…maar is wel een ´diversifier´. Als diversificatie. BTC in je portfolio geeft een extra spreiding dus. Da´s al mooi want dat ben je aan je eigen financieel welzijn verplicht. Kwestie van niet alle (al dan niet digitale) eieren in één mandje… – u weet wel. In een rapport uitsluitend bedoeld voor haar rijkere cliënteel, legt de Amerikaanse grootbank haar standpunt uit. Over bitcoin en de correlatie met goud, staatsobligaties, aandelen en de dollar, en nog veel meer. Dat was ze ook aan zichzelf verplicht, want JPMorgan zei eerder zich te zullen verdiepen in bitcoin ´wanneer daar vraag naar is´. (Dat is diezelfde JPMorgan die bitcoin heel lang als ´frauduleus´ bestempelde en er helemaal niks mee te maken wilde hebben…) We mogen veronderstellen dat de kwestie dus actueel is. Er is belangstelling voor, en vraag naar. De klant vraagt dus de bank draait! Al is het 180 graden!
Win big/lose big!
Dat horen we ook van een andere Amerikaanse grootbank, dat er vraag naar is, Goldman Sachs. Die hield een bevraging onder 280 cliënten: ´40% of its 280 sampled clients have exposure to cryptocurrencies and about 20% of the respondents expect bitcoin to trade above $100,000 within the next 12 months.´We stellen ons voor dat hier niet de klanten bij zitten die slechts modaal verdienen. Daar is dit soort banken ook niet in geïnteresseerd, en het zegt ons ook dat bitcoin et al. wel het engagement oproept van de meer welvarenden op deze aarde. Bill Gates schreef nog op Twitter dat je best al rijk bent vooraleer je aan crypto´s te wagen! Dit naar aanleiding van hoe Dogecoin (DOGE) de speelbal lijkt te zijn van de luimen van ene Elon Musk. De grapjas, al bedoelt hij het vast goed hoor. Er is een fortuin te verdienen met beleggen in digitale munten, tokens en coins – maar evenzeer te verliezen! Van die laatsten, de verliezers, hoor je ook zelden.
JPM Coin versus XRP
Maar even terug naar dat rapport van JPMorgan, de bank die trouwens zelf een cryptomunt lanceerde in 2020, de JPMCoin. Die kun je niet kopen maar is slechts beschikbaar als bridge currency, overbruggingsmunt, tussen financiële instellingen en grote bedrijven. Zo´n beetje een na-aper van Ripple´s XRP, weet u wel. Om het betalingsverkeer te versnellen en goedkoper en betrouwbaarder te maken. Dat maakt van de JPMCoin een soort stablecoin, die één op één de dollar volgt (wat tegelijk de grote zwakte is, maar tot daar toe).
Over bitcoin versus goud: “Bitcoin is not gold, nor do we think of it as such. When it comes to portfolio construction, it has diversifying properties like gold, but its volatility characteristics and correlation profile refute the comparison to the traditional safe haven asset.”
Over bitcoin correlatie!
Over de correlatie (al dan niet gelijk lopen in richting, stijgen of dalen) met andere waarden en entiteiten: “Take the below correlations between Bitcoin and the DXY, gold, S&P and Treasury yields – there is no consistent message. Sometimes it’s correlated with gold. Sometimes it’s correlated with equities. It’s rarely ever correlated with Treasuries. There is undoubtedly value in this lack of correlation but it needs to be considered in context.” En dan zegt de bank iets echt belangrijks: die correlatie, dat in tandem bewegen met, vlakt uit in de tijd! Wordt dus minder en minder en zelfs zo goed als NUL concludeert JPMorgan, en dit is het bewijs: