Litecoin is weer gewild door aankomende Litecoin Halving (augustus 2019)

Litecoin (LTC) wordt ook wel het kleine broertje van bitcoin (BTC) genoemd. De munt werd in 2011 ontwikkeld door Charlie Lee, een voormalige Google medewerker. Tuur Demeester schreef in 2013 al eens een artikel op Biflatie.nl over Litecoin. Toentertijd was de waarde van Litecoin slechts anderhalve euro. Inmiddels is de waarde fors toegenomen en eind december 2017 piekte de koers rond €360,- per stuk. Momenteel noteert de koers van Litecoin zo rond e €100,-. Sinds het begin van 2019 is litecoin verdrievoudigd in waarde. Dit kan goed komen door de aankomende Litecoin Halving.

Litecoin: sneller en goedkoper

Net als de grote broer bitcoin kan litecoin waarde transfereren, maar dan sneller en goedkoper. Alle transacties worden uiteraard bijgehouden in het digitale grootboek (ledger). Een protocol dat we de blockchain noemen. Er zullen nooit meer dan 84 miljoen Litecoin kunnen bestaan. Dat zijn er 4 keer zoveel als Bitcoin. Er zijn momenteel ongeveer 62 miljoen litecoin in omloop (74% van het totaal). De verificatie van transacties wordt ook 4 keer zo snel uitgevoerd. Litecoin kan verzonden worden naar wie of wat dan ook met een LTC adres. Ook zijn er mensen die Litecoin hodlen, in de hoop op verdere waardestijging. (HODL staat voor Hold On for Dear Life).

Geld van de toekomst?

Die hard LTC fans hopen dat Litecoin het geld van de toekomst wordt. Ze verwachten dat wanneer de fees van bitcoin transactie gaan stijgen (zoals eind 2017 gebeurde) mensen wellicht van Bitcoin zullen overstappen naar Litecoin als ‘medium of exchange‘.

Litecoin altijd éen van de grootste crypto’s geweest

Litecoins zijn te koop op vrijwel alle cryptobeurzen ter wereld. Het is momenteel de op 5 na grootste cryptocurrency ter wereld. Al jaren staat litcoin al in de top 10 van grootste cryptomunten. Hierdoor is er een liquide markt (is goed te verhandelen). Litecoin wordt net als bitcoin gemijnd. Mijners controleren de transacties en bevestigen zo telkens een nieuw blok van de keten. Daarvoor krijgen ze als beloning een aantal LTC. Mijnen is al lang geen hobby meer maar wordt door professionele partijen verricht (die daar goed geld aan verdienen overigens). Vaak gigantische hallen volgestouwd met dure apparatuur in landen waar de stroom het goedkoopst is.

Technische net even anders

Computers proberen als eerste een wiskundige puzzel op te lossen. Dat lukt ongeveer om de 2,5 minuten. Dit duurt 10 minuten bij het bitcoin mijnen. Dat is de controle en validering van transacties. Degene die de wiskundige berekening kraakt, krijgt de litcoin. Scrypt is de hash-functie die voor het eerst werd gebruikt door Litecoin, als een alternatief voor de meer bekende SHA-256 hash-functie (die bitcoin gebruikt). Hierna hebben verschillende andere crypto’s Scrypto gebruikt voor hun digitale munt.

Ontwikkeling prijs litecoin in afgelopen 6 maanden.

Litecoin Halving

Het tijdstip voor de volgende litecoin halving, oftewel de halvering van de beloning voor het mijnen van de litecoin blocks, komt steeds dichterbij. Op 6 augustus zal de beloning dalen 25 naar 12,5 LTC. Het aanbod van LTC dat op de markt komt zal dus fors terugvallen. Tijdens de vorige litecoin halving (in augustus 2015 halveerde de LTC beloning van 50 naar 25) was de waarde van Litecoin nog zo’n €2,50 per stuk. Op deze site wordt de countdown tot op de seconde bijgehouden.

Bitcoin halving in 2020

Bitcoin wacht ook een halving (ook wel ‘halvening’ genoemd), maar dan in mei 2020. De vergoeding van de hoeveelheid bitcoin zal halveren van 12.5 BTC nu naar 6.25 BTC in 2020. De Halvenings vinden plaats na ongeveer 210,000 blocks.

Kans op stijging of al ingeprijsd?

Beleggers lopen nogal eens vooruit op de koersstijging die ze tegen zo’n halving datum verwachten. De redenering hier achter is de volgende: Omdat mijners hoge kosten en investeringen maken, verkopen ze meestal snel de ontvangen beloning in coins. Dat geeft een zekere verkoopdruk want de cryptomunten worden op exchanges of OTC (Over The Counter) aangeboden. Met een beloning die slechts de helft is van de vorige hoeveelheid, daalt ook die verkoopdruk. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de prijs in 2019 van litecoin al zo is gestegen, omdat beleggers en investeerders vooruit lopen op het feiten. Het wordt interessant om te volgen, deze aankomende litecoin halving.

Wil je litecoin kopen? Of wil je nu juist litecoin verkopen? Dat kan via de cryptopartner van Biflatie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: