Een voorspoedig, gezond en vredevol 2019 gewenst! In Rotterdam was alvast om middernacht, wanneer 2018 overging in 2019, een magnifieke vuurwerkshow te zien. Ook o.m. in Utrecht en Amsterdam was het volop champagne en vuurwerk. Net als op zovele plaatsen in de wereld. Het weerbericht voor 1 januari 2019 luidt: ‘Start bewolkt en eindigt zonnig’. We hopen dat die zon, symbolisch dan, voor de rest van het jaar bij ons zal blijven. Voor u, voor ons, voor heel de wereld. Al zal dit wel wishful thinking blijven denkelijk. In ieder geval hadden de hulpdiensten weer hun handen vol. 3150 Oproepen maar liefst, nog meer dan vorig jaar. En opnieuw vielen er slachtoffers te betreuren en materiële schade.
Zeventig miljoen foetsie
70 Miljoen euro gaven we met z’n allen uit aan vuurwerk. Ik mag dan misschien een party pooper heten, en het heet allemaal traditioneel, zeker. Maar had zoveel geld niet beter besteed kunnen worden? Aan betere opvang van daklozen? Het is maar wat uw smaak, politieke instelling en levensvisie is natuurlijk. Maar we willen deze heuglijke dag al niet meteen voor u vergallen. De harde realiteit zal al snel genoeg inzetten en ons weer met beide benen op de grond zetten.
Back to business
De AEX index boekte in ieder geval het eerste jaarverlies sinds 2011. De rijksten ter wereld verloren een slordige 450 miljard dollar. Precies omdat de beurzen in het algemeen het erg slecht deden in 2018. Beleggen doe je in principe met geld dat je kan missen. Dus daar gaan we maar niet van wakker liggen. We zullen het kort houden met slechts één enkel meldenswaardige bericht. Dat wel typisch is voor het feit dat de techniek, het vernuft van de mens in versneld tempo ons leven gaat beheersen. Ten goede, maar vooral ten kwade…
Gezichtsherkenning
In de Chinese hoofdstad Peking plant men alvast voor 120.000 huizen een systeem van gezichtsherkenning. In 47 woningen is het systeem al in werking. Gezichtsherkenning is een biometrische techniek die gebruikt kan worden als identificatiemethode. Door de eigenschappen van het gezicht van een persoon te registreren en vast te leggen kan naderhand worden bepaald of de te identificeren persoon voldoet aan de eigenschappen die zijn opgeslagen.
De veiligheid bevorderen…
Alleen wie vooraf gescreend, goedgekeurd is voor toegang a.h.w. zal een pand nog kunnen betreden. Bewoners, familieleden. Het deurslot (smart lock) blijft dicht voor ieder ander. Wanneer iemand langere tijd niet meer ‘gezien’ is, kan er sneller eventuele hulp geboden worden. Positief toch, voor oudere, eenzame mensen bijvoorbeeld. Tevens maakt het illegale onderverhuur zo goed als onmogelijk. Officieel is het de bedoeling van de Chinese autoriteiten om sociale woningen slechts te laten dienen voor wie ze bestemd zijn. Officieus echter…
…maar vooral de controle
Wie, waar, wat, wanneer en hoe. Dàt wil de Chinese overheid vooral weten, observeren, controleren en uiteraard ook bestraffen. Wist u dat in een bepaald park in Beijing een gezichtherkenning camera in een publiek toilet is geïnstalleerd? Om te checken of de persoon die zijn of haar behoefte doet niet teveel toiletpapier verbruikt?!
Het gaat wel héél ver in China
In tal van straten controleren dergelijke camera’s bijvoorbeeld of de Chinese burger wel gebruikt maakt van het voorziene zebrapad. Schoolgaanders worden in het oog gehouden door middel van het verplichte uniform, voorzien van gezichtsherkenning en gps. Wat spijbelen onmogelijk maakt. In se positief hoor en au fond weinig op aan te merken. Maar zwaai maar dag met het handje tegen zoiets als privacy. Het zal heel vlug een woord uit vervlogen tijden worden!
1984 revisited
Eerder berichtten we hier op Biflatie al wat de Chinese burger in 2020 (volgend jaar!) nog meer te wachten staat. Alle 1,3 miljard krijgen ze een persoonlijke score met punten, voor goed en slecht gedrag. Het zogenaamde social credit system. Je gelooft je oren en ogen toch niet, zo mind blowing is dit, toch?! En geloof ons: soon coming to a place near you! Laten we ons hoeden, beste burgers en buitenlui, opdat het tenminste hier in ons toch nog mooie en heerlijke Nederland NOOIT zo ver komt! Dat we moreel nooit zo laag vallen? Dat we ‘de politiek’ hier voldoende in toom houden opdat ze niet ook dergelijke degoutante systemen invoeren.
Big Brother is een dictator
Want als we niét opletten, beste lezers, dan worden we straks met z’n allen voorgoed gechipt, gefilmd, ‘herkend’. Vingerafdrukken genomen zeker en vooral: gecontroleerd. Weg privacy en met huid en haar eigendom van De Staat. Big Brother zegt u? We ain’t seen nothing yet, let op mijn woorden. Wijlen Ceausescu was van 1967 tot 1989 ‘staatshoofd’ maar in realiteit dictator van Roemenië. Hij was tevens een meester in het onder de knoet houden van de bevolking. Het is door zijn afzetting en terechtstelling net niet zo ver gekomen. Maar zijn laatste ‘vondst’ was elke telefoon van Roemenië te laten aftappen. Het is de natte droom van elke politicus met slechte bedoelingen. Totale controle. Beware beste Nederlander, Medelander, and be prepared. Wie wil weten wat ons allemaal nog te wachten staat op dit dubieuze gebied. Toch te wachten staat wanneer we éven niet opletten? Lees het boek ‘1984’ van George Orwell
Minder controle?
Vorig jaar ben ik al gestopt met pinnen en ik betaal alles weer lekker cash (tot een bedrag van € 100 om het een beetje veilig te houden. Af en toe lekker je smartphone thuis laten. Of wel meenemen, maar dan helemaal uitzetten. Nergens je gegevens achterlaten op websites; geen koekjes toestaan of je computer regelmatig opschonen van koekjes. Het zijn maar een paar maatregelen om niet overal volop in de picture te staan. Bewust consumeren noem ik dat.
China kan dan de bevolking willen controleren maar de chinese economie laat zich moeilijker controleren.
https://www.ad.nl/economie/bankiers-zijn-pessimistisch-nieuwe-financieneuml-le-crisis-in-de-maak~ab1f3a23/
Klopt wel maar ze slagen daar wel aardig in het behalen van hun vijfjarenplannen. Zouden ze dat hier in Nederland niet ook eens doen? Vijfjarenplannen maken én laten, kunnen controleren wat er wel en niet gerealiseerd wordt? Probleem is dat in het westen weinig regeringen het vijf jaar uithouden; terwijl die in China wel levenslang benoemd schijnt!