Maart 2013 was natuurlijk de maand van Cyprus. Dat kunt u ook wel zien aan onderstaande lijst. Inmiddels is alles in Cyprus weer enigszins tot bedaren gekomen, echter heeft het land nog altijd te maken met economische krimp, nu al sinds eind 2011 overigens. Wat een groot probleem kan worden en waar je weinig over hoort in de media is dat de deflatie in Cyprus inmiddels is opgelopen naar 2,1%. Onderstaande grafiek spreekt ook boekdelen. Forse kredietdeflatie dus. Minder krediet = minder groei, alleen werkt dat niet zo lekker in het huidige economische schuldensysteem.
10. ‘Ministers dansen naar pijpen van bankiers’
In heel Europa zijn de ‘boeren’ in opstand. Ze zijn uit op het bloed van de bankiers. Tot nu toe was de publieke reactie op de kredietcrisis er één van algehele verbijstering. De banken hadden de wereld ervan overtuigd dat het allemaal een speling van het lot was. Hoe dan ook waren ze te groot om failliet te kunnen gaan en hun bestuurders te hoog verheven om voor hun zonden te kunnen boeten. Vier jaar lang zijn de Britse banken bedolven onder bijna een half biljoen pond aan extra bijgedrukt geld uit de staatskas. Ze zijn er weer bovenop gekomen en rijk gebleven, terwijl verder iedereen steeds armer werd. Lees hier meer.
9. Wat u moet weten over de situatie in Cyprus
- De kapitaalstromen in Cyprus zullen waarschijnlijk aan banden worden gelegd.
- Ze noemen het ook wel ‘capital control‘. Zoiets als niet meer de baas zijn over je eigen geld. Lees hier meer over de risico’s van capital control in Europa.
- De Cypriotische beleidsmakers hebben deze stap moeten nemen om een toekomstige bank run te voorkomen en natuurlijk aanspraak te kunnen maken op de bailout van €10 miljard.
- Over een heffing van 25% (er zou zelfs een percentage van 40% gelden voor de twee grootste banken) op het spaargeld boven de €100.000,- wordt dit weekend nog gestemd. Iedereen die meer dan een ton op de bank heeft staan is dus uit het niets minimaal een kwart kwijt.
8. Cyprus stemt NEE tegen bailout & bezuinigingen
Het parlement in Cyprus heeft tegen de bailout en de bezuinigingen gestemd (met 36 stemmen). Een hele dikke vinger naar Europa en de eurogroep. Wel een dikke vinger met de nodige consequenties, want niemand weet wat er nu precies gaat gebeuren. Cyprus krijgt in ieder geval niet de 10 miljard euro overgemaakt, de grote bankroof gaat vooralsnog niet door en de euro daalt in waarde.
7. George Soros: Het einde van een tijdperk
In 2008 werd het boek The New Paradigm for Financial Markets van George Soros gepubliceerd waarin hij niet alleen het evenwichtsmodel en de theorie van rationale verwachtingen bekritiseerd, maar ook meteen in de eerste zin van zijn boek laat weten dat de huidige crisis het einde van de kredietexpansie en de dollar als wereldreservevaluta zal betekenen. Lees hier verder
6. Dit is waarom centrale banken doodsbang zijn voor Beppe Grillo
Hieronder een video van een show van Beppe Grillo uit 1998. Hij gaat helemaal los over (centrale) banken, het verrotte financiële systeem, goud, geldcreatie en de enorme schuldenberg.
[youtube id=”eyCpidT53nY” align=”center”]
5. Europa in verval: Niets is meer veilig
Het is inmiddels meer dan duidelijk geworden. Voor Europa en de Euro gelden er geen spelregels, wetten of afspraken meer. Onder druk wordt alles vloeibaar. Als het kleine Cyprus al systeem relevant is, dan geldt dat voor alles en ieder. Premier Rutte kan net zo hard roepen dat hij het allemaal maar niets vindt, dat het irritant is en Cyprus met grote terughoudendheid is gered. Allemaal loze praat waar we uiteindelijk niets voor kopen. Het gedrocht Eurozone en Euro is een volkomen eigen leven geen leiden. Lees hier verder.
