Italië, Roemenië, Duitsland en Hongarije zijn allemaal in verschillende stadia van hun reserves aan goud te repatriëren. Wat is er aan de hand? Weten de diverse centrale banken meer dan de burgers van deze landen? ‘The move by global central banks to repatriate their gold may be a sign that an economic crisis could be looming in the near future,’ aldus Goldtelegraph.com. Dat zou best wel eens zo kunnen zijn. Een monetaire crisis dan, een economische of misschien een oliecrisis? We zetten de feiten op een rijtje.

Italië

Volgens de Wall Street Journal maken Italiaanse burgers zich op om de nationale goudvoorraad in bezit te krijgen. De centrale bank wordt direct in het vizier genomen. Verschillende politieke en burgerbewegingen wijten ’s lands economische malaise aan slecht beheer vanwege de Bank of Italy. Adjunct premier Luigi Di Maio leidt de actie. Die wordt ondersteund door de ‘5 Star Movement’, de ‘League’ en de ‘Brothers of Italy’. De woordvoerder van deze laatste zegt het onomwonden: “The gold belongs to the Italians, not the bankers.” De Italiaanse goudreserves zijn in dollars 102 miljard waard. Die kunnen best besteed worden om de economie te ondersteunen. Dat zou de mening zijn van zo’n 60 procent van de Italiaanse politici.

Roemenië

Dit land plant goudreserves ter waarde van bijna 104 miljard dollar terug te halen. Van de Bank of England en naar Roemenië dus. Volgens een nieuwe wet mag slechts 5 procent van het nationale goud in het buitenland rusten. Maar hier gaan de centrale bank van Roemenië en de meerderheid binnen de regering in de clinch. De National Bank of Romania houdt vol dat de goudvoorraad onaangeroerd moet blijven en in, voor het merendeel, het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland

Dit EU land heeft anno 2019 reeds de helft van haar goudreserves terug in eigen bezit. Opgevraagd uit Frankrijk en de Verenigde Staten. Bij de Duitse centrale bank, de Bundesbank dus. Voorheen lag 98 procent van ’s lands goud te rusten in het buitenland. ‘With the weakening of the Euro, Germany wants the gold closer to home.’

Hongarije

De National Bank of Hungary gaat 100.000 ounces goud terugvragen van de Bank of England. Hongarije bezit relatief slechts weinig goudreserves, maar toch. ‘Now, it wants its gold reserves home for safekeeping in the event of a geopolitical crisis.’

En nu?

Staat er deze landen, en bij uitbreiding de westerse wereld, ‘iets’ te wachten? Economisch onheil? Vanwege de oplopende politieke spanningen in de wereld mogelijk? We vernemen graag uw mening in deze, beste lezer…!

2 reacties

  1. Ze weten echt wel meer en dat de boel op springen staat en ze het dan niet meer in de hand hebben, is een feit.

    Het is dan ook niet voor niets dat Mark Rutte afgelopen vrijdag in een intervieuw op de radio aangaf dat we moeten sparen voor een nieuwe economische crisis die er ongetwijfeld een keer aankomt en dus gaan we nu geen geld uitdelen.
    En dat dan ook nog in het 3e regeringsjaar, het jaar waarin ze normaal gesproken met geld beginnen te strooien in aanloop naar aankomende verkiezingen, in een poging om beter uit de strijd te komen op basis van het gevoerde beleid.

    Ook de volgende dag was er totaal geen aandacht voor zijn uitspraak in de media. Natuurlijk was het zwaaien met oranje vlaggetjes en de oranje hoedjes op het hoofd belangrijker nieuws om wereldkundig te maken.

    Maar Rutte heeft het volk voor onheil gewaarschuwd en ondanks dat maar weinigen er iets van hebben vernomen, kan niemand het ontkennen!

    1. Jazeker. Ook eb en vloed zijn voorspelbaar. “…een
      nieuwe economische crisis die er ongetwijfeld een keer aankomt…”
      Rutte (wie luistert nog?) heeft de afgelopen acht jar al zoveel ‘beloofd’ dat in cartoons kan worden volstaan met een lange neus om aan te geven wie wordt bedoeld.
      In (be-)sparen en bezuinigen ‘op het volk’ is hij de absolute wereldkampioen en mede daardoor de ‘love baby’ van de oranje Bilderberg-family en de multinationals.
      Hopelijk zit-ie bij de volgende Zondvloed (die zeker komt!) nog in het Torentje. Kennewelache, want Rutte kenniezwemme!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: