Argo blockchain en DMG Blockchain Solutions gaan de eerste ´groene bitcoins´ mijnen. Onder de toepasselijk gekozen naam Terra Pool lanceren zij heel binnenkort ´the world’s first bitcoin mining pool powered by clean energy.´ Helemaal in de geest van ´alles moet groen´, aanzienlijk meer milieuaandacht waarvan vooral het IMF, Internationaal Monetair Fonds de drijver is. Maar je hoort het ook in de VS waar president Biden massaal wil inzetten op electrisch rijden. Belangrijk in deze is dan: hoe wordt de noodzakelijke energie gewonnen? Er is een discussie gaande over het al dan niet aanzienlijke electriciteitsverbruik omwille van het mijnen van bitcoin. Tegenstanders wijzen erop dat dit evenveel energie kost als een heel land verbruikt. Verdedigers van de grootste en oudste digitale munt claimen dat het voor meer dan 70 procent met hernieuwbare energie geschiedt. En voor de rest met waste energy, zogenaamde overschot- of afval-productie die anders onbenut zou blijven.
Van contra naar pro
Een Noorse miljardair maakt een volte-face door van tegenstander van BTC dan toch voorstander te worden en zelfs investeerder. In de media doen titels waarin het woord ´miljardair´ is verwerkt, het altijd wel goed. Het trekt in ieder geval meer aandacht dan wanneer de lokale slager of de bakker om de hoek zoiets zou doen. ´Nine days ago, billionaire investor Øystein Stray Spetalen used his platform at the DNB Invest conference to denounce Bitcoin as a “nonsense currency.” Now he’s not only bought his own stash of the currency, in addition to investing in Norway’s largest Bitcoin exchange MiraiEx, according to Norwegian publication Finansavisen.´ Je hoort en leest het wel meer: meest prominente figuren die een bocht van 180 graden maken in hun visie op digitale munten. Misschien omdat ze op een gegeven moment zich degelijk laten inlichten erover, waarna ze hun vooroordelen laten vallen?
Blockchain ja, crypto nee
Microsoft kon niet achterblijven in wat sommigen een cryptomanie noemen, terwijl helderder hoofden en meer nuchtere geesten rustig blijven hodlen, kopen-en-bijhouden. Misschien wel met PlanB´s Stock-to-Flow Bitcoin Model voor ogen, dat met hogere wiskunde en gebaseerd op de schaarsheid van BTC een koersdoel voor 2021 zet tot wel 288.000 dollar. Er worden trouwens optiecontracten gekocht door professionals die 80.000 dollar voor 1 BTC inhouden – voor einde april e.k.! Het wordt al erg bullish gezien dat afgelopen vrijdag op optie-expiratiedag bitcoin tegen de verwachtingen in niet aanzienlijk daalde. Alleen is het de technologiereus niet om cryptocurrencies te doen maar wel om de mogelijkheden die blockchains bieden. Microsoft gaat de eerste versie lanceren van de z.n. ION blockchain. Deze is gebaseerd op de bitcoin blockchain en moet voor identiteitsverificatie zorgen. Ook wel eigendom ontegensprekelijk vaststellen op een gedecentraliseerde manier, in de blockchain, van bijvoorbeeld diploma´s, lidkaarten, tickets et al.
Wordt april nogmaals groen?
Bitcoin heeft technisch redelijk wat moeilijkheden om het recentste all time hoogtepunt van 61.556 dollar van 13 maart jl. opnieuw te halen. Er is waarschijnlijk toch wat meer tijd voor nodig, dit allerhoogste record is ook nog maar twee weken oud. Opgelet: aan een koers van 56.000 dollar is BTC slechts tien procent verwijderd ervan. We hebben al meegemaakt dat bitcoin out of the blue zo´n sprong maakte… De cryptomarkt is nog (!) volatieler geworden nu vaststaat dat de kleine belegger en trader ook ingestapt is, rond januari 2021 in ernst. Nieuwkomers hebben dan vaak nog zwakke handen, die hun coins bij het eerste onheilsignaal laten vallen. Bewezen is naar verluid dat deze munten en tokens dan wel opgepikt worden door sterke handen. Nochtans: hoeveel zekerder zou deze retail investor zich moeten voelen doordat de institutionelen het voortouw namen, in de tweede helft van 2020… Historisch is april wel meest een uiterst positieve maand geweest voor de bitcoin koers. De beste maand trouwens, met maandwinst in 8 jaar van de afgelopen 10 jaar.
Ondertussen in China…
U vernam het hier reeds in uw dagelijkse Cryptonieuwsbrief of op Biflatie.nl: China is het land dat het verst staat in de realisering van een eigen CBDC, central bank digital currency. Zes grote plaatselijke banken – in staatseigendom – nemen aanvragen van het grote publiek in overweging voor een digitale portefeuille, een wallet waarmee in de digitale yuan kan gehandeld worden. In overweging schrijven we, want wie hem aanvraagt wordt eerst nauwkeurig gescreend.
Dikke pluim en dikke min
Een grote pluim trouwens voor China´s economische prestaties. De regering-benoemd-voor-het-
´A form of payment´
Cryptocurrencies kennen een almaar groeiende populariteit, zo ook en in het bijzonder in de sport/voetbalwereld. Er worden dan tokens gecreëerd, (moeilijk te vertalen, u weet het vast, maar laat ons zeggen ´deelbewijzen´) die fans bepaalde voordelen en rechten opleveren. Zo ook in het geval van een van de bekendste voetballers ter wereld.´Cristiano Ronaldo made history on Sunday, becoming the first footballer to receive cryptocurrency as payment. The Portuguese player was awarded 770 fan tokens for his record-breaking goal milestone.Juventus and many other clubs, as well as companies, have seen cryptocurrency as a form of payment.’ ´…zien cryptomunten als een vorm van betaling´, en dat klopt nu eens he-le-maal. Crypto is geld, het nieuwe digitale geld, en wordt ook wel vaak the digital gold genoemd. Got crypto? Got bitcoin?
(uit Cryptonieuwbrief.nl)
“Wij van WC-Eend maken nooit reclame voor eigen product en geven ook nooit financieel advies”.
+1
Ballon waar iedereen zo doorheen prikt.
‘Hernieuwbaar’ is wereldwijd slechts een fractie van de totale energiebehoefte die jaarlijks nog met 8-10% stijgt.
‘Mining’ is, vanwege de geringe opbrengst- alleen nog rendabel in ijskoude, tochtige Siberische boerenschuren, waar de stroom bijna gratis is en niet extra hoeft te worden gekoeld.
Door de gammele infrastructuur moet de stroomdistributie nu al met kunst- en vliegwerk in stand worden gehouden.
Enorme investeringen zijn ook op dit gebied nodig.
Grote datacenters bedreigen door de vereiste koeling zelfs in de polder de drinkwatervoorziening.
Dat een verdere digitalisering van aansturing en gegevensverwerking (incl. crypto) veel te ver voor de muziek uitloopt blijkt wel uit het feit dat de ‘redding’ van de toekomst uitgerekend steeds meer wordt verwacht van een draak die al verslagen leek: kernenergie.