Bitcoin et al., aanverwanten, net als de blockchains waarop alle munten geschreven worden, rijven het ene na het andere record binnen. Ze beginnen ´mainstream´ te worden wanneer ze zelfs het avondnieuws halen. Zijdelings wanneer er over de Wallstreetbets-historie gesproken wordt. De massale acties vanuit het Reddit socialemedia-platform om aandelen en munten omhoog te tillen. Met een dusdanige impact dat er in de States een noodvergadering over wordt gehouden met alle financiële topmensen, de minister van Financiën aan kop. Panic on Wall Street! En evengoed zagen we op de ´treurbuis´ (dixit wijlen Gerrit Komrij) iemand die de digitale sleutel tot haar ethereum-tegoed verloren was. En daar anno 2021, jaren later publiek om…treurt. Want de digitale munt is ondertussen vertienvoudigd. Een artikel over opvallende cryptorecords en toplijstjes in het prille 2021.
Is ether ook beter?
ETH, ether, Ethereum als meestgebruikte omschrijving, haalt een nieuw all time high op 4 februari van 1698 dollar. Meer en meer wordt van de beurzen gehaald, en gedecentralizeerde financiën, DeFi genoemd, slokken ook almaar meer ETH op. Minder aanvoer en beschikbaarheid leidt dan zelfs bij gelijkblijvende vraag tot hogere koersen. Het is niet anders dan de wet van vraag en aanbod. Gisteren, 3 februari 2021 nog koopt het grootste digitale beleggersfonds ter wereld, Grayscale, voor 38 miljoen dollar ETH bij. Dit fonds werkt uitsluitend voor institutionelen en rijke beleggers. Dat is: zij kopen aan wat een nieuw hoogtepunt was, wat veelzeggend is over hun verwachtingen voor de toekomst van ethereum.
Staking en sparen
Heeft een digitale munt die 1650 dollar kost misschien optisch hoger te gaan dan één die 38.000 dollar kost, zoals bitcoin? Vast niet hoor, want dan zouden honderden, duizenden munten die aan een getal na de komma noteren, zogezegd potentieel waardevoller zijn. Niet dus. Ondergetekende bezit ook een paar ETH, voor de volledigheid en openheid van zaken, maar geeft toe dat dit grotendeels uit opportunisme is. We bezitten munten van zeer waardevolle blockchainbedrijven, die echter nauwelijks uit de startblokken komen. Dan is de verleiding groot om ook een munt die in een jaar meer dan vertienvoudigt – ETH – in portefeuille te nemen. Want verder vinden we ethereum duur in het gebruik. Wil je iets van DeFi kopen, kost toegang tot zo´n platform, zeg dat van Aave, je tot wel 15 of 17 euro. Tussen haakjes: u weet toch dat staking (spreek uit ´steken´) het nieuwe sparen is? En u haalt toch ook minstens 8 procent rente op uw euro´s of dollars? Anders zouden we toch hier eens gaan kijken, en meer info nemen bij NEXO…
Wanneer Plan A faalt…
Bitcoin dan als grootste en oudste munt, haalde vorige maand al een nieuw all time hoogtepunt. En lijkt vandaag aan bijna 38.000 dollar goed op weg om dit nog eens te verslaan. PlanB voorziet met zijn nooit ernstig gecontesteerde S2F Bitcoin model trouwens 100.000 dollar nog voor september 2021!
#bitcoin stock-to-flow model .. like clockwork
— PlanB (@100trillionUSD) February 2, 2021
S2F model value increasing ~20% per month🚀 pic.twitter.com/12ohud7e0J
😳 WOW 50,000 new followers in January! I did not do much new last month, so I assume there is a huge inflow of new people into #bitcoin. Big thank you to all my followers! pic.twitter.com/u7AvAkOURG
— PlanB (@100trillionUSD) February 4, 2021
Crypto en blockchain lijstjes
Het is dan ook geen wonder dat Coinbase en Binance ondertussen bij de 1000 meest geraadpleegde websites ter wereld zitten. Het zijn respectievelijk de grootste Amerikaanse cryptomakelaar, en de grootste cryptobeurs ter wereld. Zakenblad Forbes, bekend van zijn lijstjes, publiceerde net een ´Top 50 Blockchain Firms of 2021´. En dit voor de derde keer, wat niet toevallig is en een bijkomend bewijs hoezeer de blockchain technologie ook mainstream aan het worden is. Want o.i. is bitcoin dan wel het uithangbord van Cryptoland, maar is blockchain waarin de echte economische waarde zit. De minimum marktwaarde om op die lijst te komen, is 1 miljard dollar. Forbes wijdt ook een artikel over de vele miljardairs, zakenlieden en ondernemers die schatrijk geworden zijn met crypto en blockchain.
Showtime
Met het ene na het andere record in Cryptoland, lijkt het alsof showtime is aangebroken. Van showtime gesproken: wie meer dan wie ook over bitcoin, altcoins en blockchain lijkt te weten, zijn vast de jongens van De Bitcoin Show. Voor de iets gevorderden onder ons wel, watch and learn: