Op 5 november 2018 worden 660 bitcoins (BTC) geveild door de US Marshals Service. De Amerikaanse federale politiedienst heeft deze eerder in beslag genomen bij ‘federal criminal, civil and administrative cases’. Aan de huidige bitcoin koers is dit een waarde van meer dan 4 miljoen dollar die per opbod verkocht zal worden. Wat gebeurt er met die grote som, hoor ik u denken. Die maar een van talloze is die door diverse overheden in de States geconfisceerd worden jaarlijks? In 2014 reeds bedroeg de totale waarde aan inbeslagnemingen maar liefst 5 miljard dollar…
Logisch en rechtvaardig?
Civil-asset forfeiture heet de procedure officieel. En jawel, de politiedienst die ergens beslag kan op leggen, mag in de meeste Amerikaanse staten tot 80 procent van de opbrengst houden! Daar kan en mag dan materiaal en materieel van gekocht worden om die dienst beter uit te rusten. Het lijkt een beetje gek en zeker ongewoon voor een Europeaan, die nog nooit van zulke praktijken gehoord heeft. Als je er wel even op doordenkt, is het eigenlijk ergens zelfs nog logisch en rechtvaardig. Gelden en ander bezit van boeven worden gebruikt…om boeven beter te kunnen bestrijden.
Eigenbelang en voordeel
Maar: deze praktijken kunnen wel aanleiding geven tot misbruik, tot ‘overijverig’ worden. Politionele en andere overheidsdiensten krijgen er immers groot belang bij. Hoe meer je kan in beslag nemen, hoe beter je er indirect zelf van wordt. Deze manier van werken krijgt dan ook veel kritiek vanwege zulke diverse organisaties als de Heritage Foundation en de American Civil Liberties Union. Wat vindt u, beste lezer, van deze voor ons Europeanen toch ongewone praktijk? Van het feit dat de inbeslagnemer de opbrengst grotendeels zelf mag houden? Teveel kans op misbruik of zet het de diensten in kwestie misschien net aan tot de nodige ijver? Want we hebben het hier wel over misdaadbestrijding en het straffen van misdadigers. Die getroffen worden waar het ’t meest pijn doet namelijk in de portemonnee. Wij vernemen het als altijd graag…