Precies, en dat zeg ik al vele maanden geleden. En herhaal het vandaag, woensdag 5 augustus 2020 nog maar eens. Tegen de heersende opinie in. Van de meeste internationale analisten, economen en financieel commentators in. Het kan nooit inflatie geven, ongeacht hoeveel dollars, yen, yuan, euro´s of ponden ook nog bijgedrukt worden. Het wordt dus? Deflatie. On record, op Biflatie, reeds maanden geleden. Dan ben je wel een contrarian. Een tegenspreker, een tegenligger, maar laat dat de pret niet bederven. Eerst sta je alleen, dan luistert er een eerste iemand naar je. Dat worden er langzaam meer en meer. Naargelang de feiten je stelling bevestigen. En pas veel later krijg je effectief gelijk. Maar in den beginne is het wel eenzaam toeven, dat wel. Daarom ook ben ik blij van hierin bijval te krijgen. En niet van de minsten: Jim Rickards.

7.000.000.000.000 x 0 = 0

Klopt als een bus, dankje Jim. Het gaat inderdaad niet om de hoeveelheid fiatgeld die er in omloop komt. Het gaat wel om omloopsnelheid, ´velocity´ zoals Jim Rickards het zegt. 7 Biljoen dollar, tien biljoen, twintig biljoen – het maakt geen ene mallemoer uit. Ze raken niet in het economisch systeem (behalve dan om de bubbels in aandelen en vastgoed verder op te blazen, en als rijkelijke dividenden voor reeds rijke lieden). Dus is 7 trillion dollars, biljoen dollar, gelijk aan 0. Eat that!

9 reacties

  1. Het is niet eerder gebeurt dat dat er zoveel geld in de economie is gepompt. Helaas is de solidariteit onder de mensen ver te zoeken het is ieder voor zich en god voor alle.
    De tegenstellingen zijn groter dan ooit de verdeel en heers politiek is door geslagen het gezonde verstand heeft het verloren van de hebzucht.
    De overheid helpt booking com met 60 miljoen en die zelfde overheid lied 3 ziekenhuizen ( MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen) failliet gaan wie bestuurd dit land de multinationals of de regering. De grote Corona-ontslaggolf is begonnen. Een op de vier medewerkers van Booking com verliest zijn baan, net als een groot deel van het personeel van Damen Shipyards en KLM. Het aantal aangekondigde reorganisaties groeit met de dag. dit is nog maar het begin op dit moment krijgen 1,7 miljoen mensen salaris dat is gesubsidieerd door de overheid de klap moet nog komen. De depressie van de jaren 30 zal verbleken bij het geen dat er nu op ons afkomt.

  2. Ik denk wel dat we prijsinflatie gaan krijgen. Helemaal als over een jaar over wat het basisinkomen een feit wordt. Er komt nu meer geld in de economie, reeel. Helicopters. Gaat naar assets, en andere bubbels, maar ook ondernemers zullen ervaren dat ze meer geld nodig hebben om hetzelfde te kunnen verdienen. Dus gaan de prijzen omhoog. En dat ervaren mensen, en die willen dan snel van hun geld af en dan stijgt de omloopsnelheid,let op het kan hard gaan, kijk naar naar de hyperinflatie voorbeelden!!

    1. ik geloof er niet in, al dat geld gaat slechts naar bubbels en dividenden, komt niet in de economie terecht, is niet productief. Ieder zijn mening natuurlijk en de tijd zal zoals steeds
      uitwijzen wie het bij het rechte eind heeft… Dank voor uw commentaar!

      1. We zitten al in de volgende fase. Die van de barstende bubbels, waarvan de inhoud niet meer kan worden opgedweild, maar weldegelijk in de reële economie terechtkomt, als verlies en afschrijvingen en steeds minder vertrouwen in geld. Dan hebben we het niet meer academisch over technische begrippen, zoals de ‘omloopsnelheid’ of ‘cashflow’, maar fungeert de jarenlange monetaire stimulering als hyperaanjager voor monetaire kerninflatie.

      2. “…. al dat geld gaat slechts naar bubbels en dividenden, komt niet in de economie terecht, is niet productief.”
        Verrassende stelling (op een ‘economische’ site). Wat denkt u dat er met dat geld gebeurt? Op sterk water zetten? De winsten op stocks, de dividenden, bonussen, de opbrengsten van de hedgers en speculanten: ze worden niet alleen (her)belegd voor nieuwe (stapel)winsten, maar ook uitgegeven voor consumptie en investeringen en komen daarmee dus rechtstreeks in de reële economie terecht.
        Maar dat is lang niet alles. Geschat wordt dat minstens 10% van het bedrijfsleven überhaupt nog bestaat, werkgelegenheid, productie en een operationeel resultaat kan bieden, als direct of indirect gevolg van QE en negatieve rente op leningen.
        Kortom: ook ‘bubbels’ leveren een productieve bijdrage aan de economie, net zoals bv. malafide handel, de criminaliteit of witwassen. De economie heeft immers geen geweten. ‘Bubbels’ in deze context ontlenen hun ontstaan echter niet aan productieve factoren, maar aan een onnatuurlijke overwaardering door monetaire stimulering en een onevenredige toename van de totale geldhoeveelheid.

  3. U steunt natuurlijk op de Fishervergelijking https://nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking#:~:text=De%20Fishervergelijking%20of%20verkeersvergelijking%20van,geldhoeveelheid%20en%20het%20handelsvolume%20uitdrukt. De verhalen over hyperinflatie gaan er nog steeds in als zoete koek. Dat verklaart ook de stijging van de goudprijs. Mensen betalen een hoge verzekeringspremie voor een risico dat zich mogelijk niet voltrekt. Zodra men dat opnieuw inziet kan de goudprijs terug zakken. Net zoals einde 2012 gebeurde. Alweer zie ik een kans om Diederik Schmull te citeren: “Als er werkelijk geld zou worden ‘gedrukt’, dan zouden alle gewone obligaties, die momenteel veel meer waard zijn dan alle aandelen, ‘vodjes papier’ zijn geworden. Het tegendeel is in de laatste 40 jaar gebeurd! De realiteit is, dat bijvoorbeeld de Lange Amerikaanse Staatsobligaties (Long Treasuries) het in die periode nog veel beter hebben gedaan dan de S&P 500 index, naarmate de rendementen bleven dalen met een dienovereenkomstige waardestijging. Dat blijft zo in de komende deflatoire tijden.Verder was de Lange Japanse Staatsobligatie (JGB) de absolute winnaar van alle Japanse beleggingen, ondanks het extreme monetair beleid van de laatste decennia en de superhoge staatsschuld. Men koopt obligaties nooit om de coupon, die wel of niet laag is, maar uitsluitend, als men gelooft, dat het rendement zal blijven dalen, om welke reden dan ook. Mocht het rendement negatief zijn, dan stijgt de waarde, als dat rendement nog negatiever wordt.”

    1. Het Japanse zombie-infuus werkt niet meer bij uiteenspattende zeepbellen, als gevolg van een diiepe economische recessie en de daarmee verbonden ‘herwaardering’.. QE en het loon van de angst.

  4. Rickards zou beter moeten weten. Crisis en barstende bubbels schreeuwen vooral om vertrouwen en duurzaamheid die steeds meer verdwijnen uit het fiatged. Vraag & aanbod (dollar versus edelmetalen) geven alvast een indicatie van de ontwaarding van geld, als equivalent van bv. goud.
    De verdere (inflatoire) ontwikkelingen, mogelijk zelfs nog versterkt door grondstoffenschaarste, zullen niet voor hete eerst worden vertoond.

  5. And who eventually controls velocity…… might they not first WANT deflation and after that inflation so THEY can buy their own created dip!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: