Eric Wade, redacteur bij Crypto Capital, merkt op dat veel mensen Bitcoin vooral zien als een snelle manier om rijk te worden. Maar heeft Bitcoin, en bij uitbreiding ook elke andere cryptocurrency ook een praktisch nut? Toegegeven, dat nut is in het begin niet altijd even duidelijk.

De meeste mensen zijn er van overtuigd dat Bitcoin een vluchtig digitaal bezit is. Maar hoe nuttig is Bitcoin? Wat heb je eraan om het te bezitten, in tegenstelling tot goud of een auto of welke andere cryptovaluta dan ook? Er zijn drie belangrijke redenen waarom Bitcoin nuttig is. Maar die drie redenen zijn nog maar het begin, want om deze vraag echt te beantwoorden, moet je op de lange termijn kijken.

Ten eerste is bitcoin een opslagplaats van waarde. Als u één bitcoin bezit, heeft u er één en die kan niet worden afgepakt. Dit brengt veel mensen in verwarring. Ze beschouwen een ‘opslag van waarde’ als iets dat de waarde van jouw euro’s opslaat. Bitcoin is niet zo. De munt fluctueert in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de euro en de andere valuta’s … Het is dus mogelijk om er meer euro’s in te stoppen en er minder euro’s uit te halen.

Maar Bitcoin is een opslagplaats van waarde in de meest letterlijke zin van het woord. Als je 2, 3, of 5 Bitcoin bezit, zijn dat wel degelijk de jouwe. Ze kunnen niet worden weggenomen, tenzij je ze verkoopt of ze verliest. Daarentegen kan het fiatgeld op jouw bankrekening altijd in beslag genomen door de belastingen, schuldeisers en anderen. Om over de ontwaarding van jouw geld door de roekeloze politiek van de centrale banken maar te zwijgen.

Maar er is meer wanneer we bedenken dat Bitcoin eindig is. Een van de hoofddoelen van de Federal Reserve (de Amerikaanse dollar) is het devalueren of inflateren van de dollar met 2% per jaar. Vandaag is de inflatie van Bitcoin gedaald tot minder dan 1,80% en ze zal in de loop der jaren uiteindelijk tot nul dalen. Dat betekent dat zelfs als de vraag naar Bitcoin stabiel blijft, de prijs ervan zou moeten stijgen ten opzichte van de dollar – waarvan we zeker weten dat de Fed actief bezig is om deze te devalueren.

Zie hierboven de opmerking over de ontwaarding van het geld. De meeste mensen beseffen het niet, maar de dollar heeft de afgelopen 100 jaar ongeveer 98% van zijn waarde verloren. Het huidige financieel systeem is een systeem dat spaarders straft en het aangaan van schulden aanmoedigt. Bitcoin daarentegen is ontworpen om lange termijn spaarders te belonen met een steeds afnemende inflatie. Want we hoeven ons geen illusies te maken, ook de andere fiat valuta’s hebben hetzelfde probleem. Ze worden dus steeds minder waard.

Ten tweede is Bitcoin ook verreweg de meest voorkomende eenheid om mee te handelen op de meeste cryptobeurzen. Dus zelfs als je nog een crypto zou willen kopen, zou je waarschijnlijk eerst Bitcoin kopen als eerste stap … Je koopt Bitcoin of Ethereum en deze crypto’s kun je gebruiken om het andere token te kopen dat je wilde. Tenslotte kun je zonder de Bitcoin blockchain niet communiceren. Dat verdient een woordje uitleg. Voor wie het nog niet wist: een blockchain is een openbaar grootboek dat alle transacties registreert die op zijn netwerk plaatsvinden.

Omdat alles publiekelijk wordt geverifieerd door ’s werelds krachtigste computernetwerk – en omdat het netwerk gedecentraliseerd is – is het een ongelooflijk veilig systeem. En het zal de manier waarop we in de toekomst veilig geld verzenden, veranderen. Dus als je Bitcoin koopt met fiat-valuta (zoals dollars) en deze naar een digitale portemonnee verplaatst, wordt die transactie geregistreerd op de blockchain. En de transactiekosten moeten in Bitcoin worden betaald.

Maar dit denkproces reikt nog veel verder. Precies vanwege de blockchain is Bitcoin niet te kopiëren. Het kan niet worden vervalst. Het kan niet worden gehackt. Vergeet valse rekeningen of cybercriminelen die proberen om op een sluikse manier uw bankrekening binnen te sluipen. Dat is het voordeel van het gebruik van de blockchain en van Bitcoin. Deze laatste is dus een veilige vorm van digitale valuta.

