Heeft het wel enig belang voor bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen, wie president van de Verenigde Staten is? Van Donald Trump was zijn standpunt bekend; geen fan van bitcoin, met voor 60 procent gemijnd in zijn economische tegenstander China. Maar hij liet wel de cryptowereld in die zin begaan, dat de ontwikkeling alvast niet tegengewerkt werd. Mits strenge wetgeving en de nodige belastingaanslagen geregeld, maar dat was te verwachten. Trump werd alleen verweten dat Amerika in deze nog te traag vooruitging, qua regelgeving voor de crypto/blockchain technologie. Die wil nillens willens weten waar zij aan toe is. Oorspronkelijk door Satoshi Nakamoto bedoeld om op een of andere manier buiten het stablishment van centrale banken te werken? Dan is het anno 2020 wel duidelijk dat die centrale en andere banken zullen adapteren, maar zoveel mogelijk ook incorporeren. Trachten in te lijven wat ingelijfd kan worden. Want bitcoin et al. is tegelijkertijd toch een te duchten vijand voor die bankenwereld.
Jojo
Maar: here comes….Joe Biden! Een nieuwe baas dus nieuwe wetten? Zo gaat het toch meestal. De bitcoin koers reageert…misschien toch wel enigszins op de wisseling van de wacht in de VS. BTC was reeds weken aan een nieuwe opgang bezig. Van $10.000 nog begin september 2020 ging het met sprongen naar ei zo na $16.000. Vooral tussen 4 en 6 november maakte BTC een steile sprong. Rekenden traders op een tweede termijn voor Donald Trump? Was bitcoin te snel te hoog geklommen en volgde op 6 november een flinke maar normale, te verwachten correctie? Of waren zij teleurgesteld toen de kansen op Trump als herbenoemde president allengs verwaterden. Op 7 november ging het opnieuw fel opwaarts, van $14.500 terug naar het $16.000 niveau. Om vandaag te blijven meanderen in een jojo-beweging tussen $15.000 en $16.000.
De jury twijfelt
Van president elect Biden is weinig geweten over zijn standpunten vis a vis de digitale munten en blockchain technologie. Hij schijnt wel te overwegen om Gary Gensler te benoemen tot financieel adviseur. ´Gensler—a former Goldman executive and the chairman of the Commodity Futures Trading Commission under Obama—is well-acquainted with the wider world of crypto.´ Het ziet er ook naar uit dat Joe voor een groene(re) economie wil gaan. In dezelfde zienswijze als het nog recent nieuw benoemde hoofd van het IMF. Bitcoin is geen groene munt, met een relatief veel te hoog energieverbruik (electriciteit noodzakelijk om te mijnen). Maar er bestaan andere munten die dat wel zijn. Ripple bijvoorbeeld met XRP dat helemaal niet gemijnd hoeft te worden. Om emissieuitstoot te meten en controleren zijn er ook digitale munten die vandaag al werkbaar zijn en hun nut kunnen bewijzen, zoals VeChain met VET. In het Engels heet het: the jury is still out. De cryptowereld weet het op dit moment nog niet zeker – hoe te reageren, positief of negatief.
Primeur
Dat mag je wel zeggen. Biflatie berichtte er eerder al over maar het feit dat Iran bitcoin officieel gaat gebruiken als betalingsmiddel, is mega-belangrijk. Voor de acceptatie en erkenning ervan, als het echte geld dat BTC is. Bitcoinmijners zijn zeer welkom in het lang, de electriciteit kost er heel weinig en zij krijgen er dergelijke voordelen. Alleen: de bitcoins die ze mijnen moeten verplicht verkocht worden aan de Staat Iran. Die kan er alzo immers de Amerikaanse santies mee omzeilen. Onder Joe Biden als president (officieel vanaf 20 januari 2021 pas) moeten we nog merken of dergelijke sancties blijven of eventueel verminderd of afgeschaft worden.
Bitcoin tekort?
Het aantal pinautomaten waar je bitcoin kunt kopen, je wallet opladen, groeit ondertussen ook als kool. Met 80 procent maar liefst namen ze toe in 2020, dat nog niet helemaal ten einde is. Dit gegeven en tal van andere tekenen kunnen erop wijzen dat wat Staten, regeringen, wetgevingen ook beslissen, de crypto- en blockchainwereld alvast vooruit loopt. Haar eigen ding doet. En ook zal blijven vooruitlopen. Fundamenteel zijn de kansen op een glorierijke toekomst voor bitcoin et al. nog altijd favorabel. Met het IMF, de Wereldbank, de Federal Reserve en tal van andere topinstituten roepend om meer stimuli. Corona, u weet wel. Meer dollars, yen, euro´s, ponden en zovele andere fiatmunten ondermijnen dan de eigen waarde, terwijl er steeds minder bitcoins op de markt komen. Sommigen spreken zelfs van een tekort aan bitcoin in de markt, als zou dat ook een drijver zijn achter het voorspoedige koersverloop. Fiat = oneindig, en bitcoin = eindig. Ik denk dat dit laatste ´t wel kort en bondig genoeg zegt.