‘Confidential transactions’ oftewel vertrouwelijke transacties is het buzz woord of de recentste term in gebruik in de crypto & blockchainwereld. Privacy en anonimiteit zijn steeds belangrijker topics geworden. Financiële overdrachten for your eyes only in dit geval. Litecoin (LTC) wil ze introduceren in een soft fork in 2019. Mimblewimble werkt er reeds mee… Oei, misschien beter eerst even vertalen?

Soft fork

Er zijn soft forks en hard forks. In het Nederlands: een vork, een deling of spitsing. Het zijn beide updates van een cryptomunt. Dat kan gaan over meer veiligheid introduceren of de blokgrootte aanpassen. Of bijvoorbeeld nieuwe functies toepassen. Bij een soft fork worden de blockchain regels ‘strenger‘ of nauwkeuriger gemaakt. Zo’n aanpassing wordt intern geregeld door de oprichters of ontwikkelaars. Een hard fork is een meer ingrijpende vernieuwing die altijd leidt tot de creatie van een nieuwe munt. Dit is net een versoepeling van de oude, strenge regels. Zoals bitcoin cash afgesplitst werd van de oorspronkelijke bitcoin. Litecoin is bijvoorbeeld zo’n hard fork van bitcoin. Je ziet het gebeuren wanneer de oprichters technisch elk een heel andere weg willen uitgaan.

Mimblewimble

Wat een komieke en originele naam? Net als meer termen binnen deze nieuwe blockchain is hij ontleend aan de Harry Potter boeken. De oprichter (of oprichters) moet dus wel een grote fan zijn van dit soort lectuur. Enkelvoud, meervoud; weten we dan niet wie achter Mimblewimble (M), opgericht in 2016 zit? Neen, net als niemand weet wie Satoshi Nakamoto is, de oprichter van bitcoin. ‘Mimblewimble creator, the pseudonymous Tom Elvis Jedusor (it’s Voldemort’s given name in the French translation of the Harry Potter series) said it was a suitable name because in both worlds Mimblewimble is designed to prevent the revealing of secrets.’

Privacy

Er zijn wel al meerdere privacy ontwikkelingen geweest, zoals Zerocoin (gebruikt in o.m. Horizen en Zcash) en CryptoNote (zoals in Monero toegepast.) Met wiskunde en cryptografie op zeer hoog niveau gecreëerd telkens. Stel u even bitcoin voor, waarvoor M in feite een verbetering kan betekenen, zo’n update als eerder genoemd. Of dit een soft fork gaat opleveren of een hard fork is nog onbekend. M kan ook blijven bestaan als een hele nieuwe blockchain. Maar àlle transacties uit het verleden bij bitcoin en andere munten moeten altijd gecontroleerd, bevestigd worden. Dat betekent dus ook dat ze gezien kunnen worden, met de wallet naam en de bedragen. Dat is een tijdrovend en log gedoe. Dat heel veel ruimte, megabyte vraagt en dus energie, stroom. M lost in feite beide ‘problemen’ op. Bitcoin zou zo lichter kunnen worden, minder zwaar wegend. En veiliger want meer anoniem, met meer privacy.

Over veiligheid: de deur en de sleutel

Zie in dit geval bitcoin, het blockchainnetwerk, als een huis met miljoenen deuren. Deuren die je elk met een bepaalde sleutel kunt openen. En jij alleen hebt de sleutel van jouw deur. Die deuren ziet iedereen, maar alleen jij kunt de jouwe openen. Dan is die deur wat ze noemen de public key, en de sleutel de private key. Van de private key, de sleutel, weet jij de deur, jij kent uiteraard de public key. Maar niemand anders die een deur ziet weet welke sleutel erop past. Niemand kan van de public key naar de private key gaan. Je kunt het principe ook vergelijken met jouw wallet of digitale portefeulle. Dan is dit de public key. Wanneer je bitcoin of altcoins zendt naar iemand, kan alleen die persoon de zending, het bedrag, ontvangen. Dit is dan de sleutel, de private key. Die je even uit handen geeft voor die ene transactie. Dat is de bestaande veiligheid binnen de blockchain.

Anonimiteit

Iedereen binnen het netwerk kan de deuren zien en welke geopend worden. (Gelukkig niet wie de fysieke persoon of personen zijn die ontvangen en zenden.) Maar om meer privacy te verkrijgen worden bij Mimblewimble zelfs de deuren onzichtbaar, versleuteld. Totale anonimiteit dus. Om even bij de vergelijking met wallets te blijven: zelfs de adressen van de wallets, ja de wallets zelf, zijn onzichtbaar! De bedragen die van eigenaar verwisselen natuurlijk ook. (Onze eerste reactie was: dit is een droom voor crimineel of zwart geld, toch?) Maar er is nog meer…

Licht en luchtig…maar supersterk

We hadden het reeds over de enorme hoeveelheid transacties, blokken binnen een blockchain, die telkens moeten bevestigd worden. Veel tijd, log, veel ruimte gebruikend. Allemaal wel heel vlug hoor, een kwestie van seconden of minuten. Maar alles kan altijd beter, vlugger. Blijf nog even bij ons, we naderen het einde van dit artikel. En komen dus terug bij ons onderwerp, vertrouwelijke informatie. Het is zoveel als een ‘geheimpje’ dat zender en ontvanger samen delen. Door dat geheimpje te delen, bevestigen we op dat moment in no time ook alle transacties uit het verleden. We spreken dan niet meer van snel maar van supersnel. En altijd even of nog meer veilig. Dàt is Mimblewimble. Dàt is confidential information. Nu ù…

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: