Zilver kopen

In tijden van economische onrust en een dalend vertrouwen in het monetaire systeem, is een groeiend vraag naar edelmetalen niet vreemd. Nu, is zo’n tijd. Zowel de vraag naar het fysieke goud, als het digitale alternatief; Bitcoin stijgt enorm. Hoe zit dat met zilver? Is zilver kopen als belegging een goed idee? En hoe werkt dat?

Elke ervaren belegger heeft wel een stukje van zijn of haar portfolio gereserveerd voor edelmetalen, zoals goud en zilver. Goud kopen blijft de meest besproken van de twee, maar ook zilver is populair.

Sommige investeerders vragen zich wel eens af wat het verschil nu net is en in welke van de twee je best kan investeren. Wij zochten het uit en geven ook nog onze beste tips om zilver te kopen.

In dit artikel een korte inleiding in zilver kopen. Na dit artikel weet je het volgende:

Waarom zilver kopen

De reden waarom veel beleggers zilver kopen, is omdat zilver hun portfolio een goede weerstand biedt tegen economische perikelen en dus zorgt voor meer stabiliteit op lange termijn. Op dit moment staat de zilverprijs op de derde hoogste notering ooit, na de recordhoogtes tijdens de economische crisissen van 1980 en 2010.

Daarnaast is zilver ook een stuk goedkoper dan goud, wat het toegankelijker maakt voor een grotere groep beleggers.

Waarom zou je zilver kopen als belegging? Zilver biedt potentie op hoog rendement. Wist je dat de zilver sinds 1 januari 2000 met ongeveer 300% gestegen is? 300%!

De grootste twee motivaties voor bellegers om zilver te kopen zijn de volgende:

Als vluchthaven

Dit jaar zitten we in een zeer onzekere economische tijd. Er is niet enkel het coronavirus dat de economie doet wankelen, maar er zijn ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen die altijd een of andere impact hebben op de aandelenmarkt. Omdat veel investeerders zilver gebruiken als veilige haven in tijden van onzekerheid, is de vraag naar zilver de laatste maanden gestegen.

De zilvermarkt is veel kleiner dan de goudmarkt. Wanneer interesse bij beleggers ook maar een beetje richting zilver gaat, kan de zilverprijs hard stijgen. Dus zilver kopen als belegging zou je kunnen zien als antiperen op de vlucht naar zilver.

Zilver als industriële grondstof

Zilver kent vele toepassingen. In verschillende vormen wordt deze grondstof voor talloze doeleinden gebruikt. Wist je dat; na olie de meest veelzijdige grondstof is die er bestaat. Een stuk veelzijdiger dan het meer populaire goud. Zilver kun je gebruiken als geleider, is antibacterieel en het is het meest reflectieve metaal dat er is.

85% procent van de jaarlijkse zilverproductie heeft als bestemming verwerkt worden als industriële grondstof. De verwachting dat de vraag blijft groeien en/of het aanbod zal gaan dalen, maakt dat veel beleggers ervoor kiezen zilver te kopen.

Voorbeeld: Warren Buffet

Warren Buffet zal menigeen bekend zijn. Eén van de grootsten al dan niet de grootste belegger ter wereld kocht eind 1997 zilver voor $ 4,- / $ 6,50 per ounce. Hij verkocht het jaren later voor $ 7,50 per ounce. Denk je dat deze winst van zo’n 25% al groot is? Op moment van schijven is de grens van $20,- per ounce al lang gepasseerd.  Meer lezen over Warren’s Silver rush? Bron: Time

Risico’s van zilver

Investeren houdt altijd risico’s in. Ook al worden edelmetalen bestempeld als stabiele investeringen, dan nog zijn er risico’s aan verbonden. Een groot risico van beleggen in zilver, is eigenlijk ook de reden waarom het een goede investering is.

Zilver is heel volatiel, maar de prijsschommelingen zijn niet gigantisch groot. Dat wil dus ook zeggen dat als je zilver hebt aangekocht op een bepaalde prijs en de koers daalt, het lang kan duren voor je investering weer hersteld is. Echter kopen veel investeerders zilver in wanneer economische tijden onzeker worden, wat ervoor zorgt dat de prijs al hoog staat en het risico met zich meebrengt dat de prijs weer daalt als de rust wedergekeerd is. Daarom mag je zilver dus niet beschouwen als een korte termijn investering, maar moet je steeds denken op lange termijn en gaandeweg je portfolio uitbouwen, niet enkel in crisistijden.

De marktomvang voor zilver is vele malen kleiner dan de marktomvang voor goud. Tel daarbij de groeiende industriële vraag voor zilver op. Dan kom je tot de conclusie dat zilver vele malen volatieler is dan de goud.

Is er een correlatie tussen de koersen van zilver en goud?

Er is wel degelijk een correlatie tussen de zilver en goud, maar er is geen rechtstreeks verband. De enige reden dat er een correlatie is, is omdat ze beide edelmetalen zijn die theoretisch gezien op hetzelfde moment wel of niet interessant worden voor investeerders. De koersen van zilver en goud hebben sinds 1968 slechts in keer in de omgekeerde richting bewogen en dat voor zeven dagen op een rij.

Het verband tussen goud en zilver wordt de “gold to silver ratio” genoemd. In feite wordt de goudprijs gedeeld door de zilverprijs, en de uitkomst geeft de ratio tussen de twee weer. Sinds 1990 is deze ratio gemiddeld 65:1, wat wil zeggen dat goud gemiddeld 65 keer duurder is dan zilver.

