‘Over een nieuwe kredietcrisis en onze nationale schuldenberg’ is de titel van deze column. Het tweede deel klinkt een beetje als een soort van nationale trots. Maar dan een andere soort van trots zoals we onze vroegere zeehelden eren of onze huidige sporthelden. Iedere natie heeft een nationale trots. Ons polderlandje kan bijvoorbeeld trots zijn op onze baggerwerkers en dijkenbouwers en alles wat met watermanagement heeft te maken. Zo hebben wij als klein kikkerlandje ook een enorm bankenagglomeraat die voor een groot deel bijdragen aan ons BBP. We hebben daarmee een financieel waterhoofd zou je kunnen zeggen.
1,8 biljoen euro aan schuld
Er wordt ontiegelijk veel geld verdiend in de financiële sector aan de handel in schuldpapier. Staatsleningen en hypotheken staan voor tientallen miljarden op de balansen van banken en pensioenfondsen en vormen ook bezittingen bij de gewone particuliere beleggers. Veel tussenpersonen verdienen aan de handel in obligaties en hypotheken. De financiële sector heeft een omvang van ongeveer 250 procent van ons BBP en dat zegt veel over de kwetsbaarheid van ons BBP. Het is nuchter beschouwd een foute boel dat er zoveel wordt omgezet in onze nationale schuldenindustrie. Zou het niet beter zijn om een echte maakindustrie te hebben zoals bij de buren de auto-industrie? Het is de westerse schuld-gedreven-welvaartseconomie die ons aan een record heeft geholpen van 1,8 biljoen euro aan schulden. Gewoon niet te bevatten wanneer ik dit opzoek en neerschrijf. De grote vraag die dan bij mij rijst is, waar gaat dit naar toe. Kan een land als NL of Italië of de VS ongestraft hun schuldenberg hoger op laten lopen? Kunnen wij vertrouwen in het beleid van onze centrale banken met voorop Draki van de ECB? Of moeten wij vrezen voor een nieuwe kredietcrisis waarbij onze bezittingen worden geconfisqueerd ten faveure van de nationale schuldenberg? Er is toch spaargeld zat wordt vaak geroepen door de onnozelen.
Nieuwe kredietcrisis
Ik vrees dat een nieuwe kredietcrisis een zware tol gaat eisen. Ons uitgeleende spaargeld aan de bank mag niet zomaar worden gebruikt om af te boeken op de uitstaande vorderingen in de vorm van staatsleningen, bedrijfsleningen en hypotheken. Er wordt vaak geschreven dat tegenover de enorme NL Nationale Schuld (= optelsom van staatsschuld, bedrijfs- en particuliere leningen = totaal ongeveer 1,8 biljoen) een flink bedrag staat aan bezittingen in de vorm van spaargeld (350 miljard) en vermogen NL-pensioenfondsen (1.700 miljard). Als we onze nationale schuld plaatsen naast de bezittingen dan lijkt het niet heel erg dramatisch. En dan lijkt het alsof we het tegen elkaar kunnen wegstrepen. Gelukkig werkt dat in onze westerse samenleving niet zo. Stel je voor, mijn spaarcentjes wegstrepen tegenover jouw persoonlijke lening. Toch gaan we ongemerkt die kant wel op.
Van inflatie naar deflatie
De nationale schuldquote bedroeg medio vorig jaar 218 procent van het BBP en dat is ver boven de grens van 133 procent, zoals die ooit door de Europese Commissie is ingesteld. Omdat er andere EU-landen zijn met nog hogere staatsschulden is de centrale rente door Draghi bewust naar nul procent gemanipuleerd. Bij toename van het mondiale krediet zal de rente nooit omhoog kunnen want dan gaat het BBP omlaag. Zo simpel is het. Als we met ons allen meer van ons verdiende geld moeten neertellen voor rente- en aflossingsverplichtingen dan gaat dat ten koste van de broodnodige economische groei en gaan we naar negatief. Dan krijgen we die enorme onbalans en zal de zo gewenste inflatie van de ECB omslaan naar deflatie. Bij inflatie zal normaal gesproken de schuldenberg verkleinen t.o.v. het BBP. Maar deflatie is, zonder dat wij onnozele burgers het in de gaten hebben, in feite al ingetreden. Ons spaargeld wordt zienderogen minder waard door de veel te lage rente met aftrek van bankkosten en de prijsinflatie. Spaarders teren op deze manier in op hun vermogen. Deflatie dus!
Gaat cashgeld verdwijnen?
Als weldra het kantelpunt komt waarbij de balans omslaat en economische groei negatief wordt dan is het hek van de dam. De enige nog resterende maatregel van de ECB, en ook de FED, is dan de rente nog verder verlagen naar negatief en nog meer negatief. Al vanaf 2009 zijn centrale banken bezig om kunstmatig economische groei te genereren door middel van het rente-instrument. Maar is dat volgens hen ook de oplossing bij een nieuwe kredietcrisis? Als de rente verder omlaag moet naar negatief dan gaat het zaakje schuiven en zal het vertrouwen t.o.v. het bankwezen snel omslaan naar wantrouwen. Men haalt de centjes van de rekening zoals nu in Duitsland al gaande is. De banken met de ECB voorop raken in paniek en zullen niet anders kunnen dan kapitaalcontroles instellen. Vervolgens kunnen wij maar mondjesmaat aan onze centen komen. Niet voor niets verdwijnen er steeds meer pinautomaten en willen banken graag af van cashgeld. Het lijkt wel of ze worden geholpen door de mocro-maffia die de ene na de andere woonwijk opschrikken met hun plofkraken. Banken roepen in koor dat we om die reden af moeten van cashgeld. Is veel te gevaarlijk want cash leidt tot criminaliteit, althans zo luidt hun misleidende verklaring. Kom op meneer de bankdirecteur, moet ik dan ook mijn fiets van de hand doen? Deze kan worden gestolen net als mijn auto. Met andere woorden, moeten wij toegeven aan de regerende misdaad? Als brave burgers mogen wij verwachten van onze overheid, en ook de banken, dat onze centen veilig worden beschermd en een normaal rendement opleveren wanneer wij ons geld uitlenen aan de bank. Leven wij potverdorie in een omgekeerde wereld? Ik vrees het wel.
In stilte worden we langzaam voorbereid op een centraal geleide afschrijving van onze enorme schuldenberg. We staan er bij en kijken er naar alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Gelukkig dat de meute nog slaapt en feest viert en niet iedereen tegelijk naar de pinautomaat huppelt.
Onze samenleving begint steeds meer op het verhaal van Orwell te lijken. Iederen mag wat vinden van een Alex Jones, maar er wordt nu grootschalige censuur gepleegd door BIG TECH. Over nog wat jaartjes zijn alle maar klein beetje alternetieve inzichten verboden, de blogs worden ook al een halt toe geroepen door de link tax enzo. 1984 zou een roman moeten zijn, maar het komt inmiddels akelig dicht bij de werkelijkheid. Ook wat betreft war on cash. Je kunt in verzet komen! Gewoon alles met cash betalen!! Grote bedragen pinnen en dan flappen uitgeven. Enige manier om hier tegenin te gaan. De duitsers doen het oo!! Die willen niets van al dat pinnen te maken hebben.
https://twitter.com/MarkDice/status/1026514751445065736
Interessant stuk weer Gerrit, dank! De hetze tegen contant geld zal gewoon verder gaan. Het plan van de hogere machten is dat contant geld zal verdwijnen op termijn. Je begint dit nu al te zien bij steeds meer winkels (overigens zijn ze verplciht contant geld te accepteren als legal tender). Zolang mensen nog hun geld van de bank kunnen halen en er anoniem mee kunnen betalen, kun je mensen niet van specifieke zaken uitsluiten. En dat is wat de hogere macht wil. Alles kunnen controleren. Dit is waarom ze ook een dikke vinger in de pap hebben bij al die grote tech bedrijven. facebooken enzo. Die werken voor de macht. Die hebben alle informatie. Privacy is een illusie als je en een social media account hebt en een bankrekening en een smartphone.
Dit plan ligt al een tijd en daarom is het verdwijnen van contact geld, en het invoeren van volledig digitaal geld nu op de agenda gezet. En het wordt uitgevoerd. we moeten gecontroleerd kunnen worden door de banken, die weer gecontroleerd worden door de macht. Ze gebruiken angst voor cashgeld (niet veilig, overvallen, ramkraken) om de mensen te overtuigen.
