FUD staat voor ´fear, uncertainty and doubt.´ Angst, onzekerheid en twijfel dus; ze zullen van tijd tot tijd opsteken zoals gisteren en vandaag nog. Dan weer luwen op een gegeven moment, misschien straks reeds. Maar helemaal weg gaan ze nooit, en dat komt omdat ze eigen zijn aan beleggen, investeren. Bitcoin haalde op 15 maart jl., gisteren, een nieuw all time hoogtepunt van 61.699 dollar intraday. En vervolgens ging het helemaal omlaag tot wel 53.350 dollar vannacht, om 02:00 Nederlandse tijd. U en wij sliepen toen, vast, maar crypto never sleeps! En volatiliteit, beweeglijkheid – dit is de meest volatiele markt die er bestaat, herinner u?
Eeuwig zorgen maken of rustig, zelfzeker investeren – daar kies je zelf voor
Er is altijd wel wat waarover de-meerderheid-der-beleggers zich zorgen kan maken. Zorgeloos beleggen? Dat hangt van uzelf af, in de mate van hoezeer je je eigen gemoedsstemming daardoor laat beïnvloeden. Onder controle houdt. Door het nieuws bijvoorbeeld dat elke dag uitkomt. Verkoopt u snel-snel mee met die meerderheid, omdat in India crypto´s mogelijk geband worden? Of blijft u rustig en doet u wat ondergetekende deed: enkele heel lage kooporders in de markt zetten voor afgelopen nacht. Dat doe ik namelijk meestal wanneer ik een terugval in de markt verwacht, na zo´n nieuw hoogtepunt voor bitcoin.
Wake up call
Wakker worden, koffie drinken, de cryptokoersen en het cryptonieuws bekijken en merken dat je weer eens laag ingekocht hebt. Het nieuws vanuit het verre India ditmaal, waar cryptomunten eigenlijk zeer gegeerd en veel gebruikt worden, nemen voor wat het is. De regering van India twijfelt al langer dan een jaar over wat ze met de digitale wereld aan moet. We schreven u er gisteren reeds over.
Bitcoin best
Dit is vooral een les voor de vele nieuwkomers in de (crypto)markt. Noem het een wake up call. Op korte termijn bestaan er geen zekerheden over wat een koers, eender welke koers gaat doen. Op langere termijn worden die korte-termijn-invloeden uitgevlakt, wat bitcoin betreft toch. Want vergeten we niet dat, zoals we ook eerder schreven in deze Cryptonieuwsbrief, bitcoin de beste belegging is gebleken over de laatste tien jaar. Alle andere investeringsklassen en -objecten in de schaduw heeft gezet met factor 10 en veel hoger nog.
Opportunisme in India
Dit schreven we gisteren ook nog, herinner u dit zo u wilt in de gegeven context: ´Eeuwige twijfelaar, de overheid van India (de crypto handel toelaten of verbieden), overweegt opnieuw alles van en rond digitale munten te bannen. Zo´n wetsvoorstel ligt nu op tafel, al is dat niet voor het eerst. Als het voorstel het haalt wordt alles verboden: ´issuance, mining, trading and transferring cryptoassets, said a senior government official who has direct knowledge of the plan.´Zelfs crypto bezitten mag dan niet meer, en de vele miljoenen gebruikers die binnen zes maanden hun portefeuille niet geliquideerd hebben, zullen zwaar beboet worden. De onderliggende reden: de overheid ambieert een eigen CBDC, central bank digital currency.´
Een grens is overgestoken
´´We crossed a line´´, zegt de oudste crypto-specialist van investeringsbank Goldman Sachs. Waarmee hij bedoelt: ´there’s no going back on digital assets as institutional investor clients pile in´. Er is geen omkeren meer van de richting die de cryptomarkt is uitgegaan, sinds de institutionelen hier zijn ingestapt. Dit is het Grote Geld, en dit is wat veelal ook de markt bepaalt.
Er is niet genoeg bitcoin voor iedereen!
78 Procent van alle bitcoins is illiquide. Wordt deels niet meer en deels nauwelijks nog verhandeld. Dat heeft Glassnode berekend en het is bijzonder belangrijk.
´At the time of writing the numbers are:
- Illiquid supply: 14.5 million BTC
- Liquid supply: 1.2 million BTC
- Highly liquid supply: 3 million BTC
That means that around 78% of the circulating Bitcoin supply is considered illiquid.´ Nog slechts 22 procent van alle BTC wisselt van handen. En dit dan nog eens van zwakke handen naar sterke handen. De ervaren beleggers dan, de hodlers, zij die kopen-en-bijhouden. Think about it – aan welke kant wilt U staan?
Cursus Cryptobeleggen!
Voor alle beginners in de cryptomarkt hebben we trouwens goed nieuws! We komen heel binnenkort met een Cursus Cryptobeleggen naar buiten! Onmisbare en praktische informatie die iedereen die gaat starten of net begonnen is met beleggen in digitale munten, moet kennen, weten. Waar je eigenlijk niet zonder kan, wanneer je succes wilt behalen op langere termijn. De cryptobeurs niet beschouwt als een casino. En zeker niet als een soort ATM, pinautomaat, waar je geld in stopt dan, om er meer geld uit te krijgen. Succes behalen in cryptobeleggen vergt voorbereiding, kennis, weten wat je moet doen en wat beslist niet.
Theorie en praktijk van cryptobeleggen
Hoe begin je daar nu aan, aan cryptobeleggen. Een rekening openen, heel praktisch, en munten kopen of transfereren. Hoe krijg je euro´s op zo´n rekening. Wat is gratis en wat kost geld, en hoe bespaar je flink op je transactiekosten. Wat is de meest performante strategie om in crypto te beleggen, met de meeste kans op succes. Waar en hoe hou je die munten best bij. Hoe belangrijk is veiligheid wanneer je in crypto belegt (enorm belangrijk!) Welke zijn de valkuilen bij dit soort beleggen. Wat mag je absoluut nooi vergeten te doen. Hoeveel beleg ik nu best en waarin. Wat doe ik wanneer mijn portefeuille fors daalt, of flink stijgt in waarde.
Met de Cursus Cryptobeleggen word je aan de hand genomen van a tot z. Ben je achteraf een stuk slimmer en vooral: meer zelfzeker. Want de kans op succes op langere termijn in (crypto)beleggen hangt minder af van wat de markt doet, maar vooral van wat u zelf doet…!
Coronasteun gaat ook richting crypto
Een typisch Amerikaans gezin ontvangt binnenkort 5600 dollar, vier keer 1400 dollar. Het Corona steunpakket in de VS, we meldden het reeds. Voor een totaal van 1,9 biljoen dollar wordt door de regering Biden in de economie gepompt in een poging daar nieuw leven in te krijgen. (Verzonnen dollars natuurlijk, en dat ziet de cryptowereld altijd graag gebeuren). Een poll, bevraging, leert echter dat een groot deel van wat burgers krijgen, zal gaan naar het afbetalen van schulden. En naar investeringen, beleggingen, ook in cryptocurrencies…!
Cooler heads will prevail…
De totale cryptomarkt heeft ondanks de grote volatiliteit en wilde bewegingen nauwelijks aan waarde ingeboet. Gisteren stond de totale marktkapitalisatie nog op 1,78 trillion (biljoen) dollar, en vandaag is dat 1,711 trillion. Bitcoin lijkt zich te herstellen van de aanzienlijke koersval en gaat voorzichtig hoger tot 56.112 dollar. Koelere hoofden zullen hopelijk het weer winnen van de angsthazen. Sterke handen pikken meestal op wat zwakke handen laten vallen. Is het ooit anders geweest… Dit zijn de live koersen van alle digitale munten. Enjoy!
Morgen 17 maart 2021 zijn we er weer met meer crypto/blockchain nieuws.
(uit: Cryptonieuwsbrief.nl). Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.