In 2020 moet het ‘Social Credit System’ in China volledig operationeel zijn. Ieder van de 1,3 miljard burgers krijgt dan zijn en haar persoonlijke score. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt gestraft. Het Social Credit System lijkt recht uit het boek ‘1984’ van George Orwell te komen. Wie weet heeft de Chinese overheid daaruit wel de inspiratie gehaald voor dit plan? In plaats van langzaamaan de teugels te vieren van de immense macht die de regering had en heeft over haar burgers, in de overgang van communisme (officieel) naar kapitalisme (officieus)? Nee, die teugels worden met dit Social Credit System nog strakker aangehaald.

Social Credit System is ‘goed’ voor de burger

Binnenkort dus officieel, legaal en tot op zekere hoogte ook geaccepteerd. Want ze laten de Chinezen weten dat het o zo goed wordt bedoeld. Wij, de overheid, weten wat jullie nodig hebben. Wij hebben het goed met jullie voor! Al wat wij willen, beste Chinese burgers, is meer ‘vertrouwen’ in onze maatschappij implementeren. In elkaar. In zaken doen. En natuurlijk in jullie regering. Want ‘keeping trust is glorious and breaking trust is disgraceful.‘ Het is géén hoax, geen fake nieuws, maar helaas de bittere realiteit.

Wie controleert de controleurs?

Het lijkt hallucinant, iets uit een Science-fictionfilm, een dystopie (tegengestelde van utopie) die echter maar al te reëel wordt straks in het jaar 2020. Op tal van niveaus, in tal van steden en op heel wat plaatsen wordt inderdaad reeds vier jaar geëxperimenteerd. Zelfs op vrijwillige basis! Zou je het kunnen vergelijken met constant met een enkelband rond te moeten lopen? 24/7 gemonitord worden door ‘controleurs’ die je niet kent en nooit ziet? Wie controleert de controleurs? Alleen is déze enkelband (in tal van landen gebruikt om gedetineerden een soort huisarrest op te leggen, want alle gevangenissen zitten vol) onzichtbaar.

Wat is jouw score?

Niemand van de 1,3 miljard Chinese burgers weet precies hoeveel zijn en haar ‘score’ bedraagt of hoe je betere punten verkrijgt of slechter’.. Het lijkt wel alles op Kafka meets Orwell meets Huxley?! Beschouwt de Chinese regering haar burgers nu als robots die nog verder geperfectioneerd moeten worden? Of als kinderen, kleuters die op de vingers getikt moeten worden, of billenkoek krijgen wanneer ze stout zijn? Of zelfs levenslang in de hoek moeten staan. Het is blijkbaar niet voldoende alle dissidenten, andersdenkenden en critici het leven zuur te maken of in de gevangenis te stoppen… Het is ook contradictorisch: de Chinese overheid wil zogezegd meer vertrouwen in de samenleving brengen en doet dit door… haar burgers minder te vertrouwen?

De wortel of de stok

Voorbeelden van ‘slecht gedrag’ die dan ook je ‘score’ beïnvloeden zijn ondere andere:

Voorbeelden van straffen? Geen trein- of vliegtickets meer mogen kopen. Toegang tot goede scholen en restaurants of zelfs snel internet zal worden beperkt of geweigerd. Goed gedrag wordt vanzelfsprekend ook beloond. Zoals makkelijker een lening verkrijgen en voorrang krijgen bij het boeken van een hotelkamer of huurwagen. Ja, waarom zijn gevangenissen nog van nut wanneer het land één grote gevangenis is geworden?

Google gaat China helpen?

Al dit controleren en observeren van burgers is mogelijk dankzij Big Data van bedrijven die ook en zeker in het Westen actief zijn. De Big Tech is een steeds grotere rol zijn gaan spelen in onze samenleving. Google wéét waar u zich bevindt.Het weet waar bijna iedereen zich bevindt. En waar Google zich eerder geheel terug heeft getrokken uit China, zoekt de zoekgigant weer toenadering. Volgens de laatste geruchten gaat het zelfs een gecencureerde zoekmachine voor China maken. We kid you not.

It’s now confirmed that Google’s long suspected assistance to the Communist government of China to censor and monitor its citizens’ online activity runs deeper and is more proactive that initially thought.

The Intercept published a bombshell report based on internal Google whistle-blower testimony which shows the internet giant plans to launch a search engine for China with censorship capabilities built into it, which provides a backdoor monitoring platform allowing government authorities to track users’ entire search history and even their location. Lees hier meer.

Big Data dankzij Big Tech

Facebook wéét wat u denkt. Amazon wéét wat u koopt. Vandaag zijn al deze data in het Westen nog gefractioneerd, niet geüniformiseerd, geconcentreerd in één grote centrale databank. Maar wie weet, in de toekomst? Komt die Heerlijke Nieuwe Wereld er alsnog…? Is het Social Credit System in China de opmaat voor nog meer (technologische) wereldwijde controle? We hopen het niet.

2 reacties

  1. Nou, welke regering wil dat nou niet. Maar drM in EU zal het niet zo heel snel zo er komen. Daar zijn de burgerrechten tot op heden nog wel iets waard. En tevens zal de bevolking op een gegeven moment echt wel gaan morren. Ik in ieder geval wel. Wat een hel als ik daaraan denk. Word nu al gek van ál doe camera’s overal.

  2. Dit zal de VVD, PVV en FdV als muziek in hun oren klinken. Reken er maar op dat zo’n systeem ook in Europa ingevoerd zal worden, zie https://www.wnd.com/2018/09/experts-chinas-social-credit-scheme-to-go-worldwide/ “Experts: China’s social-credit scheme to go worldwide

    Read more at https://www.wnd.com/2018/09/experts-chinas-social-credit-scheme-to-go-worldwide/“.

    Voor christenen in China wordt het nu wel heel moeijlijk gemaakt, lees ik op https://www.express.co.uk/news/world/1018337/Christianity-persecution-china-news-international-christian-concern “Christianity crackdown: Government destroys 7,000 CROSSES and BURNS Bibles”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: