Bitcoin futures

Handelen in futures is iets wat al sinds jaar en dag in Nederland bestaat. De oorsprong ligt in de Republiek der Zeven Vernigde Nederlanden waar in de 17e eeuw tulpenboeren handelden in tulpen voordat ze deze hadden gezien.

Ook binnen cryptocurrency kan je handelen in futures. Wat dit zijn en hoe dit werkt lees je in dit artikel. Bitcoin futures handelen

Wat zijn Bitcoin futures

Bitcoin futures is een overeenkomst tussen twee partijen, om in de toekomst tegen een vooraf afgesproken prijs, Bitcoin te verhandelen. De koop of verkoop is altijd op de toekomst gericht, vandaar ook de naam ‘future’, Engels voor toekomst.

In het geval je een Bitcoin future koopt koop je een derivaat, een afgeleide van het echte product. Je koopt in dit geval geen Bitcoin maar je doet een voorspelling over de Bitcoin koersverwachting. Je weet van tevoren niet wat de koers zal gaan doen voordat het contract afloopt. Dit is het risico dat je aangaat wanneer je een Bitcoin future koopt.

Er zijn twee soorten futures:

  • Cash-settled futures
  • Bitcoin-settled futures

Bij een Cash-settled future krijgt de houder, nadat het contract is gesloten, uitgekeerd in de traditionele valuta.

Bij deze vorm van futures is het mogelijk dat het contract sluit vóórdat deze is afgelopen.

In het geval van een Bitcoin-settled future krijgt de houder, zodra het contact sluit, uitbetaald in Bitcoin.

Hoe werkt Bitcoin Future trading

Bitcoin futures zijn termijncontracten. Je doet een voorspelling over wat de koers op termijn gaat doen.

Verwacht je een bull market dan neem je een long positie in. Wanneer de koers stijgt maak je winst en wanneer de koers daalt maak je verlies.

Verwacht je een bear market dan neem je een short positie in. In dat geval maak je winst bij een daling van de koers en verlies bij een stijging van de koers.

Je kan je positie versterken doormiddel van het inzetten van een hefboom, ook wel leverage genoemd. Met een hefboom versterk je het effect van je positie.

Bijvoorbeeld:

Je hebt een positie ingenomen die na enige tijd €90 rendement oplevert. In het geval je een hefboom van 25 hebt ingezet betekent dit dat je het effect 25 keer hebt versterkt. Je verdient in dat geval €90×25= €2.250.

Het gebruik van een leverage brengt een groot risico met zich mee. Bovenstaand voorbeeld lijkt mooi, maar het inzetten van een hefboom van 25 betekent ook dat je 25 keer zoveel kan verliezen wanneer de koersverwachting de andere kant op gaat dan jij had ingeschat.

Hoeveel winst of verlies je maakt bij een koersdaling of koersstijging hangt af van de volgende factoren:

  • De daadwerkelijke prijsstijging of daling
  • De ordergrootte van de contracten
  • Het hefboomeffect

Het grote risico dat futures met zich meebrengt maakt dan ook dat dit met name geschikt is voor de meer ervaren traders.

Waarom Bitcoin futures

Bitcoin futures worden gebruikt door investeerders en door speculanten.

Als investeerders gebruik je Bitcoin futures om een positie af te dekken. Bij een dalende koersverwachting neem je een short positie in en wanneer de prijs daadwerkelijk daalt dekt de short positie je verlies af.

Met een Bitcoin future speculeer je op de koers van de Bitcoin zonder dat je de Bitcoin in je bezit hebt. In het geval je denkt dat de koers de komende periode sterk zal gaan stijgen neem je een long positie in. Je gaat niet meer daadwerkelijk Bitcoin kopen, maar je koopt een Bitcoin future, waarmee je op termijn meer rendement denkt te boeken.

Wanneer verlies je de ingenomen positie

De ingenomen positie kan je op twee manieren verliezen:

  • Wanneer je de stop-loss grens hebt bereikt
  • Wanneer de liquidatieprijs is bereikt

De stop-loss kan je vergelijken met een verzekering. Ondanks dat je een bepaalde koers verwacht wil je niet te veel geld verliezen wanneer het anders uitpakt dan jouw voorspelling.

Stel de Bitcoin prijs is €12.000 en je verwacht dat de koers gaat stijgen. Je neemt dan een long positie in. Om het rendementsverlies bij een daling af te dekken stel je een stop-loss in op €10.000.

Wanneer je geen stop-loss positie hebt ingesteld is de liquidatie prijs van belang. Deze is vooraf bepaald en wanneer de prijs van de future deze grens bereikt wordt de positie automatisch geliquideerd.

Bij een long positie ligt de liquidatie prijs onder de openingsprijs. En wanneer je een short positie inneemt zal de liquidatie prijs boven de openingsprijs liggen.

Conclusie handelen in Bitcoin futures

Handelen in Bitcoin futures betekent inzetten op een verwachte koersverandering. Als investeerder wil je een mogelijk risico afdekken en als speculant wil je proberen een hoger rendement te behalen.

Voor beleggen in het algemeen geldt dat hoe groter het risico is, hoe groter de winstmarge is. Het handelen in Bitcoin futures vergoot het risico of de kans door de mogelijkheid van het inzetten van een leverage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.