Drie dagen geleden, de 3de januari 2021? Heeft dat belang, wanneer we spreken over een fortuin dat we ons al nauwelijks kunnen voorstellen? Toch wel, omdat bitcoin elk dag haast een nieuwe recordkoers neerzet. Dat fortuin en de positie van Satoshi in de lijst met de rijksten op aarde bewegen tezamen met de beurswaarde van BTC. Drie januari 2021 markeerde ook nog eens de 12de verjaardag van bitcoin, de grootste en oudste digitale munt. ´The Bitcoin network started its existence on Jan. 3, 2009, when the very first Bitcoin block with 50 coins got mined by Satoshi.´
Satoshi creëert de blockchain
Het is een schatting, maar wel een goed berekende dan, te veronderstellen dat de illustere Satoshi Nakamoto (hij, zij of ze?) 1.125.150 BTC verzamelde vooraleer afscheid te nemen van de cryptogemeenschap. En de wereld tout court, want nooit heeft iemand ergens nog van Satoshi gehoord. Buiten ´is er leven na de dood´ en ´bestaat God´ is het misschien wel ´s werelds grootste mysterie, of prangendste vraag. Niet dat de cryptogemeenschap of die wereld de identiteit absoluut wil of moet kennen, maar nieuwsgierigheid drijft de mensheid, nietwaar? Echter: gaat het om de man, vrouw of het collectief – of gaat het om het werk? Dat werk is geavanceerde wiskunde die slechts een handvol mensen – of één enkele – echt bevat en toe in staat is te berekenen, creëren. Wiskunde is natuurlijk geen verzinsel, concept of ´uitvinding´ maar het onthullen van wat is.
Bitcoin, in tandem met de hoeveelheid fiatgeld
Toen diezelfde 3 januari 2021 BTC aan 34.800 dollar stond, was het theoretische bezit van Nakamoto 39,15 miljard dollar. We schrijven vandaag woensdag 6 januari 2021 en eerder op de dag stond BTC zelfs aan bijna 36.000 dollar. Adepten overtroeven elkaar met voorspellingen van een veelvoud daarvan, nog dit jaar! Zelfs principiële vijanden van bitcoin, voor ze de rangen vervoegden van voorstanders en een draai van 180 graden maakten, zoals JP Morgan Chase bank? Zien nu op lange termijn een bitcoin aan 146.000 dollar. Waar ondergetekende (en een slordige paar miljoen proponenten) meer belang aan hecht is een andere, opnieuw wiskundige benadering van de toekomstige bitcoin koers. Dat is dan die van PlanB, waarover Biflatie al meermaals berichtte. De 100.000 dollar ten laatste einde dit jaar, 2021 dus, jawel. Stranger things have happened zegt u? Weet dat de BTC waarde in tandem oploopt met de hoeveelheid funny money (vooral dollars) in de markt.
Corona – de één zijn dood is de ander zijn…bitcoin
Een beetje macaber natuurlijk en met alle respect voor het vele lijden van de slachtoffers van het Coronavirus. Maar de Coronacrisis die eruit volgde kon niet op een beter tijdstip komen voor bitcoin et al. Burgers en bedrijven dienen immers financieel boven water te worden gehouden. Wat zeg ik – de wéreldeconomie dient gestut! Daar is geld voor nodig en overheden stellen dit dan ook grif ter beschikking. Willens nillens, want polititci worden nog graag herverkozen. Dan wil je de bevolking niet teveel tegen de spreekwoordelijke haren instrijken, ook al bezit je die hulpfondsen, dat steungeld zelf ook niet. Wat je niet bezit kun je wel bijmaken natuurlijk, en laat dat nu net het prerogatief van overheden zijn. Meer verzonnen geld, fiatgeld, kunstmatig geld in het financiële bestel betekent steevast dat echte waarden…meer waarde krijgen. Goud en cryptomunten dus, want geen van beide kun je bijprinten.
DeFi en de bankenwereld
Tal van altcoins – de zogenaamde alternatieve coins – tikken ondertussen ook aardig aan. Zo wordt van Ethereum, ETH, als koning van de smart contracts verwacht dat het eveneens gaat verveelvoudigen. Ook nog in 2021. Dan spreken we zelfs nog niet van het Wilde Westen van Cryptoland, de DeFi wereld. Decentralized Finance en het heeft de toekomst, m.i. (geen financieel advies, dat spreekt). Daar zie je munten maal 14 gaan op één dag! En ook 97 procent van hun waarde verliezen, eveneens op een etmaal. Nog ongereguleerd maar een serieuze uitdager van de bankenwereld, die van de verzekeringswereld trouwens eveneens. Want lenen, sparen en verzekeren kan ook op een gedecentraliseerde manier. Op een mathematische wijze en vastgelegd in onveranderlijke contracten in de blockchain; dat onveranderlijke digitale logboek of grootboek, de ledger.
Nog over de betekenis van de opkomst van digitaal geld voor die bankenwereld – in De Nieuwe Wereld vindt net een interessante discussie hieromtrent plaats. Watch and learn:
´Wat betekent opkomst digitale munten voor ons geldstelsel? Een gesprek met Martijn van der Linden´
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.