In deel 1 hadden we het over de energiekost van het mijnen van bitcoin. Of die nu 0,01 procent bedraagt van de wereld electriciteitsconsumptie zoals Cambridge University stelt. Of bijna 1 procent volgens een prominente hoogleraar in de VS. Zelfs als het Britse, waarschijnlijkste cijfer correct is, blijft het een zeer aanzienlijke hoeveelheid stroom. Wat kost het nu precies aan electriciteit en andere kosten en in welke landen? Want bitcoin en andere digitale munten worden in het grootste deel van de wereld gemijnd. Hoeveel mijners hebben in 2018 afgehaakt? Kan de blockchain nog wel onderhouden worden aan de huidige lage bitcoinkoers

Wat kost bitcoin mijnen?

De grootste financiële kostenpost is wel de locale prijs van stroom. Om de hardware te laten draaien. De krachtige computers met voldoende rekenkracht om de wiskundige puzzel op te lossen. De prijs van electriciteit varieert fel van land tot land. Verder zijn er als kosten: huur, belastingen en personeel. Internettoegang en ook klimaatregeling om de machinerie op temperatuur te houden. De prijs van de hardware als investering eveneens natuurlijk. Ook dit zijn allemaal veranderlijke bedragen. Maar ruwweg kostte het in 2018 $6000 per bitcoin. Met een BTC waarde van die flink onder dat bedrag zit sinds november 2018, is mijnen voor de overgrote meerderheid niet meer profijtelijk. Die 6000 dollar is wel slechts een gemiddelde. In sommige landen is het mijnen aanzienlijk goedkoper. Maar winst maken zit er voor de meeste operators in de wereld niet meer in. Geschat wordt dat tussen 600 duizend en 800 duizend mijners het opgegeven hebben in 2018. Het wordt in ieder geval spannend of de BTC koers snel genoeg opnieuw zal stijgen…

Goedkoopste en duurste land

Omdat stroom door de Venezolaanse staat gesubsidieerd wordt, kost het mijnen van een bitcoin er slechts $531. Geweldig toch, op het eerste zicht? Maar er komt veel meer bij kijken dan de kost van electriciteit. De economie van Venezuela is een puinhoop. Hyperinflatie. Werkloosheid. Heel veel criminaliteit ook. Je riskeert bestolen te worden, gekidnapt of erger. Goedkoop wordt dan duurkoop! We vermelden voor de vorm ook het duurste land ter wereld om te mijnen. Dat is ZuidKorea. Maar niemand doet het effectief want de kost daar is meer dan $26.000!

Landen om goedkoop te mijnen

Bitcoin Market Journal kijkt daarvoor in de eerste plaats naar de kostprijs van het mijnen. Of het nog profijtelijk is om er te mijnen. We laten bovengenoemd Venezuela even buiten beschouwing. Dan is de lijst van goedkoopste naar duurste land als volgt. In de VS is de gemiddelde kost van alle staten $4785. Maar is de staat Louisiana de goedkoopste met $3224. Dan komt het OostEuropese Georgië met $3316. In Canada kan gemijnd worden voor $3915. Rusland volgt dan met $4675. IJsland is nog iets duurder aan $4746. Tenslotte Estland waar het mijnen $5551 kost.

Beste landen om te mijnen

99bitcoins.com stelt andere voorwaarden voor ‘beste land.’ De site kijkt niet zozeer naar de zuivere financiële kost. Hun lijst noemen ze dan ook Bitcoin Friendly Countries for Cryptocurrencies Businesses in 2018. Van beste land naar iets minder welkom land om zaken te doen in crypto. De cryptohandel in het algemeen, waarvoor andere criteria heel belangrijk zijn. De belastingen, de helderheid van wetgeving. Hoezeer de crypto zakenwereld er welkom is. Geaccommodeerd wordt dus.

De Top 12

Die wordt dan, aldus genoemde site:

Malta, Bermuda, Switzerland, Gibraltar, Slovenia, Singapore, Estonia, Georgia, Belaurs, Hong Kong, Japan and Germany.

Alternatieven

Proof-of-work (PoW) oftewel het bewijs van moeilijkheidsgraad en veiligheid ook, is waarmee het bitcoin protocol werkt. ‘(…) the first consensus algorithm that managed to prove itself.’ Tot nog toe 100 procent veilig gebleken. Onder meer Bitcoin, Ethereum en Litecoin werken zo. Er bestaan echter ook meer energie efficiënte algoritmes, zoals proof-of-stake. Afgekort PoS. Hier creëren de eigenaars van bitcoin (u en ik?) nieuwe blokken in plaats van de mijners. De business zelf waarschuwt wel voor de grote gevaren van fraude. Dus zeker geen 100 procent veilig. Bitcoin kan potentieel en in theorie ooit wel overschakelen naar deze vorm van mijnen. Maar voorlopig wordt er nog hard gewerkt aan PoS veiliger te maken.

Conclusie

Hier treft u onder meer nog een interessante video en een infografiek aan over cryptomijnen. En een recent Whitepaper stelt dat reeds bijna 80 procent van de mijners gebruik maakt van hernieuwbare energie. In het algemeen is de kost van het bitcoin mijnen hoog. Maar lang niet zo hoog als veel paniekzaaiers wel stellen. Interessant is toch ook dat genoemd Paper gewag maakt van 60 procent van de mijners dat zich in China zou bevinden. Maar het land wordt toch nergens genoemd als ‘beste’ of ‘goedkoopste’. De Chinese overheid staat uiterst negatief tegenover cryptomunten in het algemeen. Jammer en ongewoon, onverwacht au fond voor een zo vooruitziend land. De tweede grootste economie ter wereld. En vroeg of laat misschien wel nummer één. Deze fondsmanager spreekt van een haat/liefde relatie. Want China staat dan weer volledig open voor de blockchain. Wie nog dieper op de materie van het cryptomijnen wil ingaan, raden we dit artikel en dit aan. Veel leesplezier gewenst!

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: