A Global Phenomenon, inderdaad, en het is ook de titel van het Chainalysis 2020 Geography of Cryptocurrency Report. Hierin werd in september 2020 de mate van adoptie van digitale munten onderzocht in 154 landen, dus zo´n drie-vierde van de wereld. In de top vijf van landen waar bitcoin/altcoins het populairst zijn, zitten enkele waarvan je dat niet meteen zou verwachten. Die top 5 bestaat in volgorde op nummer 1 uit Oekraïne, en vervolgens Rusland, Venezuela, China en Kenya. Uit de Adoption Index zijn alvast enkele belangrijke conclusies te trekken.

´The 2020 Global Crypto Adoption Index: Cryptocurrency is a Global Phenomenon´

klik hier zo u wilt voor de ware grootte

  1. Cryptocurrency is werkelijk een wereld- of globaal fenomeen. Slechts in 12 van de 154 onderzochte landen zijn belangstelling voor en activiteit rond digitale munten nihil of zo goed als onbestaande. 
  2. In de ontwikkelende landen (voorheen ´ontwikkelingslanden´ genoemd) worden cryptomunten tegelijk als waardevast beschouwd, een middel om te sparen, en een middel om waarde over te maken. Een algeheel fenomeen dat hiermee samenhangt is dan de vlucht voor plaatselijke inflatie, geldontwaarding, en dat leidt tot onder meer bitcoin kopen. Volatiel, beweeglijk, jawel; maar dan nog minder dan de eigen, plaatselijke munt.
  3. P2P platformen zijn essentieel voor adoptie van crypto door de zogenaamde ´unbanked´ en ´underbanked´. Het zijn platformen die gedecentraliseerd zijn, zonder connecties met reguliere banken. Waar personen direct met andere personen handelen (person to person) in munten en tokens. Fintech of financial technology in het algemeen kan en zal hierbij ook trouwens van groot nu zijn, wordt verwacht. Financial inclusion – het is een term in 2020 meer en meer gebezigd door de belangrijkste financieel-economische instellingen als het IMF, de Wereldbank et al. Dat wil zeggen iedereen die geen of nauwelijks, te weinig toegang heeft tot het traditionele banksysteem; zonder een bank-, spaar- of handelsrekening, of de mogelijkheid om leningen aan te gaan. Om hoeveel personen het in 2020 precies gaat is nog niet bekend en berekend. De data worden slechts om de drie jaar verzameld door The World Bank. Van in 2017 kennen we de omvang van alvast de unbanked wel en die is zeer indrukwekkend: het ging toen nog om maar liefst 1,7 miljard mensen! Stellen we ons de gigantische boost voor eens ook dit vierde van de wereld zal kunnen deelnemen aan het financieel verkeer…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: