Satoshi Nakamoto stuurde 10 jaar geleden eerste bitcointransactie

4

Zaterdag 12 januari is het precies 10 jaar geleden dat de allereerste bitcointransactie werd verstuurd. Programmeur Hal Finney kreeg tien bitcoin van Satoshi Nakamoto, de bedenker van de digitale munt. Niemand weet wie Satoshi Nakamoto echt is. Hal Finney misschien, maar hij is inmiddels overleden aan de spierziekte ALS

bitcoin 100.000

De blockchain

De transactie is opgeslagen in blok 170 van de blockchain. Één van de eigenschappen van blockchain is dat deze decentraal is, en ook transparent. Alle blokken van een blockchain zijn via het internet inzichtelijk.

Financiële revolutie

Davy Stevens, eigenaar BTC Direct:


Hal Finney begreep als één van de eerste de significantie van Bitcoin. Hij was na Satoshi Nakamoto de tweede persoon die een volledige kopie van de blockchain bijhield. Tien jaar later wordt een kopie van de blockchain op meer dan tienduizend computers bijgehouden. Die eerste transactie was het startschot voor een financiële revolutie die uiteindelijk moet leiden tot een scheiding tussen geld en staat.

De eerste bitcoin transactie bewees niet alleen dat digitale valuta kan werken, maar ook dat de blockchaintechnologie geschikt is om waarde transacties te verwerken

Waar staat bitcoin nu?

  • Tien jaar later zijn er 370 miljoen bitcoin transacties verstuurd
  • Er zijn 17,5 miljoen bitcoins vrijgegeven door minen. In totaal komen er 21 miljoen bitcoins vrij.
  • Een bitcoin kostte begin 2017 zo’n 950 euro. In januari 2018 was de prijs voor één bitcoin 10.000 euro. De hoogtepunt ligt rond de €20.000,- Inmiddels is bitcoin ongeveer €3.300,– waard.
  • Dat betekent dat alle bitcoin ter wereld gezamenlijk nu 60 miljard euro waard is.
  • Bitcoin wordt niet alleen gekocht om op de prijs te speculeren. In Amsterdam kan je al bij 50 winkels en horecagelegenheden betalen met bitcoin. In Arnhem kan dat zelfs al bij 150 ondernemers. Daarmee is de hoofdstad van Gelderland wereldwijd koploper!