4. Cyprus deal rond; banktegoeden niet meer veilig
De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris (hier rechts op de foto met EU commissaris Olli Rehn) gaf na de 10 uur durende onderhandelingen aan dat banken te maken krijgen met een ouderwetse bank holiday. Banken zullen tot dinsdag gesloten zijn, terwijl elektronische betalingen ook niet meer mogelijk zijn. “Deze beslissing is niet ideaal, maar we moesten in het achterhoofd houden dat mochten we dit niet gedaan hebben, wellicht nog veel meer geld verloren zou gaan indien de banken of het hele land failliet zou gaan.” Lees hier verder.
3. ‘Oorlog in Europa is zeker niet uitgesloten’
Jean Claude Juncker is lid van de Christelijke Sociale Volkspartij en in 1995 benoemd tot premier van Luxemburg. Vanaf 2005 tot begin 2013 was hij ook nog voorzitter van de Eurogroep. Zijn baantje werd in februari ingenomen door ‘onze SNS nationalisator’ Jeroen Dijsselbloem. De Luxemburgse premier laat in een interview met het Duitse weekblad, Der Spiegel, weten dat de ‘Europese demonen’ momenteel slechts in slaap zijn gesust. Lees hier verder.
2. Roberts: ‘Economische implosie is aanstaande’
Paul Graig Roberts was onderminister onder Reagan en wordt gezien als vader van de Reagonomics. Roberts waarschuwt tegenwoordig voor een complete ineenstorting van de Amerikaanse economie. Zijn mening wordt compleet genegeerd door de mainstream media. De economische crisis komt volgens hem voornamelijk door de deregulering van het bankwezen. Hierdoor zijn enorm grote financiële instellingen ontstaan die zo massaal zijn dat als ze instorten ze de hele economie meetrekken. Het geld dat het kost om deze banken in leven te houden wordt betaald uit algemene middelen waardoor de middenklasse, gebukt onder hoge belastingen en inflatie, aan het wegkwijnen is. Lees hier verder.
1. Let op: Uw spaargeld is in gevaar
Voor alle mensen die denken dat het spaargeld weer veilig is na de geruststellende woorden van Dijsselbloem, artikelen van belangrijke economen en de zachte zinnen van de Radio 1 presentatoren, think again. Wat er allemaal in Cyprus heeft plaatsgevonden, lijkt ondenkbaar in ons ‘beschaafde en corruptie-vrije landje’. Toch is er een heel ander toekomstperspectief denkbaar, zeker wanneer we terugkijken naar de crisissituaties en we de berichtgeving over grote en belangrijke onderwerpen eens bestuderen. Let met name op de volgorde van de berichten en het doel wat daar achter zit. Lees hier verder.
Deflatie is goed, dat meen ik serieus. Lekker de boel laten klappen en vervolgens met een relatief schuldenvrije economie een mooie opleving tegemoet gaan.
Dat had Griekenland ook moeten doen, dan waren ze nu al uit de problemen. Nu is het doormodderen en er komt geen einde aan.
Crypto-overzichtje :
http://coinmarketcap.com/
Suppressed gold price (gaap…) :
http://edgetraderplus.com/market-commentaries/gold-a-supressed-market-remains-suppressed-but-for-how-long
Eindelijk zinnige EU-praat in de Pedograaf :
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/22158389/__Grappen_uit_de_EU__.html
Je leest er nooit over, maar ik neem aan dat in geval van een bail-in net als op Cyprus, het spaargeld eerst niet wordt vereffent met de hypotheek. Mijn bezittingen en schulden bij de bank zijn zo ongeveer in evenwicht, waarschijnlijk zijn ze ook nog kieskeurig in wat ze innemen.
Zou bovenstaande gelden voor alle vormen van hypotheek? Er is toch ook nog zoiets als een spaarhypotheek waarbij het spaargeld direct verbonden is aan de hypo.
Deflatie,maakt gewoon onderdeel uit van de economie op een zeker moment,niets nieuws aan,wel gezond.
Waarom zou u geld op de bank aanhouden?
Houdt het eenvoudig,koop spullen die u nodig bent.