Niet genoeg bitcoins voor iedereen

0

Slechts één procent van de wereldbevolking kan meer dan 0,28 bitcoin (BTC) bezitten. Aldus Steve Lee op Twitter, voormalig directeur bij Google en voorvechter van de bekendste digitale munt. “Owning a single Bitcoin is becoming more and more difficult“, voegt hij eraan toe. Het aanbod van BTC is namelijk beperkt tot 21 miljoen. Dat kan ook nooit meer veranderen omwille van het hard-coded beleid van het protocol’. In het voorjaar van 2018 werd de 17 miljoenste bitcoin gemined. Berekend werd, dat in het jaar 2140 alle bitcoins opgedolven zullen zijn. Maar de schaarste ervan zou wel eens veel vlugger kunnen plaatsvinden.

CC0 Creative Commons Pixabay

Eindige voorraad

In de zomer van 2018 werd reeds meer dan 80 procent van alle bitcoins gemined. Dat lijkt al fenomenaal veel. In genoemd protocol werd echter ook ingebouwd dat het mijnen steeds trager verloopt. Almaar meer rekenkracht van steeds zwaardere computers is vereist om uiteindelijk alle munten in omloop te brengen. In theorie dus nog 122 jaar vooraleer alle BTC in roulatie zullen zijn. U en wij zullen dit moment niet meer meemaken. Wat zal er gebeuren wanneer alle bitcoins ‘op’ zijn? Een economische wet zegt dat met een eindige voorraad en een stijgende vraag, de waarde van iets alleen maar zal toenemen. Onze klein- en achterkleinkinderen zullen er desgevallend wel bij varen. Maar misschien nog vlugger dan gedacht want een enorm aantal bitcoins is reeds voorgoed verloren, weg voor altijd!

Lost in translation

Tijdens de Building on Bitcoin conferentie in april 2018 kwam onder meer naar voor dat 6 miljoen BTC verdwenen zijn. Twee miljoen gestolen en vier miljoen ‘verloren’. Dit laatste waarschijnlijk door onveiligheid, slordigheid en onhandigheid. Het volstaat ook één cijfer of letter mis te typen en jouw digitale bezit is voorgoed verdwenen in het niets. Copy-paste dus steeds de unieke code om munten te sturen of ontvangen. Dat is een les die we uit deze onthutsende cijfers moeten trekken.

Schaarste aan de einder

Nog een tweede wetenschap: de cryptomarkt valueert de bitcoin nog steeds alsof de theoretische 17 miljoen BTC in omloop zijn. De intrinsieke waarde van BTC ligt echter een heel stuk hoger, met in realiteit slechts 13 miljoen bitcoin. 17 Miljoen gemijnd min 4 miljoen verloren gegaan. En er zal van de nog te mijnen munten vast nog een deel in het niets oplossen. We mogen dus gerust concluderen dat de schaarste hoger is dan algemeen aangenomen, en zelfs nog zal toenemen. Het wordt dus een kwestie van ‘wie eerst komt, eerst maalt’…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.