Dit zijn drie eenvoudige redenen waarom Bitcoin een nut heeft. Maar het toekomstige nut van Bitcoin is vandaag moeilijk te voorspellen, want er kan in de toekomst nog heel wat gebeuren. Ga terug naar 1994 of 1995 en stel je voor dat iemand toen tegen je zei: “Er bestaat zoiets als Ethernet. We hebben het al jaren. Je kunt het op je computer aansluiten om toegang te krijgen tot internet of je kunt een draadloze verbinding hebben, dat is een stuk langzamer dan Ethernet.” Je hebt misschien geantwoord: “Wie heeft een draadloze verbinding op de computer nodig? Ik heb Ethernet. Als ik echt online moet, kan ik daarmee overal op aansluiten.” Lange tijd werden miljoenen computers verkocht zonder draadloze mogelijkheden, zelfs nadat draadloos was uitgevonden en op grote schaal werd toegepast. Nu is wifi overal, niemand kan er nog zonder.

Er was dus een tijd toen het nut van wifi niet voor iedereen duidelijk was. Bitcoin bevindt zich nu in dat stadium. Je zou bij jezelf kunnen denken: “Oh, wat stelt dat toekomstig nut in hemelsnaam voor?” Belangrijk om te weten is dat we bijlange na nog niet alles weten waarvoor Bitcoin zal worden gebruikt of hoe wijd het zal worden verspreid. De kans is groot dat de volgende generatie toepassingen of applicaties zal ontwikkelen waar we nu nog zelfs niet aan durven denken. Dit geldt dus ook voor blockchain, Bitcoin en andere crypto-tokens. Niemand van ons had in 1994 durven denken dat we op een dag we iPhones zouden hebben met meer rekenkracht dan de computers aan boord van de Apollo 11. Houd er dus rekening mee dat het beste nog moet komen.

In de tussentijd is Bitcoin gewoon een niet te stoppen digitale waardewinkel die niet kan worden nagemaakt, gehackt of gedupliceerd met elke dag miljarden dollars aan waarde die het zijn netwerk worden overgedragen. En die bovendien in de loop van de tijd in waarde blijft stijgen. Wie in 2010 slechts 100 dollar in Bitcoin had geïnvesteerd, zou vandaag meer dan 40 miljoen dollar hebben verdiend. Als je dat hoort, heb je misschien het gevoel dat je de boot hebt gemist. Maar het goede nieuws is dat je nog steeds de mogelijkheid hebt om potentieel grote winsten te maken in crypto’s.

Cryptocurrencies bezitten wel degelijk het potentieel om ons dagelijks leven te veranderen. Maar vandaag richten blockchain innovators zich op een specifiek type crypto en dan meer bepaald op één die een belangrijke stap betekent in de richting van de algemene acceptatie van crypto-activa. Het idee om cryptocurrencies te kopen, kan voor de gemiddelde belegger intimiderend overkomen. Het schrikt iemand af die er niet mee is vertrouwd. Maar de waarheid is dat het proces veel eenvoudiger is gemaakt. En met de massale acceptatie van crypto’s op komst, zal je blij zijn dat je ze aan jouw portfolio hebt toegevoegd. Want de omarming van crypto’s bevindt zich nog maar in de beginfase.

Het volstaat om de koppen in de media te volgen: grotere financiële instellingen omarmen Bitcoin en maken de weg vrij voor grootschalige acceptatie. Mastercard (MA) en Bank of New York Mellon Corp. (BNY) hebben het de klanten gemakkelijker gemaakt om cryptocurrencies te gebruiken. CEO van Galaxy Digital Mike Novogratz merkte terecht op de stroom van goed nieuws voor Bitcoin de laatste tijd zo groot geweest is dat er niet meer omheen kan gekeken worden.

Tesla (TSLA) investeerde 1,5 miljard dollar in Bitcoin en de autofabrikant kondigde aan dat het de crypto voor betaling “in de nabije toekomst” zou gaan accepteren. Onlangs zei Elon Musk dat dat Bitcoin “op de rand van brede acceptatie stond” en voegde de Bitcoin-hashtag toe aan zijn bio op Twitter. In januari maakte Tesla verder bekend dat het een deel van zijn kasreserves zou kunnen aanhouden in bepaalde alternatieve reserves, waaronder digitale activa, ongemunt goud en op de beurs verhandelde goudfondsen”.

Bij Twitter (TWTR) werd al gebrainstormd om een antwoord te vinden op de vraag over hoe om te gaan met Bitcoin, inclusief wat doen wanneer werknemers vragen om betaald te worden in de cryptovaluta en of het bedrijf het digitale activa op zijn balans moet hebben. Bij Twitter is CEO Jack Dorsey, die ook de mede-oprichter is van Square (SQ), is al lang een voorstander van Bitcoin. Laten we nog even de stem horen van nog een grote fan: “Dit zijn nog maar de eerste stappen van de acceptatie door bedrijven, aangezien digitale valuta een grotere rol beginnen te spelen in een goed beheer van de balans”, zegt Nathan Cox, Chief Investment Officer bij Two Prime, een investeringsmaatschappij gespecialiseerd in digitale activa en derivaten.