Het verdwijnen van cash is een langzaam proces en neemt dus tijd. Velen beweren dat dit soort ontwikkelingen deel uitmaken van een complottheorie. Ik geloof daar niet in en denk dat het heeft te maken met de technologische vooruitgang waarin wij burgers de nieuwe ‘slaven’ worden van het nieuwe ‘internet of things’. Hierin is geen plaats voor contant geld. In deze nieuwe digitale wereld wordt alle apparatuur bestuurd via het world-wide-web en zal de blockchain technologie met een nieuwe vorm van betalingsverkeer een belangrijke plaats innemen. Ik heb de intrede van het computertijdperk vanaf de jaren 70 bewust meegemaakt en merk dat ik nu kritisch wordt wat betreft de verdere ontwikkelingen.
Ik zie dat grote multinationale spelers via het www steeds meer grip krijgen op de samenleving. Onbewust geraken we in een modern slaventijdperk waarin wij burgers afhankelijk zijn van de nukken van de hogere machten die ons als marionetten kunnen besturen via de ‘touwtjes’ van het internet of things. Misschien ben ik wel erg achterdochtig en moet de mensheid maar gewoon rekening houden met een langzame omvorming tot de nieuwe robot-mens. Tijden veranderen nu eenmaal. Welkom in de future.
Dat de roverheid er al klaar voor is bewijst de onderstaande link wel.
Dit is de officiële web site van de overheid Noodwet financieel verkeer
Geldend van 01-11-2007 t/m heden.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173/2007-11-01#HoofdstukXa
Kijk voor al even naar het linker rijtje dan zie je waar de overheid allenmaal toe in staat is veel lees plezier.
De “Noodwet financieel verkeer” is gewoon een ordinaire kapitaalcontrole die in geval van nood via KB heel snel in werking kan treden. Overigens volkomen normaal dat de overheid een dergelijke maatregel achter de hand houdt. Als een monetaire stelsel dreigt te ontsporen is het noodzakelijk dat de overheid op het juiste moment ingrijpt. Echter zit niemand daar op te wachten want we kunnen dan heel beperkt bij onze centen komen. In tijden van chaos zullen we er aan moeten geloven tenzij we de voorkeur geven aan anarchie en met wetteloosheid is niemand zijn leven nog zeker.
Het gaat verder dan een ordinaire kapitaalcontrole. De minister kan met deze wetgeving ook bepalen wat onder vermogen, beleggingen en andere activiteiten wordt verstaan. Dus ook goud, silver, andere assets kan beslag op gelegd worden. Ga maar ervan uit dat dit via de belastingwetgeving gaat.
Alle politieke partijgen, Links, Midden en Rechts, gingen akkoord met deze wetgeving, inclusief de oude wetgeving, die nu vervangen is. Maar, dat zijn de mensen zelf schuld. De staatsschuld is het resultaat van een structureel verliesgevend systeem. Iedereen is verslaafd aan het overheidsgeld. Tja, vroeg of laat gaat dit mis. Een financieel verval gaat traag, maar als het begint, is het niet te stoppen.
Dat wetgeving van dit type bestaat, moet als zorgwekkend worden gezien. Het is een teken van wantrouwen en mismanagement. Er worden dus besluiten genomen die fout zijn, en dus leidt tot een ondergang van een systeem.
De overheid is heel vaak de OORZAAK van het probleem. Zij kunnen dus nooit de oplossing zijn.
Sinds wanneer is welvaartsvernietiging in de vorm van deze wetgeving, een oplossing? Wat deze wetgeving zal gaan doen, is het wegstrepen van schulden en bezittingen. Ga er maar vanuit dat bij liquidatie er veel meer schulden zullen zijn dan bezittingen. De vermogenspositie van de pensioenfondsen, zullen wegsmelten bij een depressie.
Heel veel gezinnen zullen er achter komen, dat zij arm zijn, en hun zuur opgebouwde financiele toekomst, is verdwenen.
Deze wetgeving is zinloos, eigenlijk is deze wetgeving bedoeld om een liquidatiebegroting op te stellen voor de samenleving. Dit gaat veel doden opleveren.
Word! Dat is het inderdaad Easymoney, een illusie, een geldillusie, of een rijkdom illusie. Al het vermogen zit in pensioenen huizen. Bij een echte nieuwe crisis zijn de rapen gaar. Er komt een keer een omslagpunt, een besef dat waarde meer is dan geld, maar ook een besef dat we economische nog steeds aan een zijden draadje leven, ondanks alle economisch groei van de afgelopen twee jaar. Het is zeer fragiel, alleen niemand ziet het in.