Deze ratio is voor investeerders een belangrijke manier om in te schatten of de goudprijs hoog of laag staat t.o.v. de zilverprijs. Als de ratio heel hoog staat, is er namelijk een grote kans dat de goudprijs zal dalen of dat de zilverprijs zal stijgen. Dit is niet het enige meetinstrument om dit te bepalen, maar kan een goede indicator zijn.

Wanneer is zilver kopen een goed idee?

Zilver kopen als belegging is het beste idee, wanneer je een investering voor de lange termijn wilt doen.

Wanneer je naar zilver kijkt als optie om te gaan daytraden, en je wilt surfen op de korte termijn schommelingen. Dan is het fysiek kopen van zilver een minder goed idee.

Waar zilver kopen

Ben je er aan uit dat je zilver wilt kopen? Dan gaan we door naar waar je zilver kopen kunt. Dit kan bij:

AanbiederVoordelen Rating Fysiek goud en zilverMeer informatie?
 /></a><br />
<p class=
Silvermountain

Investeren in fysiek goud en zilver

Rating

9.5

Fysiek goud en zilver

Ja

BekijkSilvermountain
 /></a><br />
<p class=
Bullionstar

Investeren in fysiek goud en zilver

Rating

9.2

Fysiek goud en zilver

Ja

BekijkBullionstar
 /></a><br />
<p class=Goldrepublic.nl

Investeren in fysiek goud en zilver

Rating

9.1

Fysiek goud en zilver

Ja

BekijkGoldrepublic.nl
 /></a><br />
<p class=
Binck

Investeren in goud en zilver aandelen

Rating

8,5

Fysiek goud en zilver

Nee

BekijkBinck

Wil je investeren in zilver, zilvermijnaandelen of zilver ETF’s, dan kan je deze kopen via één van onderstaande websites:

Zilver Exchange Traded Funds (ETFs):

Hierbij koop je niet fysiek het zilver. Maar koop je aandelen in een bedrijf dat zilver koopt en opslaat. De aandelen koers van dit bedrijf volgt grotendeels de zilverprijs. Maar, er kan een verschil ontstaan doordat je met een bedrijf te maken hebt, en daarmee beheerskosten etc..

Nadeel:

Je bent zelf niet de eigenaar van het fysieke zilver. Het is in handen van een derde partij. Deze kan failliet gaan of in andere problemen geraken.

Zilveren baren of munten kopen

Bij verschillende webwinkels kun je zilveren munten en/of baren kopen. Deze krijg je zoals je kent van een webshop, gewoon thuisbezorgd.

Nadelen

Zilver kopen op deze manier is dus een behoorlijk risicovolle belegging. En niet de slimste.

Zilvermijnaandelen kopen

Je kunt er voor kiezen mijnaandelen te kopen. Hier hangen grote risico’s aan vast. Ben jij bereid deze te nemen?

Een stukje geschiedenis

Zilver: Poor man’s gold. Klopt dit beeld nog?

Zilver heeft dezelfde kenmerken als goud. Namelijk: het is zeldzaam en corrosiebestendig. Daarom werd het lang gebruikt als geld. Maar zo is het niet gebleven. De zogenaamde goud/zilverratio bleek niet stabiel. Dit werd opgemerkt door de Britse overheid. Zo verdween zilver als geld. Hierdoor werd goud overgewaardeerd. Zilver verdween en werd elders verkocht.

Zilver in Nederland

Ken je ze nog? De zilveren guldens en rijksdaalders. Deze munten werden niet gewaardeerd naar hun gewicht in zilverwaarde, maar naar hun nominale waarde. Het waren bankbiljetten.

Op een gegeven moment, was echter de waarde in zilver hoger dan de nominale waarde van deze munten. Wat gebeurde er met deze mooie zilveren munten? De overheid haalde ze van de markt en verving ze door munten van goedkoper metaal.

Conclusie en samenvatting: Zilver kopen als belegging

Zilver is zijn reputatie als poor man’s gold al lang voorbij. Zo goedkoop is het niet meer. En tegenwoordig zou het een interessante investering kunnen zijn voor de lange termijn. De volatiliteit van dit edelmetaal maken het minder geschikt om te speculeren. De voornaamste redenen om zilver te kopen als belegging zijn de volgende:

Je kunt op verschillende manieren zilver kopen, waarvan het fysiek kopen van zilveren baren en munten de minst slimme zet is. Hierbij zit je met verzekering, opslag etc.. Alle drie deze mogelijkheden kennen hun nadelen.

De geschiedenis in een notendop. Je ziet dat zilver meermaals door overheden werd afgedaan als betaalmiddel, vanwege een volatiele goud/zilverratio, of door geldontwaarding.

Dat zilver een populair edelmetaal is met een veelzijdigheid kwaliteiten die goud niet bezit, maakt het interessant om naar te kijken als investering. Omdat het een diversiteit aan toepassingsmogelijkheden heeft. En dus een goede grondstof is.

Een voorbeeld om betrouwbaar je zilver te kopen is Goldrepublic.nl

Een triviafeitje ter afsluiting:

Zilver vertaald zich in 14 talen hetzelfde

Eén reactie

  1. Je kunt beter investeren in zilveren munten, deze zijn gevrijwaard van BTW. Meest bekende zijn de Canadese Maple leaf, de Europese Wiener Philharmoniker en de US Eagle, allen een troy ounce in gewicht, waarbij de eerste mijn voorkeur geniet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: