De week die was en de week die komt. We sprokkelden voor u vernemenswaard nieuws van de afgelopen zeven dagen, dat ondergesneeuwd dreigde te raken door de voorpagina´s van menige media. Daarop stonden het Coronavirus/COVID-19, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en economisch nieuws. En terecht. We kijken eveneens vooruit naar wat de komende week wel kan brengen. De Week dus, en die begint met:
Amerikaanse presidentsverkiezingen
Archaïsch, antiek, ouderwets, echt niet meer van deze tijd. We hebben het over de manier van technisch en praktisch een nieuwe president kiezen in de VS. In het jaar 2000 (Bush versus Gore) duurde het wel een maand vooraleer eindelijk het staatshoofd kon aangeduid worden. En dan alleen nog maar omdat Al Gore het opgaf, om het land niet nog langer in onzekerheid te laten. George Bush won dus met een paar honderd stemmen, in een land dat toen bijna 300 miljoen inwoners telde. Wij verwezen naar het Europese Estland, waar al 15 jaar via het internet gestemd wordt.
Gluren bij de buren
Misschien daar toch eens een kijkje gaan nemen, dames en heren Amerikaanse verantwoordelijken? Maar blockchain is natuurlijk ideaal. Vier dagen reeds, sinds dinsdag 3 november wachten 330 miljoen Amerikanen (plus een groot deel van de wereld, al zeker de politieke wereld) op hun nieuwe president. Zoals elke goede soap (The Presidential Reality Show noemt Gerald Celente het) komt er toch steeds weer een vervolg. De kijkers, de fans, willen wel weten hoe deze afloopt! Ze hebben er ook alle belang bij, opdat hun land correct, adequaat en professioneel bestuurd wordt.
Lege agenda en een leeg Witte Huis
De agenda van de huidige president – Donald Trump, die aanblijft tot en met 19 januari 2021 – is leeg sinds verkiezingsdag, dinsdag 3 november 2020. Het enige wat hij volgens een insider doet is tv kijken en af en toe met een persmededeling naar buiten komen. ´Several aides did not show up for work and the White House was described as “very empty” with a sombre mood. Adding to the bad news, it was reported on Friday night that White House Chief of Staff Mark Meadows, 61, had tested positive for coronavirus. That development came on the day the daily US caseload from the virus hit a new record of more than 125,000.´ Het is al dagenlang trouwens dat er 100.000 en meer nieuwe Coronabesmetten bijkomen per dag. Plus 1000 doden per dag. Niemand die er iets aan doet op hoog niveau, niemand heeft een plan, en zeker de president niet. Er werd tevoren al gefluisterd dat als Trump herverkozen wordt, dat hij de nationale virusexpert, Dr. Fauci, ging ontslaan. Al zouden sommigen de man ook wel onthoofd willen zien. Donald gelooft niet in wetenschap, alsof wetenschap een religie is of een persoonlijke keuze, met voor- en tegenstanders…
Afgebroken
De meeste grote Amerikaanse zenders braken de uitzending van die laatste persconferentie voortijdig af. Slechts 17 journalisten waren nog geïnteresseerd om er fysiek bij aanwezig te zijn. Normaal gezien zit zo´n perszaal stampvol. Maar het was vooral wat Donald Trump beweerde, dat de pers zich deed afkeren. Een commentator naderhand: ´´This is a sad day for the United States of America´´. Hij ging verder met ´wanneer een president zuke erge zaken kan verkondigen zonder bewijzen´. De commentator ging verder met ´de democratie in twijfel trekken´ en´´lie after lie after lie´´. Woorden van die strekking, kijk en luister maar:
Zelfbestuur
Ach, het land bestuurt zichzelf wel hoor, kijk naar ons buurland, België. Daar duurde het wel zestien maanden voor een nationale regering kon worden gevormd. Niemand die het opviel dat er heel die tijd in feite geen was. ´De coalitie bestaat overigens niet uit vier, maar uit zeven partijen: PS (socialisten, Franstalig), MR (liberalen, Franstalig), Ecolo (groen, Franstalig), sp.a (socialisten, Vlaams), Open Vld (liberalen, Vlaams), Groenen (groen, Vlaams), en CD&V (christendemocraten, Vlaams).´ Begin er maar aan, om met zo uiteenlopende inzichten en wensen en plannen een land deftig te besturen.
Makkelijk zat
Dan hebben Amerikanen het zoveel makkelijker, toch? Rood – de Republikeinen, of blauw – de Democraten. ´t Is wel meestal de keuze tussen slecht en minder slecht. Iemand als Bernie Sanders die voor real change had kunnen zorgen, kom gewoon nooit aan bod. De man weigerde voor zijn campagne om ook maar een dollar aan te nemen van lobbyisten, drukkingsgroepen of andere belanghebbende partijen. Bernie is not for sale, en dat kan natuurlijk niet in een kapitalistische maatschappij.
And the winner is…
Op 20 januari 2021 pas wordt de nieuwe president van de VS ingezworen, the inauguration genoemd. Tot dan is Joe Biden, als hij het haalt tenminste, eerstdaags, de president elect. Maar ook tot die datum – steeds dezelfde al sinds 1937 – blijft Donald Trump hoe-dan-ook president van de VS. Hij kan trouwens nog steeds zichzelf opvolgen, dat zal de telling van de stemmen uitwijzen. Op moment van schrijven – zaterdag 7 november 2020 – is elke uitkomst nog mogelijk. Al slinken de kansen van Trump met de uren. In zes staten wordt momenteel nog steeds geteld en dit gaat de uiteindelijke winnaar bepalen.
Scenario´s
´Joe Biden staat er op dit moment met 253 kiesmannen beter voor en heeft om het “magische getal” van 270 kiesmannen te bereiken minder staten “nodig”. Met alleen Pennsylvania (goed voor 20 kiesmannen) heeft hij de overwinning al binnen. Lukt dat niet, dan volstaan 2 van deze 4 staten: Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen).
Voor Donald Trump is het lastiger. Hij heeft nu 214 kiesmannen en heeft dus sowieso Pennsylvania (20 kiesmannen) nodig en daarbovenop 3 van de 4 eerder genoemde staten: Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen).´
Pro Trump
Echter na een eventueel verlies kan Donald het Joe nog lang knap lastig maken. De man heeft veel geld en veel invloed, bij een heel groot deel van de bevolking. ´Team-Trump naar de rechter: wacht de VS het ‘horrorscenario’ van 2000?,´ vraagt Nos.nl zich af. Ook De Jensen Show heeft het er over. Jensen draagt een t-shirt met Holland For Trump. Is dat zo, is Nederland pro Trump…?
Misschien wordt het eindresultaat van alle tellingen wel bekendgemaakt wanneer ondergetekende net even niet voor het scherm zit. Dat kunt u in ieder geval live en doorlopend hieronder volgen. Wie wordt de volgende president van de Onverenigde Staten?
Hoe het allemaal begon/Burgeroorlog
Dan bedoelen we de talloze demonstraties en protesten sinds de dood van een zwarte door extreem politiegeweld in de VS. Talloze schrijven we, omdat het in de geschiedenis al zovele malen plaatsvond ook, zulk geweld. De recentste duren al drie dagen aan een stuk in Portland, de grootste stad van de staat Oregon, VS. Wat je ziet en hoort lijkt wel een nieuwe burgeroorlog: ´The riots have ratcheted up the amount of violence, destruction, intimidation, and lawlessness, even as Portland and the governor increase their police response.´ Het stadhuis werd in brand gestoken tijdens wat de pers benoemt als Marches of Terror. Het is de zoveelste uiting van grote frustratie bij een voornamelijk zwart deel van de bevolking. Dringend gezocht: iemand met gezag die unificeert in plaats van confronteert!
Corona nieuws
Hier ziet u een live teller met de besmettingen en overlijdens per land. Niet om happy van te worden.
Ondertussen in Europa
De zogenaamde tweede golf heeft Europa overspoeld en de afdelingen intensieve zorgen kunnen het aantal zieken haast niet meer aan. Buurland België besloot dan maar minder te gaan tellen, da´s ook een oplossing natuurlijk (?) In heel wat landen is die tweede golf ook nog ernstiger dan de eerste. De Volkkrant beschikt over een groot aantal interessante statistieken. De beoordeling van een eerste Europees vaccin tegen Corona/COVID-19 is bezig sinds oktober 2020. Wedden dat eens een werkend vaccin bestaat, er nogal wat lieden niet aan willen? Het niet willen innemen of ontvangen? Sommigen zien nu eenmaal overal samenzweringen, de aanhangers van complottheorieën. 2020 is het jaar van de Grote Twijfel en het Fake News. En of 2021 beter wordt…? Hier vindt u de laatste officiële cijfers wat besmettingen en overlijdens door Corona betreft, die meerdere malen per dag updated worden.
Crypto/blockchain nieuws
Tot 21 november 2020 hebben crypto aanbieders de tijd om zich te registreren in Nederland. Dit om volledig in orde te zijn met de plaatselijke wetgeving rond ´the European Union’s 5th Anti-Money Laundering Directive, or AMLD5.´ Dat deden of konden er tot nu toe slechts enkele. We horen klachten over hoe moeilijk het bedrijven gemaakt wordt door De Nederlandsche Bank, die behoorlijk veel toezicht verlangt.
Bitcoin
Miljardair hefboomfondsbeheerder Jeffrey Gundlach heeft gemengde gevoelens over bitcoin maar is wel pro cryptomunten. Net als voor goud kopen, dat hij eveneens als een bescherming tegen inflatie ziet. We hopen voor hem en zijn klanten dat hij de laatste weken toch bitcoin in portefeuille nam. BTC tikte op 6 november 2020 – gisteren – zelfs een nieuw record aan sinds januari 2018 van 16.000 dollar. Begin september nog was dat 10.000 dollar. Plus 60 procent in een goede maand tijd, dat kan alleen met cryptocurrencies.
Foutje
Een verstrooide trader betaalde per ongeluk 9500 dollar voor een transactie van 120 dollar waarde door Ethereum te kopen op decentralized exchange (DEX) Uniswap. Bij gedecentraliseerde platformen is er geen tussenpersoon, geen middleman of regulering hoe dan ook, want koper en verkoper handelen onderling en rechtstreeks. Het wordt nu misschien wat moeilijker voor sommigen, deze P2P handel, peer-to-peer, maar wat is een DEX nu precies? Ach, bitcoin, ethereum, of een van de andere 7000+ digitale munten – hoe weet je nu welke crypto je best kunt kopen? Dat artikel kan u vast wel op weg helpen.
Over geld
Het probleem is niet zoals iedereen denkt een teveel aan geld, neen wordt in volgende podcast gesteld. Het probleem is dat er net te weinig geld bestaat! Wordt zoal besproken en aangetoond: Hoe de wereld stopte met voldoende geld te produceren
- ´How the global monetary order changed over the last 50 years
- The exact moment the world demonstrated it had too little money
- Why bitcoin and MMT are competing to shape the next generation of monetary thinking
- Why a big crash is coming, but we’ll be better on the other side´.
Nog een interessante podcast op dezelfde site: De geschiedenis van geld
- ´How China invented paper money and then forgot about it for centuries
- Why the invention of the lightbulb was a pivotal money history moment
- How money market funds set the stage for the Great Financial Crisis
- Where bitcoin (BTC, -1.23%) fits in the world that comes next: without cash, without banks and with government printing´.
En de aandelenbeurzen ondertussen? Zij stijgen lustig, alle maatschappelijke en politieke calamiteiten negerend, met ogenschijnlijk geen einde in zicht (?)
https://cdn-images-1.medium.com/max/1200/1*phEFj1abAdnuD-1EEW87ZQ.png