Bitcoin bestaat sinds 2009. In de beginfase van deze digitale munt waren alleen ingewijden bekend met Bitcoin, maar in de loop van de jaren hebben steeds meer mensen deze, en andere crypto-valuta, leren kennen. De koers van Bitcoin is in de jaren 2009 – 2020 explosief gestegen, wat de interesse in Bitcoin en andere crypto-valuta alleen nog maar versterkt heeft.
Crypto Futures bestaan sinds eind 2017. Maar wat zijn crypto Futures precies? Dat is het onderwerp van dit artikel. Allereerst zal besproken worden wat traditioneel handelen in cryptovaluta betekent. Daarna zal uitgelegd worden wat crypto Futures zijn. Vervolgens zal besproken worden wat voor-, en nadelen van het handelen in Futures zijn. Tenslotte zal duidelijk worden hoe handelen in Futures via 2 vooraanstaande handelsplatformen, Binance en Bybit, in zijn werk gaat.
Er is gekozen voor een behandeling van specifiek deze 2 handelsplatformen, omdat deze 2 platformen tot de meest interessante platformen zijn voor het handelen in crypto Futures behoren. Ze zijn onder andere interessant door de relatief lage fees per trade die ze hanteren. Daarnaast hebben beide platforms de mogelijkheid veel transacties te verwerken per seconde. Dit leidt tot een hoge voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van deze 2 partijen.
Tenslotte handelen veel traders via deze platforms, wat het makkelijk maakt om vraag naar, en aanbod van Futures via deze platforms bij elkaar te brengen. Dit is belangrijk, omdat er bij het handelen in Futures altijd een vragende, en een aanbiedende partij moet zijn.
Traditioneel handelen in crypto-valuta
Traditioneel handelen in crypto-valuta houdt in dat je een crypto-valuta koopt, en deze valuata vervolgens ergens opslaat. Opslaan kun je in je eigen wallet, of op een exchange doen. Je bezit daadwerkelijk de crypto-valuta, en hoopt dat de koers stijgt. Bij traditioneel handelen speelt de beveiliging van wallets en exchanges een belangrijke rol.
Handelen in crypto Futures
Maar wat zijn crypto Futures? Een crypto Future is een afgeleide van de daadwerkelijke koers van de crypto-valuta in kwestie. Omdat het de duidelijkheid van de uitleg wat crypto Futures zijn waarschijnlijk ten goede komt wordt in dit artikel het voorbeeld van Bitcoin Futures aangehouden. Andere crypto Futures kennen dezelfde logica als Bitcoin Futures.
Een Bitcoin-Future is dus een afgeleide van de daadwerkelijke koers van Bitcoin. Als je Bitcoin-Futures koopt zet je in op een voorspelling van de ontwikkeling van de koers van Bitcoin. Je kunt zowel inzetten op een stijging, als op een daling van de koers. Er zijn Bitcoin-futures met een einddatum (expiratiedatum), en Bitcoin-Futures zonder einddatum. Futures zonder einddatum worden doorlopende (perpetual) Futures genoemd.
Bij het afsluiten van Futures-contracten koop je dus niet daadwerkelijk zelf Bitcoin. Je hoeft daarom bij het aanschaffen van Futures ook geen Bitcoins op te slaan, en je hoeft je niet bezig te houden met bijvoorbeeld de beveiliging van een wallet. Verder is het bij Futures zo dat als je de ontwikkeling van de koers juist voorspelt je winst maakt, en je verlies maakt als je de ontwikkeling van de koers niet juist voorspelt.
Verder is het belangrijk om te beseffen dat een Future-contract een overeenkomst tussen 2 partijen is, mogelijk gemaakt door een intermediair. Voorbeeld van een intermediair kan een Crypto-exchange zijn, zoals Binance of Bybit. In het Bitcoin-voorbeeld doet de ene partij de voorspelling dat de koers van Bitcoin zal stijgen, terwijl de andere partij de voorspelling doet dat de koers van Bitcoin zal dalen. De intermediair maakt het mogelijk dat beide partijen daadwerkelijk een contract met elkaar afsluiten. Het is waarschijnlijk goed om een rekenvoorbeeld te gebruiken om uit te leggen hoe een Futures-contract in de praktijk werkt.
Stel, de daadwerkelijke koers van Bitcoin is Euro 16.000. Partij A voorspelt dat de koers zal stijgen naar Euro 20.000. Partij B voorspelt dat de koers zal dalen naar Euro 12.000. Partij A en B sluiten een Future-contract af via bijvoorbeeld Binance. Na het afsluiten van het contract stijgt de koers van Bitcoin naar Euro 20.000. De voorspelling van partij A was juist, de voorspelling van partij B was onjuist. Partij B moet partij A via Binance Euro 4.000 betalen.
Voordelen van het handelen in crypto Futures
Het eerste voordeel van het handelen in crypto Futures is dat je je crypto-valuta niet hoeft te beheren en beveiligen. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je wallet bijvoorbeeld gehacked wordt.
Een tweede voordeel is dat je ook geld kunt verdienen als de koers van een crypto-valuta daalt, mits je op een dergelijke daling ingezet hebt. Dit is niet mogelijk bij traditioneel handelen.
Een derde voordeel is dat de kosten voor het handelen in Futures relatief laag zijn.
Handelen in crypto Futures met een hefboom
Bij het handelen in crypto Futures kun je gebruik maken van een hefboom. De logica achter het gebruik van een hefboom is alsvolgt. Met het bedrag dat je zelf inlegt leen je een bepaald bedrag. Het bedrag wat je zelf inlegt kan als onderpand gezien worden voor het te lenen bedrag. Door deze constructie heb je de mogelijkheid om voor een hoger bedrag te handelen dan als je alleen met je eigen inleg gehandeld zou hebben. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het bedrag waarmee je kunt traden. Bij een hefboom van 5, en eigen inleg van Euro 100, heb je de mogelijkheid om met een totaalbedrag van Euro 500 te handelen.
Voor-, en nadelen van het gebruik van hefbomen
Het grootste voordeel van het gebruik van een hefboom is de mogelijkheid om meer winst te maken. Je handelt door de hefboom met een hoger bedrag, waardoor je een aanmerkelijk hogere winst behaalt als jouw koersvoorspelling juist is.
Nadeel is dat je je volledige inleg kwijt kunt raken als de ontwikkeling van de koers afwijkt van de ontwikkeling die jij voorspeld hebt. Hoe dit werkt is waarschijnlijk het best uit te leggen met een voorbeeld.
Stel, je legt zelf Euro 100 in, en de hefboom is 5. Hierdoor handel je met een totaalbedrag van Euro 500. Je zet in op een daling van de koers van Bitcoin, met andere woorden: je short Bitcoin. Maar je voorspelling is onjuist, en de koers van Bitcoin gaat omhoog. Om je short-positie open te houden mag de koers van Bitcoin niet boven een vooraf bepaald bedrag komen, anders wordt je positie gesloten, en ben je je volledige inleg van Euro 100 kwijt. Omdat je met een hoger bedrag handelt dan het bedrag wat je daadwerkelijk zelf ingelegd hebt hoeft de koersstijging niet altijd heel wezenlijk te zijn om je volledige inleg kwijt te raken. Dit is afhankelijk van de hefboom die je gebruikt hebt. Hoe groter de hefboom die je hebt gebruikt, hoe beperkter de koers-stijging hoeft te zijn om je positie te sluiten, en je volledige inleg kwijt te raken.
Handelen in Futures via Binance
Binance is wereldwijd de meest gebruikte crypto-exchange. Via het platform van Binance kun je in alle gangbare crypto Futures handelen. De maximale hefboom die je kunt gebruiken is er een van 125. Verder biedt Binance de mogelijkheid tot het afsluiten van termijncontracten, zogenaamde Quarterly Futures. Deze Quarterly Futures hebben een einddatum. Daarnaast biedt Binance de mogelijkheid tot het afsluiten van doorlopende (perpetual) contracten. De meeste Futures-contracten die op de site van Binance aangeboden worden zijn perpetual contracts. Er worden lage kosten in rekening gebracht voor het handelen in Futures, de fees lopen uiteen van 0% tot maximaal 0,1% per trade.
Het handelsplatform van Binance is overzichtelijk, en relatief makkelijk te gebruiken voor zowel ervaren, als beginnende crypto-beleggers. Voor beginnende beleggers heeft Binance een demo-omgeving gecreëerd, om beginners bekend te maken met handel in Futures. Gebruik maken van deze demo-omgeving maakt het mogelijk om te oefenen met Futures-handel, zonder eigen geld in te leggen. Al deze zaken maken Binance tot een geliefde exchange bij zowel beginnende, als ervaren crypto-investeerders.
Interesse gekregen in het handelen in Futures via Binance? Op deze pagina van Binance vind je meer informatie.
Handelen in Futures via Bybit
Het handelsplatform van Bybit ging live in maart 2018, en Futures-handel via Bybit heeft sindsdien een sterke groei doorgemaakt. Op de site van Bybit is het mogelijk in alle gangbare Futures van crypto-valuta te handelen, en kun je hefbomen gebruiken van maximaal 100.
Ook biedt Bybit minder ervaren traders de mogelijkheid te oefenen met traden door gebruik te maken van een demo-account.
Bybit biedt alleen de mogelijkheid tot het aangaan van perpetual contracts. Belangrijk om te vermelden is dat je geen Euro’s op je Bybit-account kunt storten. Om te kunnen handelen in perpetual-Futures op de site van Bybit zul je eerst crypto-valuta moeten storten. Het storten van crypto-valuta is een eenvoudig proces. Bybit accepteert stortingen van Bitcoin, Ethereum, EOS en Ripple. Transactiekosten bij Bybit zijn laag, maximaal 0.075% per transactie.
Meer informatie over handelen in Futures via Bybit vind je op deze pagina van Bybit.
Handelen in Futures, conclusie
Handelen in Futures wordt door veel crypto-beleggers als interessante mogelijkheid gezien om geld te verdienen. Mede door het gebruik van hefbomen is het mogelijk om in relatief weinig tijd goede winsten te behalen. Als je de ontwikkeling van de koers niet goed voorspelt kan het gebruiken van een (grote) hefboom er echter ook voor zorgen dat je je volledige inleg kwijtraakt bij een relatief kleine koerswijziging. Daarom is goed inzicht van belang bij het traden in Futures.
Het kan daarom zinnig zijn eerst te oefenen met handelen via een demo-account. Op die manier is het mogelijk eerst ervaring op te doen, en het platform goed te leren kennen, alvorens te gaan handelen met echt geld.
als je over inzicht en ervaring beschikt is er met het handelen in crypto Futures veel geld te verdienen.