Maar we weten uiteraard dat niet iedereen een fan is van Bitcoin en de andere cryptocurrencies. Een topfunctionaris van de Bank of Canada (de Canadese centrale bank) noemde de recente piek in prijzen van cryptocurrencies ‘speculatieve gekte’ en voegde daar aan dat activa als Bitcoin & co niet de kwaliteiten hebben om het geld van de toekomst te worden. In een toespraak over innovatie bij betalingen zei plaatsvervangend gouverneur Tim Lane van de Bank of Canada dat dure verificatiemethoden en onstabiele koopkracht van cryptocurrencies zoals Bitcoin een “gebrekkige” betalingsmethode maken.

“De recente piek in hun prijzen lijkt minder op een trend en meer op een speculatiegolf, er is een sfeertje ontstaan waarin één spraakmakende tweet voldoende is om een ​​plotselinge prijsstijging teweeg te brengen”, aldus Lane.

Zijn opmerkingen onderstrepen de manier waarop beleidsmakers aan de top reageren telkens wanneer een speculatieve koorts de markten voor cryptocurrencies overspoelt. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, legde de focus onlangs op de rol van Bitcoin bij het faciliteren van criminele activiteiten. Ze deed dat tijdens een online evenement georganiseerd door Reuters en zei dat de cryptocurrencies ‘grappige zaken’ mogelijk hebben gemaakt. Het is een standpunt dat Lane deelt, hij zei dat dergelijke activa alleen werken als een betaalmiddel voor illegale transacties. Centrale banken over de hele wereld proberen grip te krijgen op de nieuw opgekomen betalingstechnologieën. Naast de cryptocurrencies vergroten ook andere initiatieven die in de bedrijfswereld worden genomen de discussie over hoe om te gaan met digitale valuta.

De Bank of Canada analyseert al enkele jaren onder welke omstandigheden Canada zou kunnen besluiten een digitale valuta uit te geven als een soort noodgeval, mocht dat nodig zijn. In zijn toespraak zei Lane dat de verschuiving naar online activiteiten als gevolg van de pandemie de centrale bank dwingt om die inspanningen te versnellen. “Onze mening blijft ongewijzigd: een digitale valuta is zeker nog geen uitgemaakte zaak”, zei Lane. “Dat gezegd hebbende: de wereld verandert nog sneller dan we hadden verwacht. Iets wat ze zonder blikken of blozen moeten kunnen toegeven.”

De Bank of Canada onderzoekt dus scenario’s waarin zij zou kunnen besluiten haar eigen digitale valuta uit te geven. Bijvoorbeeld als het gebruik van contant geld wordt beperkt of geëlimineerd, of als particuliere “contant achtige activa” (sorry voor deze ietwat eigenaardige uitdrukking) aan een sterke opmars beginnen. Want het lijdt geen enkele twijfel dat er nog andere initiatieven op komst zijn.

“Stablecoins – waarvan de waarde is gekoppeld aan een externe waarde – kunnen stabieler zijn dan cryptocurrencies” aldus Lane. Maar als de vraag naar dergelijke “contant geldachtige effecten” (nog zo’n eigenaardige uitdrukken die we, sorry, niet anders kunnen omschrijven) stijgt, zouden het de centrale banken moeten zijn die ze uitgeven. “Alleen een centrale bank kan volledige veiligheid en universele toegang garanderen en met het algemeen belang – en dus niet met winst – als topprioriteit. We zullen een dergelijke valuta alleen uitgeven als en wanneer de tijd rijp is.”

Om haar onderzoek naar digitale valuta voort te zetten, heeft de bank onafhankelijk van elkaar contact opgenomen met drie universitaire projectteams. De rapporten van het onderzoek zullen zodra ze klaar zijn worden vrijgegeven. De Bank of Canada is geen alleenstaand geval. Het afnemende gebruik van contant geld dwingt centrale banken om naar digitale valuta te kijken.

Centrale banken over de hele wereld versnellen hun werk aan digitale valuta’s. Eerder dit jaar publiceerde de Bank of International Settlements een rapport waaruit bleek dat 86% van de 65 centrale banken werkt aan, een of andere vorm van digitale valuta geruggesteund door een centrale bank. We spreken dan over CBDC’s, die er vroeg of laat zeker zullen komen.

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: