De burgemeester van het Amerikaanse Miami overweegt ernstig een deel van de stadskas in bitcoin te beleggen. Bij wijze van diversifiëring van de portfolio. ´Had ik het vorig jaar gedaan, dan had ik onze middelen meer dan verdubbeld en zou ik als een genie zijn beschouwd.´ Aldus mayor Francis Suarez. Hij wil van de zuidelijke stad “one of the most crypto forward and technological cities” maken. Het is vooral de beperkte voorraad bitcoin die nog rest die hem aantrekt. Biflatie berichtte reeds over de slecht 22 procent aan BTC die nog beweegt op de diverse cryptobeurzen. ´Suarez thinks bitcoin’s price will only go in one direction, given that its supply is limited and as it becomes more mainstream. “It’s only going to go up,” said the mayor, acknowledging that the cryptocurrency is volatile.´
Wiskunde versus beloften en geloof
´Kan alleen maar omhoog´? Wordt het dan niet net gevaarlijk en een soort van tunnelvisie-denken? Het kan natuurlijk zijn – en is heel waarschijnlijk ook – dat hij Joe Bidens plannen om dollars bij te drukken kent. We benoemden reeds bitcoin als de anti-dollar, en in dit opzicht is de tsunami aan verse, knisperende, groene, bedrukte briefjes-met-een-belofte-erop nog meer koren op de molen van bitcoin die hards. Op 20 januari 2021 wordt dat dan president Biden en zoals het er naar uitziet kan die nog wel eens Donald Trump overtreffen op dit gebied. 1,9 Biljoen dollar voorziet hij aan Corona relief – steun – voor burgers en bedrijven. Ondertussen stond de balans van de centrale bank, de Federal Reserve, al op een all time high in december 2020 met (slik) 7,2 biljoen dollar:
All in crypto
Tja, wanneer je ongebreideld kunt spenderen met geld dat je zelf bij creëert, is er eigenlijk geen einde in zicht? Je hoeft zelfs geen econoom te zijn om de eenvoudige afweging te maken: kies je voor een belegging of als vaste waarde voor je spaargeld voor iets dat oneinig bij wordt gemaakt? Dat stelselmatig dus aan koopkracht verliest? Of eerder voor een nieuw soort geld, dat digitaal is, nooit meer bijgemaakt kan worden, dat in een stijgende lijn zit wat waarde en koers betreft sinds elf jaar? Waarvan het heel recent ook duidelijk werd dat er nog slechts 22 procent van voorhanden is? De dag dat ik vernam dat de eerste pensioenfondsen in bitcoin stapten, een jaar of wat geleden, ging er een groen lichtje flashen in mijn hoofd. Dit omineuze feit werd trouwens een week geleden nog bevestigd. Maar toen ik las dat het prominente cryptoplatform eToro de aankoop van bitcoin gaat beperken, staat dat imaginaire lichtje permanent op diepgroen. Het mag hierbij dan ook officieel: ondergetekende spaart in crypto, sinds januari 2019 en zit haast permanent all in. Wat u?
De Cryptowereld treurt…en verheugt zich
Hoezo? Wel, OCC Acting Comptroller Brian Brooks heeft zijn positie neergelegd, is afgetreden op 14 januari 2021. Waarheen nu is nog onbekend maar ver uit de buurt van de macht en zeggenschap over cryptocurrencies en blockchain zal dat wel niet worden. Hij liet de Cryptowereld, na tal van accomodaties pro, wel achter met een mooi afscheidscadeau. Alle Amerikaanse banken mogen in crypomunten handelen, ze bewaren voor klanten en zo meer, dat wisten we al van in 2020. Maar hij stelde ook op het nippertje nog een nieuw banking charter op. Crypto/blockchain bedrijven kunnen officieel banken worden, mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen van transparantie en controle. Zoals Achorage Trust net als eerste Amerikaanse, nationale cryptobank bestendigd werd. Het is een geweldige boon voor de sector, ultiem teken van komende integratie van alles wat FinTech en zelfs DeFi heet. Decentralized Finance en dit wordt het-van-het voor 2021. Kijk maar eens, bijvoorbeeld, naar de koers van Uniswap (UNI). Let beslist ook op de koers van de tweede grootste cryptomunt, ethereum (ETH). Het aantal ETH op de beurzen is in 48 uur met 27 procent gedaald. Een omen? Zeg dat Joost het gezegd heeft…!
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.