Square, de betaalapp van Jack Dorsey – die ook de baas is van Twitter – kocht voor 170 miljoen dollar bitcoin bij. De gemiddelde prijs die betaald werd is 51.235 dollar. Neen, Jack maalt er niet om dat de koers fel op en neer gaat. Niet alleen omdat hij diepe en gevulde zakken heeft. Maar institutionelen kopen meest voor de lange termijn. Die gaan niet tien uur per dag zoals sommige retail investors voor hun scherm zitten. Kleine beleggers (ik weet waarover ik spreek). Met proberen te verkopen aan de ´absolute´ top, en te kopen aan de ´definitieve´ bodem. Wat toch nooit lukt. Institutionelen kijken vooruit en niet zozeer naar de toevallige koers-van-de-dag. Dat de bitcoinkoers, BTC, tussen 21 en 23 februari 2021 op en neer schoot tussen 58.345 dollar en 45.262 dollar? Mister Dorsey zal er zijn slaap niet voor laten. Dié houding, beste mede-cryptobelegger, is de juiste!
´Voortdurend engagement in bitcoin´
Vorig jaar kocht Square ook al voor 50 miljoen dollar bitcoin. Het totaal betekent 5 procent van de contante bedrijfsmiddelen. Dit is wat aan de pers wordt gemeld, en het zegt eigenlijk helemaal waar het om gaat: ´Aligned with the company’s purpose, Square believes that cryptocurrency is an instrument of economic empowerment, providing a way for individuals to participate in a global monetary system and secure their own financial future,” the company wrote in a press release ahead of its earnings call. “The investment is part of Square’s ongoing commitment to bitcoin, and the company plans to assess its aggregate investment in bitcoin relative to its other investments on an ongoing basis.” Een voortdurend engagement in bitcoin dus. Indien het institutionelen waren die de laatste dagen verkochten, dan had ik me grote zorgen gemaakt! Niet dus. Walvissen, whales, weet u. (Japan maakt er nog steeds jacht op, tegen alle conventies en beloften in. Daar ben ik het dan weer grondig ONeens mee! Dit tussen haakjes.)
Bliep
Het verschil tussen eerder genoemde koersen, lijkt indrukwekkend. Maar het is au fond slechts een onooglijk bliepje op de lange-termijn-grafiek. Zoals deze, van onze beroemde Nederlandse PlanB:
Stock to flow, quite incredible to see it play out.
— f i l ₿ f i l ₿ (@filbfilb) February 21, 2021
h/t @100trillionUSD legend!https://t.co/vonJBYMXjE pic.twitter.com/s9AvItWMjJ
Mindset
PlanB mag dan zelf geen institutioneel zijn (maar werkte er tot kort voor, tot hij zich full-time met crypto ging bezighouden). Maar hij heeft wel de mindset van dit soort van de grootste financiële partijen. Hij is een Man met een Plan. PlanB wéét dat BTC naar 100.000 dollar gaat, nog in 2021. Hij heeft het immers zelf zo berekend. Het is geen giswerk maar hogere wiskunde, zijn Stock-to-Flow Bitcoin Model. Zijn plan voert gewoon uit wat verwacht wordt. Dat is ook iets wat we als kleine (nou ja, ik meet toch zo´n meter tachtig hoor) belegger kunnen leren, overnemen. Heb een plan, vind er één, maak er één – en blijf er ook bij, Een strategie, een doel, eigen regels – en volg die. Verander tussendoor en in de loop der tijd ook niet steeds van strategie. Want op de duur kun je door de bomen het digitale bos niet meer zien, en vraag je je af waarmee je ook weer bezig was? Het zijn ook enkele van de lessen die ondergetekende zelf heeft moeten leren, zich met schade en schande eigen heeft gemaakt. Alle beleggers moeten er doorheen, door dergelijke fasen, en nog, want je raakt nooit echt uitgeleerd. Dat is ook het spannende, het fascinerende van beleggen.
Wees een institutioneel
Je leert zo trouwens ook veel over jezelf. Wat kan je aan, en wat niet? Wat voor type belegger ben je, wat ligt je helemaal en wat absoluut niet? Kan je tegen stress, zoek je die misschien zelfs op? Dan is daytrading misschien wel iets voor u. Kan natuurlijk ook in de cryptomarkt, als moet je daar stalen zenuwen in het kwadraat voor bezitten. Want niet één markt is zo volatiel als die der digitale munten en tokens. Wie het veel rustiger aan prefereert, beleggen in crypto, die doet er beter aan te hodlen. Dat is kopen-en-houden. Voor de lange termijn. Zoals de meeste institutionelen ook doen. Ja, misschien moeten we dat maar doen: wees een institutioneel.