkt. Let wel, we zeggen relatief, want uiteindelijk kan je wel in meer dan 50 cryptovaluta handelen. Echter is het aanbod op de grote platformen vaak veel groter, waar je vaak enkele honderden opties hebt.

Dit is voornamelijk een nadeel voor gebruikers die diep in het wereldje zitten en bijvoorbeeld willen handelen in minder bekende altcoins. Het overgrote deel van de mensen die willen handelen in cryptocurrency, zullen hier praktisch geen problemen door ondervinden.

Conclusie Bitvavo exchange

Wanneer we de voordelen en nadelen van Bitvavo tegen elkaar afwegen, kunnen we niet anders dan besluiten dat Bitvavo gewoon een ijzersterke crypto exchange is. De paar nadelen die er zijn, zullen in werkelijkheid amper kunnen voorvallen of hebben slechts beperkingen voor een heel kleine groep gebruikers.

De voordelen t.o.v. andere exchanges en brokers zijn dan weer wel heel groot. Niet alleen op internationaal niveau, maar ook in Nederland zelf. De lage kosten, sterke beveiliging, orderopties, betaalmethodes, …

Kortom, Bitvavo lijkt goed in hun missie te slagen om de goedkoopste en meest toegankelijke exchange van Nederland (en misschien zelfs daarbuiten) te zijn. Zowel voor ervaren als beginnende gebruikers biedt Bitvavo een oplossing.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: